fbpx

Måla utemöbler – så här gör du

Funderar du på att måla utemöbler själv? Om du har utemöbler i trä behöver du ta hand om dem genom att måla eller olja in dem med jämna mellanrum. Du behöver helt enkelt ge dem lite kärlek. Sköter du om möblerna får du fina möbler som håller längre!

Nu behöver du inte oroa dig för målningen. Det är faktiskt ingen större uppgift att måla om utemöbler. Det gäller bara att du har en bra plan och rätt verktyg (och lite tid). Här får ni bästa tips när ni ska måla utemöbler på hemmaplan!

Det här behöver du för att måla utemöbler

För att måla om utemöbler i trä behöver du dels ett antal verktyg, dels färg och medel. Kontrollera vad du har hemma mot listorna nedan och se vad du eventuellt behöver komplettera med.

Utrustning:

  • Penslar (gärna en bredare och en smalare)
  • Målarhandskar / trädgårdshandskar
  • Skyddsplast eller skyddspapper
  • Tvättsvamp
  • Färgskrapa
  • Sandpapper

Färg och medel:

  • Målartvätt (för utomhusbruk)
  • Grundolja
  • Grundfärg
  • Fönsterfärg/snickerifärg (för utomhusbruk)

Tvätta med målartvätt

Det första steget till att måla möblerna snygga är att tvätta dem. Här bör du använda målartvätt särskilt avsedd för trä som har påverkats av väder och vind. Sådana produkter är nämligen extra effektiva mot smuts.

Olika produkter för målartvätt fungerar lite olika, men normalt ska du applicera medlet och låta verka en stund innan du sedan sköljer bort alla rester.

Om det är så att du har påväxt av mögel, alger eller liknande behöver du också ett medel mot just påväxt. Sådana produkter behöver du vanligen inte skölja bort.

Vilken färg ska jag välja för utemöblerna?

Det bestämmer du helt själv! Du har alla världens färger att välja mellan, och du behöver dessutom inte måla alla möbler i en och samma färg. Kom ihåg att det inte är något större besvär att måla om i det fall du skulle ångra dig!

Skrapa möblerna trärena

När möblerna är rena ska du se till att de blir trärena. Det betyder att du ska ta bort eventuell lös färg och färg som flagnar. Du ska även skrapa bort gråträ. Grundfärg som sitter fast behöver du dock inte skrapa bort.

Var noga med skrapandet. Här lägger du grunden till ett perfekt slutresultat. Hela idén med det här steget är att förbereda träet på bästa möjliga sätt.

Måste man egentligen grundmåla utemöbler i trä?

Det är absolut rekommenderat med grundmålning. En grundfärg för trä, en trägrund, skyddar underlaget och gör också att täckfärgen får bättre fäste.

Slipa och borsta

I det här steget fortsätter du att förbereda träet för målning, nu genom slipning. Gå över möblerna i detalj och slipa ner eventuella ojämnheter från skrapningen. Titta också efter blanka ytor från gammal färg. Dessa gör du klokt i att mattslipa.

Slipningen gör inte bara underlaget jämnare inför målningen. Den gör också att grundfärgen kan fästa bättre. Det är alltså bra att göra det här jobbet ordentligt. Glöm inte att borsta möblerna noga med en mjuk borste när du är klar.

Kan linoljefärg självantända?

All färg med linolja kan självantända. Det kan inte ske på målade väggar, möbler och liknande, utan främst i trassel och trasor. Om du målar dina stolar och bord med linoljefärg kan du se till att blöta trasor och penslar ordentligt efter målningen.

Impregnera och grundmåla

Nu är det dags att ta fram penslarna. Vad du behöver göra i det här steget beror på om möblerna är gamla eller helt nya.

Nya utemöbler bör impregneras (om de inte är behandlade när du köper dem) med grundolja. För gamla möbler är det klokt att impregnera de ytor som är trärena efter skrapning och slipning.

För grundmålningen är det ingen skillnad mellan nya och gamla möbler. Du applicerar först ett lager av grundolja i ändträ och i skarvar för att skydda dessa känsliga delar lite extra mot fukt. Sedan applicerar du en strykning av en trägrundfärg.

Sista steget: Börja måla utemöblerna!

Ett steg kvar till fina stolar och bord för uteplats och trädgård! Nu är det dags för täckmålningen. Här använder du med fördel en snickerifärg eller fönsterfärg för utomhusbruk. Många väljer att måla utemöbler med linoljefärg. En sådan färg ger bra täckning, torkar snabbt och ger optimalt skydd mot väder, sol och vind.

För bäst resultat när du ska måla om utemöbler i trä ska du applicera två lager. Se till att det första lagret har torkat innan du lägger på det andra. Glöm inte skarvar och andra delar som är särskilt utsatta för fukt.

Sammanfattning – måla utemöbler

Att måla om utemöbler är en uppgift med tydliga steg. Det handlar dessutom inte om så många steg. Om du planerar och använder rätt verktyg behöver hela arbetet inte ta mer än en eftermiddag. Ett sista tips: var noggrann! Gör du ett gediget arbete kommer du att kunna njuta av dina fina möbler länge.

 

 

Foto längst upp: Hornbach

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

COSORI AIRFRYER

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis