Marockanskt klinker - inspiration och tips

Marockanskt klinker – inspiration och tips

Marockanskt kakel har verkligen växt markant i popularitet de senaste åren. Att just Skandinavien fallit pladask för marockanskt kakel och golv, beror säkert på klimatet. Vi är trötta på bara kliniskt vit inredning i ett redan färglöst land och längtar efter fjärran orientens värme och mystik. Genom att mixa Skandinavisk minimalistisk dekor med mustigt marockanskt kakel, så skapas en spännande kontrastfylld balans i hemmet.

LÄS MER: Marockansk inredning och historien bakom den

Här ger vi er vår bästa marockanskt kakel inspiration och tips!

Marockanskt klinker

Kakel ovan finns HÄR

Marockanskt klinker golv till kök ovan finns HÄR

Ovan har man matchat golv med samma kakel, SNYGGT!

Ni hittar golv ovan HÄR

Marrakech kakel på uteplatsen

Utomlands ser man ofta lyxigt Marockanskt kakel runt swimmingpool arean. Detta ger hela området en lyxig SPA känsla och kaklet passar perfekt ihop med vatten och exotiska gröna växter. Även på uteplatsen gör sig Marrakesh kaklet utmärkt som ni ser ovan.

Ge hemmet en helt ny prägel med ett vackert Marockansk golv!

Marockanska kakeldesigner med åren, så gör trender det också. Oavsett om det gäller mode, skönhet eller bilar strävar majoriteten av människor efter att vara trendiga och snygga. Å ena sidan försöker vi skilja oss från andra men å andra sidan längtar vi efter att imponera på andra med vår smak.

När det kommer till inredning är det inte annorlunda än trenderna inom mode eller skönhet. Allteftersom åren går och efterfrågan på moderna bostäder ökar, blir vi mer förväntansfulla på vacker inredning redan från början. Under ett decennium var det häftigt att ha stora bilder på dina badrumsplattor, särskilt sådana av akvarier eller hav.

Ni hittar golvet ovan HÄR

Hur snyggt svartvitt marocco kakel?

Det gudomliga golvet ovan finns HÄR

Kakel till badrummet ovan HÄR

Vid ett annat tillfälle var det populärt att visa upp en handmålad kakel i vintagestil. Saker och ting kom och gick med inredning, men en stil har stått sig genom tiderna, och det är marockanskt kakel. Men hur blev Marockanskt kakel så populärt? Vi har tagit en titt på det Marockanska kaklets spännande historia.

Shoppa Marocko inspirerade puffar

MAROCKANSKT KAKEL HISTORIA OCH TRADITION

Allt började 711 e.Kr. när morerna erövrade Spanien och introducerade sin kultur till det nyfunna landet. I den kulturen var bruket att måla keramiska plattor i en unik stil som kallas Zellige. Zellige var en stil som bestod mycket av komplexa geometriska stilar. De uppfriskande och nya geometriska mönstren fastnade för européerna i deras stil och snabbt nog har den islamiska traditionen placerat sig fast i många romerska katolikers hem.

Marockanska plattor har sitt ursprung i den islamiska religionen och muslimska traditioner. Komplexiteten i dessa mönster tros ha härrört från de strikta muslimska lagar som konstnärer var tvungna att följa. Eftersom de i islam-religionen var förbjudna att måla levande figurer, målade de istället former och linjearbete. När Zellige först anlände till Europa var det den mest exklusiva konstnärliga stilen som fanns målad endast av en handfull konstnärer för aristokrater och kungligheter.

Kaklet ovan hittar ni HÄR

Marocko köksgolvet ovan finns HÄR

Att inreda sitt hem med marockanskt kakel, var i dåtid ett tecken på rikedom och makt och ett sätt att särskilja sig från lägre klasser i samhället. Idag är Marocko och många av dess hushåll fortfarande hårt utsmyckade med traditionella marockanska kakelplattor och Zellige-design, vilket gör städerna Fez och Meknes till centrum för denna intrikata konstform.

Fez är fortfarande produktionscentrum för islamiska plattor på grund av den miocen grå leran i Fez. Leran i den regionen är huvudsakligen gjord av kaolinit. Det är inte bara hållbart utan lätt att arbeta med, och det råder aldrig brist.

Till skillnad från andra stilar av keramiska plattor, förblir islamiska plattor mestadels helt handmålade och har avvikit från modern teknik som kakeltryck. Priset mellan en komplett uppsättning handmålade islamiska plattor och tryckta är ganska enorma, men med den teknik vi har nu är det knappast någon skillnad.

Ni hittar beige kakel ovan HÄR

Ljusgrått modernt marocko kakel finns HÄR

Multifärgat kakel ovan HÄR

Slutsummering – Marockanskt klinker

Visst är dessa golv bara så vackra man tappar andan lite?

Ett tips är att inreda ett helt vitt kök med ett färgglatt marockanskt kakel bara över diskbänken. Det ger det övriga färglösa köket en direkt kick med ett grymt snyggt statement kakel.

Vad gillar ni Marockanskt klinker?

Fram för mer färg!

Shoppa Marocko inspirerade puffar

  1. Så fine fliser til å ha på gulvet. Mange fine mønstre på de.
    Ønsker deg en fin påske!
    Klem

  2. Tack detsamma fina du :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Annonsering

Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024