Måla trägolv - så här gör ni

Måla trägolv – Så här gör ni

Kan jag måla trägolv? Det är en fråga många ställer sig när man söker inom måleri online just nu. Många tycker att måla trägolv är en ren hädelse! Just för att naturligt trä har fått så hög status i vårt Skandinaviska klimat. Men det finns de som inte gillar trägolv, utan vill ha en mer enhetlig målad yta. Då är att måla trägolvet den bästa lösningen. Det är dock inte bara att kladda på lite färg på golvet och hoppas det blir bra. Nej det krävs ett ordentligt förarbete, som utförs noggrant. Annars släpper färgen snart och ni har målat golvet förgäves.

LÄS MER: Så målar ni om innerdörrar – bästa tips

I denna artikel går vi igenom alla steg ni behöver veta för att måla trägolv eller måla om golv allmänt därhemma!

Foto: pjparkettgolv.se

Material och verktyg

Verktyg:

 1. Hink
 2. Svamp
 3. Slipkloss
 4. Dammsugare
 5. Målarroller
 6. Förlängningsskaft
 7. Färgtråg
 8. Lackpenslar
 9. Parkettskrapa
 10. Moddlare

Material:
Målartvätt, Slippapper, Golvfärg, Maskeringstejp, Grundfärg, ev Lacknafta.

Måla trägolv – förarbete (mycket viktigt)

Alla golvfärger kräver rejält förarbete, innan du kan göra måla. Det första som görs är att ta bort absolut alla möbler från golvet som ska målas. Om du planerar att uppdatera väggarna och taket samtidigt, måla taket först, sedan väggarna och slutligen golvet.

Ska du måla snickerier som lister, så gör detta innan du målar golvet. Eftersom golvytor slits mer än andra ytor i huset är det viktigt att du inte glömmer förarbetet. Gamla golv bör rengöras noggrant och eventuell lös färg ska skrapas bort. Om golvet är svagt kan du även överväga maskinslipning. Innan du målar, förbered alla trädelar med ett täckskikt så att det fäster bra på underlaget.

Vilken färg ska jag måla om trägolv med?

Om golvytan slits mycket finns flera täckfärger tillgängliga. Observera att målning med ett sådant färgsystem kan kräva omfattande förarbeten, för att uppnå ett bra slutresultat. Lackbaserad färg är den bästa och tipsar om testvinnaren, Nordsjö Perform+ Diamond Floor.

Måla trägolv steg för steg

Grundmålning

Tvätta golvytan noggrant för att ta bort all smuts och eventuellt fett. Skölj noggrant med en svamp och rent vatten. Låt torka.

Sandpappra eventuella ojämnheter med sand och sandblock. Arbeta alltid längs med träet för att uppnå bästa ytkvalitet.

Dammsug golvet noggrant så att det blir helt dammfritt. Tänk på att träet måste vara helt torrt innan du börjar måla.

Obehandlade trägolv ska alltid grundmålas först. Använd utspädd golvfärg eller rekommenderad grundfärg. Förberedelse med rulle eller bred platt borste. Om du rullar, stryk först kanterna och hörnen med en borste.

Börja måla trägolvet

 1. Målar du uteslutande med pensel, då börjar du från rummets innersta hörn och målar några brädor åt gången.
 2. Om det finns ett mellanrum mellan golvet och lister, måste färg in under listen. Annars är färggränsen synlig, vilket är fult.
 3. Applicera färg på en begränsad yta på några golvplankor i taget. Sprid ut färgen väl för att undvika penseldrag.
 4. Du kan behöva arbeta med borsten över träets ådring, men avsluta alltid dina borstar på längden.
 5. Om du bestämmer dig för att rolla färg, som regel först måla längs väggarna med penseln.
 6. Arbeta med rollern i samma ordning som med borsten, med några brädor åt gången och avsluta vid dörren.
 7. Arbetar du i sicksackmönster när du målar med roller, undviker du färgskarvar.
 8. Efter att ytan har torkat kan det bli nödvändigt att stryka en gång till. Kontrollera sedan om ytan behöver slipas lite först.
 9. Belasta inte golvytan för hårt förrän ytan är helt torr. Med tvåkomponentsfärg tar det ca 1-2 veckor att torka helt. Klart!

Måleritips

Om du väljer en sprayfärg för att måla golvet,  måste du noggrant skydda väggar, fönster etc, så att färgen inte kommer in på oönskade ställen. När man jobbar med borste på en större yta ska utrustningen kompletteras med knäna medan man på rullar med förlängningsskaft ska jobba stående.

Den stora fördelen är att den är nästan luktfri medan lösningsbaserad lack doftar mer. Därför är det viktigt att bära andningsskydd för att undvika obehag från färgångor när du använder lösningsmedelsbaserad sprayfärg, särskilt om du står i ett dåligt ventilerat utrymme. Fördelen med lösningsmedelsbaserad lackfärg är att du får lite mer tid att bearbeta och stryka färgen.

Slutsummering – måla trägolv

Som ni ser är det en helt del att tänka på, innan man sätter igång och målar golv. Görs det ett bra förarbete, ja då kan ni njuta av ett vackert målat golv många år framöver. Slarvar ni däremot, då får ni fula färgbitar som lossnar från golvet inom snar framtid. Förarbetet är viktigt i alla målarjobb, men med golvmåleri är det ännu viktigare. Det är för att golvet är det som utsätts för mest slitage i hemmet varje dag. Vi hoppas att ni följer alla steg ovan och får ett vackert målat golv att trivas med länge.

Lycka till!

FAQ

Vilken färg ska jag måla trägolv med?

Studio Golvfärg är en vattenburen golvfärg för målning av trägolv och parkettgolv inomhus. Färgen är lämplig för utrymmen som utsätts för ett medelhårt slitage, till exempel i bostadsutrymmen.

Vilka färgnyanser ska jag välja när jag målar trägolv?

Färgnyanserna grått och vitt är de mest populära just nu. En regel är att ljusa golv i kombination med ljusa väggar förhöjer känslan av rymd, medan ett mörkt golv skapar en solid bas i rummet.

Kan man måla på trägolv?
Det går bra att måla trägolv, men det finns också färdiga golv i olika nyanser om du vill göra det enklare för dig.
 1. Sv: Har superväder! :) Så skönt med lite sol som dröjer sig kvar. Ha en fin dag!

 2. Jättefint!
  Kan man hitta Batwoman någonstans?

 3. Ja den var snygg den lägenheten. :)

 4. Snyggt! Danskarna de kan de. Tack för inredningstips, kram Suss

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Annonsering

Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024