Målning av fasad och fönster – Bästa tipsen

Att måla om husfasader och fönsterkarmar kan innebära ett rejält uppsving för huset. Dock är det ganska omfattande projekt som kräver en hel del arbete och tålamod. Se därför till att göra arbetet grundligt, så att du slipper göra om det igen inom allt för snar närtid.

Vad är det som är viktigt att tänka på när man målar sin fasad eller sina fönster? Här presenterar vi dom bästa tipsen för dig som ska ta dig an detta projekt!

Glöm inte bort att skrapa din husfasad

Om du ska måla om fasaden till ditt hus, är det oerhört viktigt att skrapa bort färg som börjat flagna. Annars kommer den nya färgen inte att sitta kvar lika länge. Den gamla färgen går enkelt att få bort med en vanlig skrapa. Det luriga är dock färg som inte börjat flagna än, men som kommer göra det inom en snar framtid. Enklaste sättet här är att ta det säkra före det osäkra och skrapa bort all färg.

Att skrapa husfasad som inte ännu börjat flagna, kräver en helt del kämpande med färgskrapan. Använd ett färgborttagningsverktyg som med hjälp av infravärme värmer upp färgen på fasaden. Då blir det betydligt enklare att skrapa bort färgen med skrapan, ända ned till träet.

Renovera gamla fönster

Fönsterkarmar blir ofta med åren utnötta och slitna. I och med att fukt ofta samlas på dessa utrymmen, tar färgen mycket stryk. Ett bra sätt är att renovera gamla fönster och måla om dom. Oftast behöver man oftast skrapa bort gammal färg innan man målar på ny. Även här kan du med fördel använda infravärme och gör skrapningen enklare.

Fler tips inför målningen!

  • Slarva inte med förarbetet
  • Välj en färg som håller länge
  • Använd färgborttagsningsverktyg
  • Använd ställning istället för stege

Anledningen till att du ska använda en ställning istället för en stege är enkel. Det blir betydligt stadigare för dig att stå när du ska skrapa fasaden.

Vanliga frågor om målning av fasad och fönster

Frågorna gällande målning av fasad och fönster är många. Här besvarar vi några av de vanligaste frågorna som brukar dyka upp.

Måste man skrapa fasaden?

Nej, men det är att rekommendera. Om man skrapar fasaden, kommer den nya färgen att hålla längre och resultatet bli snyggare.

Hur skrapar man ett fönster?

Fönsterkarmarna kan skrapas försiktigt med en färgskrapa. Om färgen sitter för hårt, kan man använda en värmare med infravärme, speciell för färgborttagning.

Måste man skrapa bort all färg?

Nej, men ju mer färg man tar bort desto bättre. Viktigast är att få bort den färg som flagnar.

Lycka till med ditt renoveringsprojekt och kom om det är något tips vi vill att du verkligen ska ta med dig från den här artikeln så är det att inte slarva med förarbetet. Skrapa bort så mycket färg du bara kan och använd infravärme för att göra jobbet enklare!

 

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Senast uppdaterad 159 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis