Tryckimpregnerat trä är ett fantastiskt material för byggnationer utomhus. Kvaliteten gör nämligen att det klarar både väder och vind, fukt och kyla. Det är det naturliga valet när man ska bygga altan, terrass, staket och trappor utomhus.
Hur är det då med att måla tryckimpregnerat material? Kan man måla direkt eller ska man vänta? Vilken färg ska man använda och hur går man egentligen tillväga för att få ett bra resultat när man målar?
Det finns många frågor kring tryckimpregnerat trä och den här guiden ger dig alla svar du söker. Förhoppningsvis kan du använda guiden till ditt nästa projekt kring bostaden eller kanske sommarstugan!
Sedan länge har det florerat en slags rekommendation om att man måste vänta ett år, eller en säsong, innan man målar eller oljar in trä som är tryckimpregnerat. Den rekommendationen är dock inte längre så fast som den har varit tidigare.
Idén med att vänta en säsong är att träet ska hinna torka. Det kan det göra på betydligt kortare tid än ett år och det är fukthalten, inte torktiden, som är det centrala.
Målning ska ske endast på torrt trä och den fukthalt som brukar figurera i rekommendationerna är 16 procent. Om fukthalten är 16 procent eller lägre är det fritt fram att måla. Det kan betyda att du kan måla tryckimpregnerat direkt om förutsättningarna är rätt.
Impregneringen sker med hjälp av kopparsalter, vilka är naturligt förekommande ämnen. Dessa ämnen är inte skadliga eller giftiga för oss människor.
Om du nu har byggt exempelvis en altan med trallvirke och staket med ribbor – hur gör du för att måla? Med fyra ganska enkla steg går du från naturlig färg till den kulör du önskar.
Det här behöver du införskaffa för ditt projekt:
Rengöring och eventuell slipning är alltid det första steget när du ska måla. För rengöringen använder du en målartvätt avsedd för trä utomhus. En fasadtvätt är ett bra alternativ.
Om träet har en eller ett par säsonger på nacken kan du även göra en insats med slipmaskin eller slippapper. Det gör att ytan blir något ruggad vilket gör att färgen fäster lättare. Om du slipar, se till att få bort allt damm innan du går vidare.
Fungerar ättika för att rengöra trä som är tryckimpregnerat?
En blandning med en del vatten och en del ättika kan fungera som ett effektivt rengöringsmedel för trä. Använd en spray för att applicera blandningen och låt verka i cirka 15 minuter innan du skrubbar och sköljer.
Det är skarvar och ändträ som är mest exponerade mot fukt. Även skruvhål är mer exponerade. Innan du sätter igång med själva målningen bör du därför olja in dessa svaga länkar. Oljan ger ett extra skydd mot fukt och regn.
När du ska måla tryckimpregnerat trä ska du först grundmåla för att sedan täckmåla. Grundmålningen är viktig. Den gör nämligen att täckfärgen fäster mycket bättre. Dessutom fungerar färgen som ytterligare ett skydd för träet.
Normalt ska det räcka med en strykning av grundfärgen. Den typ av färg du ska använda är en häftfärg/grundfärg för användning utomhus. När du har målat måste du vänta tills ytan har torkat. Du kan sedan med fördel se över ytan efter eventuella upphöjningar som du då slipar bort.
Finns det bra alternativ till tryckimpregnerat?
Det finns flera alternativ, bland annat material i naturfiberkomposit och så kallat termiskt modifierat trä. Sistnämnda behandlas inte med kemikalier utan istället med värme.
Det finns speciella färger för målning av tryckimpregnerat, men det går absolut lika bra att måla med snickerifärg för utomhusbruk eller fönsterfärg. Båda typerna ger en vattenavstötande yta med lång hållbarhet som dessutom har en fin glans.
Som med nästan all annan målning ska du göra två strykningar. Måla först en gång och vänta tills färgen har torkat. Läs tillverkarens anvisningar för att se hur lång torktiden är. När ytan är torr applicerar du ett ytterligare lager.
Det finns alternativ till att måla. Det vanligaste är kanske att olja in. Med olja skyddas träet från fukt och väta. Dessutom minskar risken för sprickbildning och påväxt av mögel och alger. Det lilla problemet med träolja är att det krävs en ny strykning i princip varje år.
Att lasera är ett sätt att lyfta fram materialets struktur och färg. Lasyren fungerar i övrigt som träolja genom att det skyddar och stöter bort väta och fukt. En lasering räcker i upp till tre år.
Förutom att måla, olja in och lasera kan man även kiselbehandla trä som är tryckimpregnerat. Det handlar om en ytförsegling som skyddar träet och ger en yta med en färg som påminner om silver.
Regeln om att tryckimpregnerat trä måste “vila” i ett år är alltså inte längre fäst i sten. Det är fukthalten som är det viktiga. När träet är tillräckligt torrt kan du både måla, olja in och lasera det. Väljer du att måla är antalet moment inte särskilt många och heller inte särskilt besvärliga. Följ tipsen här i vår artikel om att måla tryckimpregnerat för bästa resultat.
Foto längst upp: målarenstockholm.se
Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024