fbpx

Måla tak som ett proffs – 8 bästa tips

Om du drar dig för att måla tak är du inte ensam! Detta ansträngande projekt kommer med sin andel av droppar och droppar, plus att det ofta är svårt att veta om du täcker taket ordentligt. Men det finns sätt att måla ett tak som hjälper dig att eliminera massor av färg i rummet. I detta inlägg kommer vi gå igenom en steg för steg guide, hur ni kan måla taket hemma.

LÄS MER: Måla öppen spis som ny – 15 bästa tips

Här är 8 tips hur du som amatör kan måla tak som ett proffs!

Måla tak inomhus

Foto: Happy homes

Förberedelser inför att måla

Använd takfärg inte väggfärg

En speciell takfärg är formulerad annorlunda än väggfärg. Takfärgens tjockare och klibbigare formulering är tänkt att eliminera de flesta droppar.

Korrekt storlek på målarrullen

Takfärg appliceras bäst med ett rullskydd med en 3/8-tums tupplur om man målar ett slätt tak och en tjockare tupplur för texturerade tak. Det blir lättare att måla över huvudet när du använder rätt storlek på nap roller-överdraget. Roller med tjocka tupplurar plockar upp mer färg än nödvändigt, vilket skapar mer vikt på änden av stolpen. Inte nog med det utan tjockare tupprullar är svårare att rulla över taket.

Håll koll på färgen

För att hålla reda på vilken del av taket du har målat, kasta en lasernivås ljus uppåt mot taket. Växla lasernivån till dess rutmönster. Måla inom ett av rutnäten och flytta sedan laserlinjen när du är klar med att måla en sektion.

Om du inte vill använda ett galler, placera sedan din ljuskälla för att hjälpa dig att bättre se färgen i taket. Vanligtvis, om ljuskällan är vänd åt dig och pekar upp mot taket, ser du bättre kontrasten mellan den gamla färgen och den nya färgen.

Vilken färg ska jag ha när jag målar taket?

Matt vit takfärg är den mest populära typen av takfärg av några viktiga skäl:

Matt färg döljer defekter i taket mer än satin eller glansiga ytbehandlingar som framhäver varje brist på ytan. Det vita studsar och reflekterar mer ljus i rummet vilket ger ett ljusare utrymme. Vit takfärg ger en obegränsad utsikt för dina ögon som ger illusionen av att rummet är större än det är, medan ett färgat tak ger illusionen av ett mindre utrymme.

Ska man måla taket först eller väggarna först?

Om du målar hela rummet spelar det ofta ingen roll om du målar ditt tak före eller efter dina väggar. Oavsett vilken ordning du målar ett rum, kommer du oundvikligen att droppa eller stänka lite takfärg på väggarna eller väggfärg på taket som behöver putsas upp.

I allmänhet är det bäst att måla taket först. Eftersom takfärgen är vit kommer eventuell extra färg som hamnar på väggarna att täckas över med väggfärg, som vanligtvis är någon typ av färg mörkare än vit.

Detta behöver ni för att måla:

Utrustning / Verktyg

 • Målarrullsram
  Målarvalsskydd
  Färgbricka och liner(ar)
  Vinklad målarpensel eller målarkantverktyg
  Droppa tyg
  Plastduk
  Målartejp
  Spackel
  Förlängningsstolpe
  Omrörarstav för träfärg
  Färg kan hällpip
  Latex- eller nitrilhandskar
  Stege/trappstege
  Vakuum

Målar material

 • Invändig fläckblockerande primer
  Platt, vit takfärg
  Spackelblandning
  Finkornigt sandpapper
  Medelkornigt sandpapper

MÅLA TAK – STEG FÖR STEG

Förbered rummet

Ta bort så mycket möbler som möjligt från rummet. Lägg ner dukar av papper eller canvas på golvet. Lägg droppdukar eller plastduk ovanpå möbler som finns kvar i rummet. Det bästa sättet att veta hur mycket täckning som ska läggas är att anta att varje plan yta under taket potentiellt kan droppas på.

Ta bort hinder

Stäng av strömmen till rummet innan du tar bort armaturer. Ta bort armaturer och eventuella rökdetektorer. Du kan lämna solida el-box frontplattor eftersom de kan målas över.

Skydda ytor

Om du målar taket efter att du har målat väggarna är det nu dags att hänga plastdukar runt om i rummet för att skydda de vertikala ytorna från takfärg. Häng plastduk över fönster och dörrar. Sätt sedan skyddande målartejp över taklister och list.

Förbered taket

Dammsug taken för att ta bort damm så att primern och färgen bättre kan fästa på ytan. Spackla små hål eller små sprickor i taket (detta är ett valfritt steg som kräver ytterligare två timmar till din arbetstid för att låta spacklen torka så att du kan slipa slät). Slipa alla andra grova fläckar i taket med 100-korns sandpapper (valfritt). Dammsug sedan taket igen efter slipning.

Förbered dina tillbehör och verktyg

Sätt upp målarfodret i färgbrickan precis utanför eller vid sidan av rummet så att du inte snubblar på föremålen när du målar. Använd burkpipen för att hälla primer i brickfodret. Sätt ett nytt rullskydd på rullramen. Förbered dig på att lägga din roller på förlängningsstången efter att ha doppat den i primern eller färgen.
Grunda taket
Skär in takets kanter med en vinklad pensel eller målarkantverktyg och primer. Rulla på resten av primern. Låt sedan primern torka helt.

Måla takets kanter

Efter att primern har torkat, använd en vinklad pensel eller färgkantverktyg för att måla takets kanter med takfärgen. Det här färgbandet ska vara cirka 2 tum till 3 tum brett. Du behöver inte låta färgen runt kanterna torka innan nästa steg.

Om du målar taket vitt för andra gången är det viktigt att veta att inte alla vita färger har samma nyans. Gammal vit färg blir mörkare än ny vit färg. Även två olika märken eller partier av ny vit färg kan skilja sig åt. Det är därför det hjälper att boxa färgen. Boxning innebär att hälla flera burkar färg i en stor hink och sedan blanda den för färgkonsistens.

Måla taket i rutnät

Byt rullplattan på rullramen. Lägg en ny liner till färgbrickan och häll sedan färg i brickan. Fyll rullen med färg som finns i färgbrickan.

Måla taket i 3-fots x 3-fots sektioner (ett tillräckligt litet område för att hålla reda på vad du har täckt med färg). För att förhindra permanenta rullmärken, starta varje ny sektion genom att överlappa de våta kanterna på föregående sektion. Att måla över våta kanter hjälper till att sömlöst blanda sektioner. Applicera ett andra lager takfärg vid behov.

Slutsummering

Nu vet ni hur man målar taket hemma som ett riktigt proffs. Som ni ser är det inte bara att ösa på färg och börja måla. Nej alla målararbeten handlar om att förbereda ordentligt, bara då fäster färgen bra och ni får en snyggt resultat.

SOFFOR REA SHOP

Soffadirekt
1199515995
Soffadirekt
49955995
Soffadirekt
1049513995
Soffadirekt
949513995
Soffadirekt
1549517995
Soffadirekt
999512795
Soffadirekt
1299513995
Soffadirekt
44955995
Soffadirekt
44956295
Soffadirekt
44956495

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis