Välja rätt matbord - 10 bästa tips

Välja rätt matbord – 10 bästa tips

I vilken matsal som helst kommer huvuddelen att vara matbordet. Det är den största möbeln och är vanligtvis belägen i mitten av utrymmet, där den dikterar stilen i rummet och sätter sinnestillståndet för hela matupplevelsen. Och det är mycket typiskt det dyraste föremålet för matsalsinredning du kommer att köpa.

LÄS MER: Hitta rätt lampa över köksön – 10 bästa tips

När du överväger ditt val av matsalsbordet, är tre faktorer att överväga de viktigaste: produkterna som används i bordet, formen och dekorationsdesignen, såväl som bordets storlek.

Matbord ovan finns HÄR

Välja rätt material till bordet

Som alla andra möbler kan ett matsalsbord tillverkas av olika produkter, från glas till betong, från ljusare marmor till grovsågad värk. Att välja rätt produkt är inget enkelt jobb med tanke på att varje material har en distinkt estetisk påverkan, förutom praktiska överväganden. Polerat glas kan erbjuda den exakta moderna atmosfär du gillar, men i ett hem där aktiva barn leker kanske det inte är det mest effektiva valet.

Ett bockbord i picknickstil gjort av grovsågad värk gjorde att vara perfekt för dagligt hushållsbruk, men dess rustika stil kunde inte ge dig den sofistikering du önskar. Ändå i ett stort hem där det mesta av hushållens måltider sker i en matplats i köket, kan den formella matsalen lätt hantera det raffinerade franska mahognybordet du vill ha.

Att välja de ideala materialen är därför en fråga om att stabilisera utseendet och även utseendet på materialet med dess förnuftiga livskraft. De flesta experter rekommenderar att du först måste välja ett antal material som lockar din känsla av stil, sedan begränsa till ett som uppfyller matsalens behov av att leva. Om din matsal ska erbjuda vardagliga krav lika bra som du föredrar trä, så kommer ett bra urval att vara en mer rustik bit som blir bättre med åldern eftersom den skapar en sliten patina.

Matbord – Stilar och former

Av de många sätt som matbord kan klassificeras på är design och även form en av de viktigaste standarderna. Design och form har på stämningen i rummet och även matupplevelsen, och även på antalet individer som enkelt kan äta runt bordet.

Rektangulärt bord ovan HÄR

Rektangulärt bord

Detta är den i särklass vanligaste formen för ett matsalsbord, en konventionell form som fungerar bra i alla typer av matsal. Rektangelformade bord finns i olika bredder för att matcha både stora och även smala ytor, och storleken gör det idealiskt för stora sammankomster. Många rektangulära bord inkluderar löstagbara fallna löv för att göra dem mycket anpassningsbara till en rad evenemang, från mindre familjemiddagar till stora semestertillfällen. Populariteten för rektangelformade bord tyder på att det finns fler mönster tillgängliga än med runda eller fyrkantiga bord.

Runt bord ovan finns HÄR

Super lyxigt runt bord ovan finns HÄR 

Runt matbord

Ett runt matbord passar perfekt i mindre hem. Det är så smidigt då det inte har några skrymmande ben som tar plats i rummet.

Ursnyggt bord ovan finns HÄR

Traditionellt ovalt matbord

Typiska ovala matsalsbord är tidlösa och vackra. Vanligtvis gjorda av mahogny eller körsbär, de är den typ av inredningsobjekt som ofta förs vidare med generationerna i ett hushåll. Antika varianter kan vanligtvis hittas på offentliga auktioner och även fastighetsförsäljning och även helt nya versioner av denna stil säljs i flera inredningsbutiker. Ovala bord innehåller ofta avtagbara blad, vilket gör dem extremt förnuftiga, med tanke på att dimensionen kan ändras beroende på vilken mängd personer du behöver sitta. Ovala bord kräver vanligtvis en något större yta än rektangulära bord.

Runt pelarbord i trä finns HÄR

Ni hittar runt bord ovan HÄR

Runt pelarbord

Dessa typer av bord är mycket lätta att sitta vid eftersom det inte finns några ben som hindrar – helt enkelt ett enda ben i form av en pelare. . Standardträ och även marmorversioner går tillbaka århundraden men de har kommit långt sedan dess. Det finns nu massor av samtida (eller mitten av århundradet) versioner tillgängliga på marknaden som har ett extra vätskebehov och passar extra moderna miljöer. Det runda kontot för ett runt bord kan dessutom fungera bra för att balansera en yta som är kvadratisk passform.

Fyrkantigt bord ovan finns HÄR

Fyrkantigt matbord

Liksom runda bord fungerar fyrkantiga matsalsbord bra i små rum eller där matlag vanligtvis består av 4 personer eller färre. Större kvadratiska bord är mycket bättre för samtal än rektangulära bord med tanke på att gästerna är närmare varandra och alla möter varandra. Liksom avlånga bord kräver större fyrkantiga matbord mer utrymme längs både storleken och även storleken än andra typer.

Ni hittar rustikt bord ovan HÄR

Rustik bord

Denna stil har faktiskt blivit populär under de senaste åren. Stilen är strömlinjeformad och modern (normalt rektangulär) men materialet är grovhuggen. Begagnat trä är att föredra, liksom grova helt naturliga produkter som skiffer. En mer föredragen look idag är kombinationen av timmer och stål i bordsbyggnaden.

Trä bockbord ovan finns HÄR

Bockbord

Bockbord är konstruerade av två eller tre bockar som utgör bordsbasen samt stödjer ett långt föremål som utgör bordsytan. Detta är en äldre bordsdesign som ser bäst ut i avslappnade inställningar.

Vitt lantligt bord finns HÄR

Lantligt matbord

Matsalsbord i lantstil, som namnet antyder, är avvecklade och även rustika, perfekta för matlagningsutrymmen och matsalar som söker en lantlig design. De är vanligtvis konstruerade av furu, ofta med en grovsågad eller knotig yta, samt har en väldigt lättsam känsla.

Smidigt klaffbord ovan finns HÄR

Runt snyggt klaffbord finns HÄR

Klaffbord för små hem

Klaffbord är perfekta för det lilla köket eller matplatsen. Har ni en etta med lite plats då är ett klaffbord det absolut rätta att välja. Går enkelt att slå upp och ner när fler gäster anländer.

Tips för att välja en bordsstorlek

Varje person måste erbjudas ca 60 cm benutrymme för att lätt kunna äta. Om färdigställandet av bordet förväntas rymma en middag, måste den minsta bordsbredden vara ca 90 cm.  Helst borde det vara 1 m mellan bordets kanter och väggytorna. Detta möjliggör tillräckligt med utrymme för stolar som kan dras ut för sittplatser. Överväg även utdragbara bord som kan utökas med utdragsskiva. De ger gott om utrymme runt ett bord för dagligt bruk, bredda bordet när det behövs för stora fester eller evenemang.

Slutsummering

Att välja rätt matbord kan verkligen göra underverk i ert hem. Det smälter fint in i övrig inredning och gör alla matstunder till så mycket trevligare, än att bara sitta äta trist i soffan framför TVn varje kväll. Samla familjen runt bordet stäng av mobilerna, titta på varandra och samtala som man gjorde förr, det är sann livskvalitet!

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024