Historien bakom mattan (se världens första matta)

Historien bakom mattan (se världens första matta)

(Innehåller annonslänkar)

Jag kommer att ha matt tema denna veckan! Jag tipsar därmed om mattor hela veckan lång. Vart ni köper dem, hur ni ska placera dem och här kommer hela historien bakom mattan OCH världens första matta.

När det kommer till mattans historia så börjar den lång tillbaka i tiden! Människor har alltid letat efter sätt att hålla sig varma och förbättra sina liv. Mattor har varit sedan husen uppfanns velat täcka golven med tyger och hudar som ger komfort och värme. Tidiga exempel på mattor tar oss tillbaka till mer än tusen år sedan. Nomader jagade djur och använde djurhudar för att göra kläder och att täcka golvet. I detta inlägg kommer vi gå igenom mattor historia från dåtid till nutid.

LÄS MER: Så stylar ni grå soffa – 6 bästa tips

Här får ni nu historien bakom alla mattor, vår älskade stora tygbit på golvet!

Mattor historia

Idag är den lurviga ryamattan supertrendig, men de fornida mattorna såg inte alls ut såhär.

Den äldsta mattan i världen

Världens äldsta matta

Den äldsta mattan som finns benämns ofta som ”pazyryk och mattan som mäter 6 x 6 fot, dateras till 500-400 f.Kr. och den hittades på en gravplats i Bolshoy Ulagan, i Kazakstan. Idag är mattan en av de mest vördade attraktionerna i Hermitage Museum i St Petersburg, Ryssland.

Trendig vit matta ovan finns HÄR

Mattan är i modern tid en vanlig hushållsfunktion, men tillbaka i tiden var mattor bara tillgängliga för rika adelsmän. Rika familjer använde mattor som ett sätt att ge komfort och även för att pryda deras hem.

Persien – matt landet

Persien har varit en mycket viktig plats för utvecklingen av matt hantverket. Under 1500-talet tillverkade flera verkstäder mattor med flera olika mönster. En av mest kända exemplar från det området tillhörde den persiska kungen Shah Tahmasp. Den berömda Ardebil-mattan mäter 17 x 34 fot och har över 32 miljoner exakta knop. Den finns även att beskåda idag på Victoria and Albert Museum i London.

Persiska mattor är än idag världsvida kända och ses i mångas hem.

Nyheter som trendar

MATTOR OVAN HITTAR NI: 1. HÄR 2. HÄR 3. HÄR 4. HÄR

På grund av närheten från Persien till till Indien har mattor också blivit ett stort inflytande i regionen.
Handlare bytte mattor mot andra varor, och det blev allmänt känt. Det kulturella påverkan kan ses i de olika mönster som används för att tillverka olika mattor. På 1600-talet, och runt den tiden utvecklades matthandeln rejält. Rika Européer blev besatta av mattorna och började fylla sina hem med dem.

Den moderna mattan

Strax efter matt boomen i Europa utvidgades även produktionen i Europa. Fransmännen började snart också skapa sina egna matt mönster och motiv. Strax efter att Engelskmännen kopierat idén började den industriella revolutionen och med den massproduktion av mattor.

Vid denna tidpunkt började så produkten som en gång var exklusiv för rika familjer och adelsmän, att bli ett vanligt inslag i varje hushåll. Sedan dess har matthantverket utvecklats och idag har mattan ett starkt inflytande i Mellanöstern. De använda materialen har förändrats med åren, och idag finns det otaliga olika sorts mattor.

Matta ovan finns HÄR

Slutsummering – mattor historia

En annan sak som har ändrats är tyget som används. Syntettyger används ofta i mattor idag, eftersom de är billigare enklare att tillverka. Att välja rätt matta till ditt hem kan göra abnorm skillnad och lysa upp ett rum. Jag kommer att i kommande inlägg tipsa vilka mattor ni ska välja till rätt rum. Så stay tuned denna matt vecka och lite matt ögongodis kommer garanterat.

REA FYND SHOP

Gross taklampa shop2
Nordic Nest
4.030 SEK6.155 SEK
Randaccio circulare shop2
Nordic Nest
6.116 SEK7.195 SEK
Hamilton divansoffa gräddvit shop2
Soffadirekt
10 995 SEK14 995 SEK
Ancona divan höger beige shop2
Soffadirekt
10 195 SEK15 995 SEK
Richmond teddy shop1
Jotex
3 779,305 399
Oia fåtölj shop1
Jotex
3 849,305 499
Fåtölj pixi shop 1
Homeroom
4 799 SEK5 999 SEK-20%
Malevik soffbord ø 90 cm
Jotex
1 259,304699
Beau skrivbord brun
Soffadirekt
24953295
Chloé matstolar shope
Newport
5 24810 495 -50%
Bänk benedict shope
Newport
10 71613 395
  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Annonsering

  Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024