Välj rätt marmor kakel till badrum

Marmor har länge varit vördad för sin tidlösa skönhet och sofistikering, vilket gör det till ett populärt val för badrumsdesign. Dess klassiska överklagande och lyxiga utseende har gjort det till ett alternativ för husägare som vill höja estetiken i sina badrum. Men med en uppsjö av marmorplattor tillgängliga kan det vara en skrämmande uppgift att välja den perfekta för ditt badrum.

LÄS MER: 5 tips att välja rätt klinkers 

I den här artikeln kommer vi att undersöka hur du väljer rätt marmorkakelstil för att förvandla ditt badrum till en fristad av elegans. Låt oss först förstå varför du skulle dra nytta av marmorplattor

Ursnyggt mörkgrått marmorkakel ovan finns HÄR

Beige marmor ovan finns HÄR

Är marmorplattor lämpliga för badrum?

Ja, marmorplattor är ett populärt och utmärkt val för badrum. De ger en luft av lyx och sofistikering till utrymmet. Det är dock viktigt att säkerställa korrekt tätning och underhåll för att skydda mot fukt och fläckar.

Förstå de olika typerna av marmor

Det första steget i att välja rätt marmorkakelstil för ditt badrum är att förstå de olika typerna av marmor som finns tillgängliga. Marmor är en natursten, och varje typ har sina egna unika egenskaper, färger och ådringsmönster. Här är några av de mest populära typerna av marmor som används i badrum:

  • Carrara marmor: Carrara marmor är kanske den mest kända typen av marmor. Det är känt för sin klassiska vita eller grå bakgrund med subtil ådring. Carrara marmor ger ett rent och tidlöst utseende, vilket gör det till ett mångsidigt val för olika badrumsstilar.
  • Calacatta marmor: Calacatta marmor är uppskattad för sina slående och djärva ådring mönster på en vit eller krämig bakgrund. Det utstrålar lyx och elegans och används ofta för att skapa kontaktpunkter i badrum, till exempel fondväggar eller bänkskivor.
  • Statuario marmor: Statuario marmor liknar Calacatta men har mer distinkt och dramatisk ådring. Den är idealisk för husägare som vill göra ett djärvt uttalande i sin badrumsdesign.
  • Crema Marfil Marble: Crema Marfil marmor erbjuder varma beige eller krämtoner med subtil ådring. Det ger en mjuk och inbjudande atmosfär till badrummet, vilket gör det till ett populärt val för dem som söker en mysig och välkomnande atmosfär.
  • Emperador marmor: Emperador marmor finns i olika nyanser av brunt med ljusare ådring. Det ger badrummet en rik och jordnära känsla, vilket gör det till ett utmärkt val för rustik eller medelhavsinspirerad design.

Ni hittar marmorkakel ovan HÄR

Ljusgrått marmorkakel ovan HÄR

Vilken typ av marmor är bäst för en klassisk, tidlös look?

Carrara marmor är ett toppval för en klassisk och tidlös badrumslook. Dess vita eller grå bakgrund med subtil ådring kompletterar olika designstilar och kan stå tidstestet.

Tänk på storlek och layout

När du har minskat vilken typ av marmor du föredrar, är nästa steg att överväga storleken och layouten på plattorna. Storleken på plattorna kan avsevärt påverka det övergripande utseendet och känslan i ditt badrum. Här är några faktorer att tänka på:

  • Stora kontra små plattor: Stora marmorplattor kan skapa en känsla av rymd och kontinuitet, särskilt i små badrum. De kräver också färre injekteringslinjer, vilket kan underlätta underhållet. Å andra sidan kan mindre plattor, som mosaik eller tunnelbaneplattor, lägga till invecklade detaljer och en klassisk charm till ditt badrum.
  • Mönster och layout: Överväg om du vill ha ett klassiskt rutmönster eller en mer invecklad design som fiskben eller chevron. Ditt val bör komplettera den övergripande stilen på ditt badrum och förbättra dess visuella överklagande.

Svart lyxig marmor ovan finns HÄR

Bedöm hållbarhet och underhåll

Marmor, även om den onekligen är vacker, kräver ordentlig vård och underhåll för att behålla sin glans och livslängd. När du väljer marmorplattor för ditt badrum, överväga faktorer som hållbarhet och underhåll:

  • Tätning: Marmor är porös och kan vara känslig för färgning om den inte är ordentligt förseglad. Se till att dina marmorplattor är förseglade med en högkvalitativ förseglare för att skydda dem mot fukt och fläckar.
  • Rengöring: Marmor ska rengöras med pH-neutrala, icke-slipande rengöringsmedel för att undvika skador på stenens yta. Regelbunden rengöring är avgörande för att förhindra uppbyggnad av tvålskum och mineralavlagringar.

Hur kan jag förhindra färgning på marmorplattor i badrummet?

 För att förhindra färgning på marmorplattor, se till att de är ordentligt förseglade med en högkvalitativ förseglare. Dessutom rengör omedelbart spill, särskilt de som innehåller sura ämnen som citronsaft eller vinäger, för att undvika potentiella skador på marmorytan.

  • Halkskydd: Vissa marmorplattor kan vara hala när de är våta. Om säkerheten är ett problem, välj marmorplattor med en slipad eller texturerad yta för att ge bättre glidmotstånd.

Marmor klinkers ovan HÄR

Slutsummering

Att välja rätt marmorplattor för ditt badrum innebär att du förstår vilka typer av marmor som finns tillgängliga, med tanke på kaklets storlek och layout och bedömning av hållbarhet och underhållskrav. Med noggrant övervägande kan du skapa ett badrum som utstrålar tidlös elegans och fungerar som en fristad för skönhet och komfort.

 

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Senast uppdaterad 441 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis