fbpx

Kan man måla på tapet? 6 bästa tips

Trött på den fula tapeten? Men ni vill inte tapetsera igen då ni hellre vill ha målade väggar. Då är frågan många ställer Kan man måla på tapet? Svaret är JA! Och det är enklare än man tror, om man följer alla råd om förarbetet som krävs. I denna artikel går vi igenom 10 steg för att måla över er tapet och få snygga helt målade väggar.

Måla på tapet – 6 tips

Foto Byggahus

Dessa verktyg behövs

 • Svamp eller sprayflaska
 • Tapetskarvhyvel
 • Spackelspade
 • Slipverktyg
 • Pensel
 • Roller
 • Rollerbygel
 • Förlängningsskaft
 • Stege

Dessa material behövs

 • Täckplast
 • Täckfilt eller golvskyddspapp
 • Maskeringstejp
 • Spackel
 • Sandpapper
 • Grundfärg för tapet
 • Väggfärg

Förberedelser för att måla om

1. Täck över och skydda

Börja med att täcka över möbler, golv och lister. Möblerna flyttas först till mitten av rummet och täcks över med plastfilm. Golvet täcks över med filt eller golvskyddspapp och alla lister i rummet täcks med maskeringstejp.

2. Gör vattentestet på tapeten

För att vara säker på att tapeten sitter rätt på väggen kan du göra ett vattentest. Om det sväller av vatten kommer det också att svälla av vattenbaserad färg och kan behöva tas bort innan färg appliceras. Gör så här: Använd en sprayflaska, borste, svamp eller liknande och applicera mycket vatten på en liten del av tapeten.

Om tapeten nu sväller kan det betyda att detsamma händer vid målning. Det kan också hända att tapeten klarar vattentestet utan bubblor, men blåsor vid målning. I det här fallet kan det räcka med att låta färgen torka ordentligt över natten, då bubblorna brukar lägga sig.

3. Ta bort den gamla tapeten

Om tapeten inte klarar vattentestet är det dags att ta bort dem helt. Beroende på typ av tapet finns det lite olika tekniker för att ta bort tapeter. Är det en så kallad avtagbar tapet kan det översta lagret tas bort. Annars kan du behöva använda en tapetborttagare eller tapetförångare för att ta bort tapeten.

4. Dags att grundmåla tapet

Nu är det dags att förbereda väggarna. Vid målning över tapeter rekommenderar vi att använda ankargrundfärg (bindemedel) för att minska risken för blåsor vid målning med topplack senare. Börja med att måla de närmaste ytorna på lister, tak, fönster och dörrar med en pensel. Andra väggytor målas lättast med roller. Använd en förlängningsstång eller stege för att nå var som helst. Låt grundfärgen torka.

5. Spackla och slipa noga

Nästa steg är att spackla över alla hål och ojämnheter i väggen. Vid större hål och ojämnheter kan det bli nödvändigt att spackla två gånger. Låt kittet torka och slipa sedan med slipverktyg för att få en slät yta.

6. Dags att måla över tapet

NU! är det äntligen dags att måla det första lagret av vanlig väggfärg! Gör här samma sak som med basfärgen, dvs. måla först ytorna närmast lamellerna med pensel, tak, fönster och dörrar och andra väggytor med rulle.

Använd en gärna stege för att nå var som helst. Låt färgen torka enligt tillverkarens anvisningar. Gör sedan ett nytt slag på samma sätt. Ta bort all maskeringstejp innan färgen hinner torka. Ditt projekt är nu klart!

Foto Servicefinder

FAQ – måla på tapet

Kan man måla direkt på en tapet?

Sitter tapeten ordentligt går det bra att måla direkt. Eftersom tapeten är slät går det också bra att skära bort överlappande skarvar, spackla hål och ojämnheter innan du målar. Kom ihåg att spackla tunt, spacklet skall precis fylla skarvar och hål, skrapa bort överflöd med en spackelskrapa.

Måste man grunda tapet?

Om tapeten inte är målad tidigare bör den vara spaltbar. Då kan du riva av det översta strukturlagret på tapeten. Sedan behöver du grunda med tapetgrund, spackla ojämnheter, slipa samt grundmåla eller förlimma innan du tapetserar.
Vad är billigast tapetsera eller måla?
Att måla är oftast billigare än att tapetsera, men det kan vara mer tids- och arbetskrävande. Tapetsering kan vara dyrare, men det anses fortfarande vara är ett snabbt och relativt enkelt sätt att uppdatera ett rum.
INREDNINGSVIS FAVORITER
Soffadirekt
37954995
Soffadirekt
22952795
Soffadirekt
66958995
Soffadirekt
7995 SEK9995 SEK
Soffadirekt
69907490
Soffadirekt
59956995
Soffadirekt
42956495
Soffadirekt
1449516995
Foto längst upp: Hornbach

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

COSORI AIRFRYER

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis