Måla om väggarna till perfekt – så gör ni

Om du funderar på att måla väggar hemma, men du är osäker på om du kan göra det, då har du hamnat rätt med denna här artikeln. Många drömmer om ett nytt hem, men till saken hör den att den kan räcka med att bara måla om. Ett hus kan få en helt ny karaktär och utseende bara genom att byta färg. Behöver du några tips på hur du målar eller målar om inomhus? Vill du veta några av de tips som professionella målare använder? Här får ni nu 11 grymma tips för att måla om väggar hemma.

LÄS MER: 2 sätt att rengöra badkar miljövänligt

För att få ett bra resultat när du målar väggar:

  • Använd en högkvalitativ färg.
  • Måla i jämna drag.
  • Låt färgen torka helt mellan varje strykning.
  • Rengör dina verktyg efteråt.

Måla väggar – 11 bra tips

1. Provmåla alltid först

Först och främst bör du alltid testa din färg innan du ens bestämmer dig för att köpa den. Om du funderar på att måla ditt hus antingen invändigt eller exteriört är det första du ska göra att gå till en färgaffär och be om prover.

Detta gör att du kan testa färgen redan innan du bestämmer dig för att köpa den. Ta dessa prover och applicera dem på en avlägsen plats i ditt hus. Låt det torka och sitta i några dagar och se hur lacken ser ut. Kom ihåg att färger alltid ser annorlunda ut i burken, och när den väl har torkat. Det är därför det är viktigt att testa det innan du hoppar in i målningen.

2. Fyll hål och sprickor

För att förbereda för ditt målarjobb är ett av de bästa sätten att se till att din färg håller, och att ditt hus har den finish du vill ha, att fylla alla hål och sprickor du hittar. Det finns en speciell pasta för denna typ av arbete, och helst bör du göra detta innan du ens börjar måla.

3. Rengör väggen så att färgen kan fästa ordentligt

Ett annat viktigt steg att ta är att rengöra väggarna när du fyllt alla sprickor och hål. Väggar kan ibland innehålla damm eller till och med fläckar, vilket gör det svårt för färgen att fastna. Genom att rengöra dina väggar ser du till att färgen lätt anpassar sig till väggarna, och fastnar länge. Ökar hållbarheten på din färg.

4. Köp inte billiga penslar

Det kan vara lockande att köpa REA- penslarna som ser så fina ut på ytan i butik. Det är dock för bra med att vara sant med billiga bra grejer, och så även när det kommer till målning. Se istället till att du köper de bästa materialen. Skillnaden i pris kommer inte att vara betydande, men finishen kommer att vara extremt annorlunda.

Billiga borstar lämnar ofta borsthår på väggarna, och detta är något du vill undvika till varje pris. Föreställ dig din nymålade vita vägg med svarta borsthår.

5. Köp alltid en extra hink färg

När du äntligen bestämmer dig för färgen du vill köpa, se till att köpa en extra hink eller två. Detta beror på att saker och ting kanske inte går som planerat, och du kan behöva den extra färgen. Föreställ dig att du behöver en andra beläggning på ett av rummen, och du måste springa ner till butiken och färgen finns inte längre i butiken.

Köp därför alltid en extra hink eller två. Det är också användbart eftersom om du vill måla om en vägg har du alltid den exakt matchande färgen.

6. Ta bort ljusströmbrytarna

En jätteviktig grej är att ta bort alla strömbrytare på väggarna. Att få färg på strömbrytare är fult och tacky. Ta därför bort alla kontakter innan ni börjar att måla.

7. Applicera tejp och låt färgen torka innan den tas bort

Applicera maskeringstejp på alla områden du behöver, och var inte billig med tejpen. Det är viktigt att skydda allt så att du inte målar dörrkarmen av misstag. Se till att du applicerar tejpen korrekt så att den inte kommer ut medan du målar.

8. När du använder en målarrulle, rulla alltid till toppen

Ett enkelt tips du kan använda för att få ett konsekvent utseende på din tavla är att använda rullen och alltid rulla till toppen nära taket. Detta säkerställer att målningen ser konsekvent ut i varje del av väggen. Det är också ett bra sätt att undvika att måla fläckar runt om på dina väggar som helt förstör det utseende du försöker uppnå.

9. Lägg inte mycket färg på målarrullen

Ett annat bra råd är att inte lägga mycket färg på målarrullen. Detta kan göra att färgen lätt klibbar ihop, och det blir svårt att sprida mycket färg om du har mycket färg på din målarrulle. Samma spets bör användas för penslar.

10. Täck möbler och golv (glöm inte dina lampor)

Glöm inte att täcka dina möbler och golv och glöm inte dina lampor. Se till att varje del av rummet som av misstag kan målas är täckt med plast eller papper. Du kanske också vill använda en trasa. Alla dessa fungerar utmärkt, och målet är att undvika eventuella målningsolyckor, som är mycket vanliga när man målar ett helt rum.

11. Fyll en hel hink med all färg

Slutligen är ett av de viktigaste råden att blanda dina färgburkar i en stor hink. Detta säkerställer att färgen förblir konsekvent i hela rummet du målar. Även om två färgburkar kan se likadana ut är de inte helt. Genom att blanda in all färg kommer den färdiga målningen att se likadan ut i alla delar av väggen. Ger dig en konsekvent struktur och färg i hela rummet.

FAQ – Måla om väggar

Vad kostar det att måla om 50 kvm?

I snitt kostar det omkring 300 kr per kvadratmeter att måla om en lägenhet där det inte krävs något förarbete innan. Bor du till exempel i en lägenhet på 48 kvadrat och vill måla om den invändigt kostar det alltså omkring 14 400 kr.
Vad kostar det att få ett rum spacklat och målat?
Riktpris för helrenovering av ett rum är 5000-6000 kr, beroende på rummets storlek. Endast skarvspackling och tapetsering (halvreparation) kostar ca 3000 kr per rum. Priserna är som sagt inklusive material.

Hur lång tid tar det att måla om ett rum?

Det kan variera väldigt mycket och beroende på hur mycket underarbete som krävs och hur stort rummet är. Men någonstans mellan 7-10 timmar för ett standard rum.

Slutsats – Måla väggar

Att måla kan vara ett intressant DIY-projekt att göra med familjen. Det är inte svårt men det är viktigt att förbereda saker på bästa sätt för att säkerställa att du inte förstör ett rum med färg. Genom att följa dessa tips kommer du säkert att ha lättare att måla eller måla om varje rum.

Lycka till!

 

 

Foto längst upp: Nordsjö

Text: Criatex SEO & Content

 

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Senast uppdaterad 791 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis