fbpx

Måla på våtrumstapet? Tips och varningar

Kan man måla på en våtrumstapet? Det är en vanlig fråga på nätet när man Googlar. Svar på frågan är både ja och nej, vilket såklart kan bli förvirrande. Vi reder ut detta! Har ni ett gammalt badrum med en gammal mjuk våtrumstapet, nej då ska ni inte måla på tapeten. Har ni en nyare våtrumstapet i hårt material, ja då går det alldeles utmärkt att måla om våtrumstapeten. Det blir dessutom bra mycket billigare, än att helt renovera badrummet som kan bli kostsamt.

I detta inlägg får vi igenom det ni behöver veta om att måla om våtrumstapet och vad ni ska undvika!

Måla på våtrumstapet – förberedelser

Ok så ni har bestämt er för att prova att måla över er våtrumstapet. Då finns det några saker ni bör tänka på innan ni sätter igång. Med tanke på att du har läst stycket ovan och vet att målningen kan misslyckas, då bör du också vara medveten om att målning inte kan ångras.

Har du målat din våtrumstapet och resultatet blir ett misslyckande, då kan du inte ta bort färgen utan att förstöra ytskiktet och tätskiktet av våtrumstapeten. Det betyder att om ditt målningsprojekt inte går bra så måste du förmodligen slita bort tapeten i ett våtrum och sedan installera ny väggbeklädnad i badrummet. Det låter brutalt, men det är bättre vi är ärliga från start!

Måla på våtrumstapet – Så här gör du steg för steg:

Som sagt om våtrumstapeten har en hård yta, då är det större chans att ni lyckas med målningen. . Du kan testa genom att slå in en spik i tapeten och se om den sjunker in lätt eller inte. Om tapeten får ett hål lätt, då är den inte lämplig för målning. Kontrollera först ytan för att se till att våtrumstapeten sitter ordentligt fast i väggen och att det inte finns några bubblor som kan tyda på fuktskador.

Förberedelse

Det förberedande arbetet är mycket viktigt i det här fallet, eftersom det avgör om målningen av ytorna kommer att bli framgångsrik.

Rengör den gamla tapeten noga

Rengör tapeten noggrant i ett våtrum med målartvätt och en svamp för att ta bort smuts, fett och fjällrester. Använd sedan sandpapper för att jämna till ytan.

Slutligen kan du använda T-Red för att rengöra ytan noggrant för att neutralisera en del av sköljmedlet. Avsluta med att tvätta väggen.

Spackla ojämnheter & grundmåla

Om ytan har ojämnheter, hål eller sömmar kan du spackla igen dem för att få en slät yta. Måla ytorna med en primer avsedd för våta utrymmen, till exempel ett fuktigt område.

När grundfärgen har torkat kan du måla tapeten i våtrum med våtrumsfärgen. Du måste lägga minst två insatser. Låt väggen torka ordentligt i några dagar, så att du kan se att färgen verkligen torkar och inte klibbar.

Måla våtrumstapet- varningar från fackman

Vi känner att vi måste gå igenom varningar innan ni helt bestämt er för att måla om badrummet. De flesta färgtillverkare rekommenderar absolut att man inte målar våtrumstapeter eller våtrumsmatta, eftersom underlaget inte lämpar sig för målning. Anledningen är att det vid målning av dessa ytor inte finns något färgsystem som uppfyller MVK:s krav. Detta kan bidra till att försäkringsbolag vägrar att täcka om det uppstår fuktskador i framtiden.

Förutom att färgen kan påverka tapetens tätskikt i ett våtrum innehåller tapeten plast som i sin tur innehåller mjukgörare. Detta kan leda till att färgen inte fastnar på väggen eller inte torkar utan förblir klibbig. Om du låter färgen fortfarande torka kan färgen missfärgas eller spricka senare. Att anlita en professionell målarfirma kan också vara svårt, eftersom de flesta målare inte tar uppdrag för att måla våtrumstapeter eller våtrumsmattor. Däremot kan du anlita en målare för att sätta tapeter i våtrum eller få hjälp att ta bort tapeten och sedan måla badrummet med ett MVK godkänt färgsystem.

FAQ

Kan man måla Våtrumsfärg på vanlig färg?
Nej, badrummet ska målas med våtrumsfärg som är speciellt framtagen för rum som är fuktiga. Man använder oftast en halvmatt färg. Det som särskiljer våtrumsfärg från vanlig färg är tillsättningen av mögelhämmande ämnen.
Hur målar man Badrumstak?
Vid målning av tak i badrum så rengörs och lagas eventuella skador med Våtrumsspackel. När underlaget är torrt, grundmåla med Tät Grundfärg och slutstryk därefter två gånger med Tät Täckfärg eller Tålig Täckfärg.

Slutsummering

Nu när ni har läst för och nackdelar med att måla på våtrumstapet. Ja då är det bara gå på den där kända magkänslan och göra det som känns rätt för just ert badrum. Tänk bara på vad som står ovan, att det är antingen eller i detta fallet. Det vill säga antingen målar ni om och det bir superbra. Eller så misslyckas det totalt, och ni måste riva ner tapeten och sätta upp ny våtrumstapet eller kakel.

Lycka till!

SOMMAR REA SHOP

Soffadirekt
1199515995
Soffadirekt
999512795
Soffadirekt
7995 SEK9995 SEK
Soffadirekt
1549517995
Soffadirekt
79958995
Soffadirekt
1399517975
Soffadirekt
49955995
Soffadirekt
34954495
Soffadirekt
3995 SEK4495 SEK
Soffadirekt
42956495
Soffadirekt
22952795
Soffadirekt
44955895

 

Foto längst upp: Colorama

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis