fbpx

Måla plastmatta i badrum – Går det?

Det korta svaret är JA! det går. Men det finns flera saker att tänka på innan man beslutar sig för att måla på plastmatta i badrummet. De negativa aspekterna är flera just pga. att det är i våtrum detta gäller. Så vi börjar med att ta upp det negativa med att måla plastmatta badrum.

Måla plastmatta badrum – varningar

Innan ni börjar måla om er gamla plastmatta i badrummet, tänk på att detta kan förstöra tätskiktet och orsaka fuktskador och missfärgningar. Det är heller inte möjligt att ta bort färgen i efterhand och ni kan därmed bli tvugna att betala för en större totalerenovering, om nåt går fel.  Det optimala är att istället, byta ut våtrumstapeten plastmattan i badrummet, till en helt ny.

Måla plastmatta – steg för steg

Känner ni ändå att ni vill gå vidare och måla om plastmattan i badrummet. Det kan vara en temporär lösning, om ni tex ska renovera badrummet längre fram.

1. Kontrollera plastmattans status

För att få ett bra målarresultat ska plastmattan vara så hård som möjligt. Ett knep att ta till är att trycka mot plastmattan rätt hårt med nageln. Om mattan då känns mjuk av trycket eller om nageln lämnar avtryck, är det en god idé att undvika att måla. Kontrollera även att mattan är ordentligt limmad från start och att det inte finns bubblor någonstans. Bubblor kan nämligen betyda på att det redan finns fuktskador. Om så är fallet ska ni absolut inte måla på plastmatta i badrum.

2. Förarbete är viktigt

Om plastmattan är intakt och hård kan den rengöras noggrant. För detta rekommenderar vi att du använder ett bra färgborttagningsmedel som tar bort smuts och fett. Använd en målarsvamp och tvätta hela plastmattan rejält och noggrant. Vid målning bör ytan också slipas för bästa vidhäftning och skrubbas med etanol (T-röd), vilket hjälper till att neutralisera ämnen som försämrar färgens vidhäftning.

3. Börja måla plastmattan

Fråga färgföretaget eller butiken vilka färger som passar bäst med er plastsmatta. Färgen som ska användas för att måla ett våtrum är en speciell våtrumsfärg, och du behöver även en primer och ett topplack med rätt egenskaper. Låt primern torka ordentligt och applicera minst två täckskikt, låt torka tid emellan. Använd en borste för att gå runt och en rulle för att täcka stora ytor.

OBS: Det finns inga färger som är godkända för att måla våtrumsmattor eller våtrumstapeter och du kan inte förvänta dig långvariga resultat. Om du senare får fuktskador i badrummet, kan det hända att din försäkring inte täcker det om du målar över plastmattor. Om du däremot planerar att renovera ditt badrum och golv inom en snar framtid, då kan du måla plastgolvet utan att vara rädd.

REA FYND SHOP

Soffadirekt
59956995
Soffadirekt
42956495
Soffadirekt
8003995 - 80 %
Soffadirekt
1139 - 70 %3795
Soffadirekt
27954395
Soffadirekt
10952255 - 51 %
Soffadirekt
17954495 - 60 %
Soffadirekt
12953495 - 63 %

 

 

 

Foto längst upp: Tarkett

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

COSORI AIRFRYER

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis