Välja matta till vardagsrum - bästa tips nånsin

Välja matta till vardagsrum – bästa tips nånsin

Vardagsrummet är hemmets hjärta, där vi spenderar mycket tid med att underhålla gäster, koppla av med familjen eller helt enkelt njuta av lite ensamtid. Att välja rätt matta till ert vardagsrum är en av de mest väsentliga delarna för att skapa ett bekvämt och inbjudande rum. En bra vardagsrumsmatta kan tillföra värme och mys och knyta samman designelementen.

LÄS MER: 10 billiga hissgardiner för ett lyxigt skuggat hem

Men med så många mattalternativ när det gäller stil, färg, material och storlek kan det vara överväldigande att välja rätt. I den här guiden kommer vi att utforska några nyckelfaktorer att tänka på när du väljer den perfekta vardagsrumsmattan för att hjälpa dig bestämma vad som passar din stil, komfort och praktiska behov.

Matta vardagsrum tips

Ni hittar matta ovan HÄR

Tänk på mattstorleken (mär ordentligt innan)

Innan du väljer en matta för ditt vardagsrum är det viktigt att mäta storleken på rummet noggrant. Mattan ska vara tillräckligt stor för att täcka hela vardagsrumsgolvet och lämna några centimeter utrymme runt kanterna.
Hur väljer jag en vardagsrumsmatta som passar dess storlek?

När du väljer en matta för ett vardagsrum bör storleken och formen på rummet vara det första att tänka på. Att mäta ditt vardagsrums dimensioner noggrant är viktigt för att säkerställa att mattan du väljer är hanterbar och hanterbar. En stor matta kan få rummet att verka mindre, medan en liten matta kan få det att se obalanserat ut. Tänk på layouten på dina möbler och hur mattan kommer att passa in med den. Om du har ett kvadratiskt rum kommer en kvadratisk eller rektangulär matta att passa utmärkt, medan en rund eller oval matta passar ett cirkulärt rum.

SHOPPA FAVORITER

Ni hittar matta ovan HÄR

Mattor för stora vardagsrum:

Storlek
Tänk på storleken på rummet när du väljer matta. Stora rum kan hantera större mattor, och du kan också överväga att lägga flera mattor i lager för att definiera olika områden i utrymmet.
Färg
I ett stort vardagsrum kan du komma undan med djärvare och ljusare färger som kan överrösta ett mindre rum. En stor matta med ett djärvt mönster eller färg kan vara en samlingspunkt i utrymmet.
Textur
En mjuk, mjuk matta kan skapa en mysig atmosfär i ett stort vardagsrum. Överväg mattor med hög lugg eller shag för en lyxig känsla.
För små vardagsrum:
Storlek
I ett litet vardagsrum bör mattan stå i proportion till utrymmets storlek. En för stor matta kan överväldiga rummet och få det att kännas trångt. Överväg att lämna lite utrymme runt rummets kanter för att skapa en illusion av mer utrymme.
Färg
Ljusare färger kan få ett litet rum att kännas öppnare och luftigare. Överväg neutrala toner eller pasteller för att visuellt utöka utrymmet.
Mönster

Små vardagsrum kan dra nytta av en enkel eller mönstrad matta. Ett upptaget mönster kan få rummet att kännas rörigt.

Matta ovan finns HÄR

Mattans hållbarhet

Hållbarhet är en annan viktig faktor när du väljer en matta till ditt vardagsrum, eftersom det är ett område med hög trafik som kan upplevas slitage. För att säkerställa att mattan tål regelbunden användning är det viktigt att leta efter ett högkvalitativt material med en utökad slitagegaranti. Tänk hellre kvalitet, än kvantitet när ni väljer vardagsrum matta.

Hur testar jag kvaliteten på en vardagsrumsmatta?

För att testa kvaliteten på en matta, försök att böja den bakåt. Om baksidan är synlig kan det vara en matta med låg densitet som lätt krossas. Hållbarheten hos en matta mäts vanligtvis av dess densitetsklassning, tofsvridning och ytvikt. Det rekommenderas att välja en matta med en ansiktsvikt på minst 40 ounce, en tuftvridning på sex eller mer och en densitet på 2000 eller högre.

Det är också viktigt att tänka på skillnaden mellan stapelfibrer och bulkade kontinuerliga filament när du väljer en matta. Stapelfibrer tenderar att lossna lätt och kräver oftare dammsugning än bulkformade kontinuerliga filamentmattor. Tänk på dessa faktorer när du väljer en matta för ditt vardagsrum för att säkerställa att den tål regelbunden användning.

Vilken färg på mattan?

Valet av mattfärg är en fråga om personlig preferens. Även om färg kan påverka det övergripande utseendet, är det i slutändan upp till dig att bestämma vad som fungerar bäst. När du väljer, överväg faktorer som rummets syfte, belysning och husdjursfärg. Dessa överväganden kan påverka ditt val av färg för att säkerställa den mest lämpliga nyansen för din omgivning.

Även om djärva färger kan vara spännande, kan de bli föråldrade, medan neutrala färger förblir tidlösa. Varma färger kan också skapa en mysig och inbjudande atmosfär. Välj en mattfärg som kompletterar färgen på ditt vardagsrums väggar och möbler. Du kan också överväga en mattfärg som lägger till en pop av färg till rummet, men se till att den inte krockar med andra inredningselement i rummet.

Ni hittar matta ovan HÄR

Vilket val av matt material?

Mattans material spelar en betydande roll för ditt vardagsrums övergripande utseende och känsla. Till exempel kan en yllematta kännas plysch och mysig, medan en sisalmatta kan vara mer hållbar och lättare att underhålla.

Jämföra olika material

Polyester kan vara svår att rengöra, tappar bort och har en kortare livslängd än andra material trots sin fläckbeständighet och mjuka konsistens. Triextra, tillverkad av majssocker, har utmärkt fläckbeständighet och motståndskraft men är fortfarande ett relativt nytt material och har ännu inte använts i stor utsträckning.

Även om nylon är den mest motståndskraftiga typen av fiber, kräver den regelbunden behandling med en fläckbeständig spray för att bibehålla dess effektivitet. Även om det inte är lika hållbart som nylon, är olefin fortfarande ett utmärkt val för vardagsrum på grund av dess motståndskraft mot fläckar, mögel, blekning och prisvärdhet.

Tänk på val av mattmönstret

Mattmönstret kan också lägga till visuellt intresse till ditt vardagsrum. Välj ett mönster som kompletterar den övergripande stilen i ditt vardagsrumsinredning.

Tänk på budgeten

Mattor finns i olika prisklasser, så det är viktigt att sätta en budget innan du börjar handla. Kom ihåg att en högkvalitativ matta kan kosta mer i förväg men kan hålla längre och kräva mindre underhåll i längden.

Classic Collection fluff matta finns HÄR

Vad är det bästa sättet att underhålla en vardagsrumsmatta?

När du väl har valt den bästa vardagsrumsmattan för ditt utrymme är nästa stora fråga hur du ska ta hand om mattan för att tjäna dig under lång tid. Här är några tips för att rengöra och ta hand om dina vardagsrumsmattor:

 • Dammsug regelbundet: Dammsug din matta minst en gång i veckan och oftare i områden med mycket trafik. Använd ett vakuum med ett HEPA-filter för att fånga upp allergener och damm.
 • Upptäck rent spill omedelbart: När spill inträffar är det viktigt att städa upp dem omedelbart. Torka av spill med en ren trasa eller pappershandduk för att absorbera så mycket vätska som möjligt. Använd sedan en mattrengöring avsedd för din matta för att rengöra fläcken.
 • Använd ett djuprengöringsmedel: Var 6-12:e månad är det en bra idé att ge dina mattor en djuprengöring. Du kan hyra en mattvättare från en järnaffär eller anlita en professionell städtjänst.
 • Skydda områden med hög trafik: Om du har mycket trafikerade områden i ditt vardagsrum, till exempel nära dörren eller framför soffan, överväg att placera en matta eller mattlöpare för att skydda din matta från slitage.
 • Använd möbelunderlägg: Placera möbelunderlägg under benen på dina möbler för att förhindra skador på din matta från repor och bucklor.
 • Undvik direkt solljus: Solljus kan orsaka blekning och skada på din matta, så försök att undvika att placera dina möbler i direkt solljus.
 • Följ tillverkarens instruktioner: Följ alltid tillverkarens instruktioner för rengöring och underhåll av din matta. Olika mattor kräver olika rengöringsmetoder, så det är viktigt att använda lämpliga tekniker för att undvika skador.

Hållbar ullmatta från  Dusty Deco finns HÄR

Slutsummering – matta vardagsrum

Sammanfattningsvis är att välja rätt vardagsrumsmatta ett beslut som inte bör tas lätt på. Med så många tillgängliga alternativ är det viktigt att överväga materialet, storleken, färgen och mönstret som bäst passar ditt utrymme och din livsstil. En väl vald matta kan knyta ihop ett rum och skapa en mysig och inbjudande atmosfär, medan en dåligt vald kan förringa rummets övergripande estetik och känsla.

Genom att noggrant överväga dina alternativ och ta dig tid att undersöka och utforska olika stilar, kan du hitta den perfekta vardagsrumsmattan som kommer att möta dina behov och förbättra ditt hems skönhet och funktionalitet.

SHOPPA FAVORITER

Monaco premium fåtölj
Soffadirekt
59956995
Boogi fåtölj bouclé soffad shop
Soffadirekt
42956495
Anglet soffbord svart k - soffbord
Soffadirekt
8003995 - 80 %
Margo soffbord
Soffadirekt
1139 - 70 %3795
Velvet sand sänggavel
Soffadirekt
27954395
Alicia soffbord svart
Soffadirekt
10952255 - 51 %
Hamilton sittpuff
Soffadirekt
17954495 - 60 %
Metz sänggavel
Soffadirekt
12953495 - 63 %
 1. Hej! Wow, underbara mattor. Älskar zebramattor. Jag ville också bara säga att jag är så ledsen att jag missade din kommentar för den var underbar och jag har nu svarat (om än alldeles för sent). TACK och många kramar!!

 2. Patchworkmattorna tilltalar mej!
  Vi också önska dej en god fortsättning på det nya året!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Annonsering

Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024