Måla staket - 10 bästa tips

Måla staket – 10 bästa tips

Innehållsförteckning

Om du har ett staket måste du förr eller senare måla eller behandla det på något sätt. Hur ska du då göra när det är dags att måla staket? Vilka är de bästa tipsen för förarbetet, själva målningen och underhållet? I den här artikeln får du alla svar du behöver för att måla staketet där hemma.

Först och främst – gör ett ordentligt förarbete!

Du vill självklart att ditt staket ska klara väder och vind under lång tid. Du vill givetvis också att det ska hålla sig fint länge. Nyckeln till båda resultaten är att du gör ett ordentligt jobb!

Ta inga genvägar. Följ våra bästa tips för att måla staket för att få ett staket som står emot naturens krafter och pryder din tomt på bästa sätt. Gör du ett gediget jobb idag kommer du att tacka dig själv imorgon.

skrapa staket

Foto Anza

Del 1: Förberedelser

Innan du kan börja måla måste du göra några förberedelser. Du behöver se till att du har rätt verktyg och du behöver givetvis också förbereda själva materialet.

OBS! Exakt vilka moment du behöver göra och vilka du behöver fokusera mest på beror på hur ditt staket ser ut idag.

1. Använd rätt målarverktyg

När du ska måla staketet behöver du rätt verktyg för jobbet. Med rätt verktyg blir arbetet enklare och resultatet bättre.

Dessa verktyg behöver du när du ska måla staket:

  • Hink
  • Borste/svamp
  • Slang med munstycke (strilmunstycke)
  • Målartvätt/algtvätt/mögeltvätt
  • Skrapa
  • Stålborste
  • Penslar i olika bredd och tjocklek

Du kan eventuellt också behöva några ytterligare verktyg som exempelvis hammare (för att slå ner spikar som vandrat upp) och slippapper.

Mala staket tips

Foto Anza.se

2. Rengör ytorna

Det första du ska göra när du ska måla ditt staket är att rengöra ytorna. Det är i princip materialets ålder som avgör hur omfattande arbetet blir.

För rengöringen använder du målartvätt och en borste. Med den kombinationen får du bort det mesta på ytorna. Skulle du ha fått påväxt av alger eller om det finns spår av mögel behöver du använda mer specifika rengöringsmedel.

3. Skrapa och borsta och slipa

För att ta bort gammal färg behöver du använda tre verktyg, nämligen färgskrapa, stålborste och slippapper (sandpapper).

Med färgskrapan tar du bort färg som inte sitter fast i träet. Med stålborsten fortsätter du processen med att ta bort färg. Slippapper använder du för att göra ytan mer matt (inklusive blanka delar på befintlig färg).

4. Slå i spikar och sopa rent

Spikar och skruvar kan med tiden börja krypa ut. De kan också bli rostiga. Som ett sista steg i förberedelserna gör du klokt i att se över spikarna för att eventuellt slå i eller byta ut dem.

Slutligen behöver du sopa! Sopa materialet rent från damm och annat som kan påverka målningen negativt. Se också till att det inte finns färgrester och damm på marken vid staketet.

Vad gör egentligen grundoljan?

Grundolja för trä består vanligen av linolja tillsammans med medel för att motverka svamp. Oljan har två funktioner, nämligen att motverka att träet torkar ut samt att stöta bort väta.

Del 2: Måla staketet

Efter förberedelserna är det dags för själva målningen. Hur gör du för att måla på bästa möjliga sätt för ett resultat som håller? Här är våra bästa tips.

5. Måla staket när vädret är rätt

Det finns två grundregler att tänka på vid målning utomhus. Dessa regler gäller för all typ av målning, oavsett om du ska måla ett nytt staket eller ett som målats tidigare.

Målarreglerna är:

  • Måla endast när vädret är torrt
  • Måla inte i direkt solljus

Den första regeln har med fukthalt att göra. Du vill inte att träet är fuktigt och som tumregel gäller att du inte ska måla om träets fukthalt överstiger 15 procent.

Den andra regeln har med torkningen att göra. Solens ljus kan göra att färgen torkar för snabbt med resultatet att den inte fäster som den ska.

Vad är en fuktmätare och varför är det klokt att ha en sådan?

En fuktmätare mäter vatteninnehåll i trä. Det är ett nyttigt verktyg för alla husägare. Mätaren kan till exempel användas för att mäta fukt i fasaden och i veden du har till kaminen. Du kan också använda den för att se om vatteninnehållet i det material du ska måla är tillräckligt lågt.

6. Behandla med grundolja

Innan själva målningen behöver du behandla träet med en grundolja. Oljan impregnerar träet, det vill säga tränger in i materialet och gör att det står emot väta och röta.

Normalt behövs bara en strykning, men för riktigt torrt trä kan du behöva två strykningar. Glöm inte kapytor och ändträ!

OBS! För redan målat trä behöver du normalt inte grundolja.

Kan jag måla direkt på virke som är tryckimpregnerat?

Det går utmärkt att måla staket med tryckimpregnerat virke. Det är dock klokt att vänta åtminstone ett år med att måla för att låta virket torka ut ordentligt.

7. Måla med grundfärg

Nu kommer vi till det första av de två momenten då du rent faktiskt ska måla staketet. Det första momentet handlar om målning med grundfärg.

Varför ska du använda grundfärg? Grundfärgen har tre funktioner. Det handlar om att den:

  • Ger en jämn grund
  • Gör ytan vattenavvisande
  • Ger bättre förutsättningar för täckfärgen att fästa

8. Måla med täckfärg

Det sista steget när du målar staket är att täckmåla. Kontrollera att ytan är torr och applicera ett lager med täckfärg. Vänta tills det första lagret har torkat och applicera ytterligare en gång.

Del 3: Underhålla staket

Om du har förberett staketet på rätt sätt och följt instruktionerna för målning, är ditt staket nu redo att stå emot både väder och vind. Dessutom är det fint att titta på! Nu gäller att underhålla staketet så att det håller sig fräscht i flera år.

9. Rengör och putsa löpande

Ditt staket är utsatt för vind, värme, kyla och fukt. Det kan leda till skador på träet och till angrepp av mögel och alger. Håll efter mögel, smuts och alger med en skonsam borste och diskmedel eller skonsamt rengöringsmedel.

10. Se över staketet varje år

Ta för vana att göra en större kontroll av ditt staket en gång per år. Titta till exempel efter lösa spjälor eller plankor och åtgärda de lite större skadorna du upptäcker. En sådan kontroll tar inte många minuter.

Summering – Måla staket

Med rätt förberedelser, rätt verktyg och rätt material får du de bästa förutsättningarna för ett resultat som du kan vara nöjd med. Förhoppningsvis får du god nytta av våra tips när du planerar och genomför din målning. Lycka till!

 

Foto längst upp: nordsjoidedesign.se

  1. Sofia - Hildas hem skriver:

    Haha, du har så rätt. de skulle vara ett mycket snyggt par :)
    Själv gillar jag att kombinera rosa med turkost.

    Jag önskar dig en fortsatt fin dag!
    Kram Sofia

  2. ViktoriyaSener skriver:

    I like dark brown and cream colors together in interior!

  3. Anellle skriver:

    I love this style!Nice picts.
    TY for your comment on my blog.
    I follow tou back.
    Kisses*** Anellle

  4. Lucrezia skriver:

    Wow! I really love this post, i’m agree with you about the sensation of these colors, i believe that it is a gorgeous arrangement! Very good! And the second room is my dream! :D
    Thanks a lot for your lovely comment on my blog, i’m very glad that you like my website,I’m always looking for advice :) I’ll follow you with pleasure! :D
    Kisses

  5. The Sweet Cupcaker skriver:

    I love these pink places!!! I’m always afraid I’ll use pink the wrong way and have it look too much like a little girl’s room but I love love love these!

  6. Miranda skriver:

    I love the chalkboard wall!!!

    XX,
    Miranda

  7. Sensaatio skriver:

    Ohh love this color combo!

  8. Lilli skriver:

    Hi Maria! I’ve noticed the new layout:))) btw, lovely inspiration, I think my fav combo of colors is black and pink as the photos, I’d love to get my room in this way..or all the house!:) Happy monday dear! big hug!

  9. Pamela skriver:

    A touch of pink is always pretty in a room. Your new Decor Tour is well done. It is so organized and easy to navigate. Have a wonderful week!

  10. Connie skriver:

    Black & white & pink are such good ballerina colors! Strong & elegant!
    Connie*

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024