Kan man måla på plastmatta i badrum?

Kan man måla på plastmatta i badrum?

Det korta svaret är JA! det går. Men det finns flera saker att tänka på innan man beslutar sig för att måla på plastmatta i badrummet. De negativa aspekterna är flera just pga. att det är i våtrum detta gäller. Så vi börjar med att ta upp det negativa med att måla plastmatta badrum. Det går därför inte bara slänga på färg på våtrumsgolvet och tro det kommer hålla. Nej det krävs ett gediget förarbete innan målningen kan påbörjas. 

Dessa steg måste ni göra innan ni börjar måla plastmattan:

 1. Tvätta golvet noggrant med målartvätt eller T-röd. Detta kommer att ta bort smuts, fett och andra föroreningar som kan förhindra att färgen fäster ordentligt.
 2. Slipa golvet lätt med ett fint sandpapper. Detta kommer att skapa en yta som färgen kan fästa bättre på.
 3. Dammsuga golvet noggrant för att ta bort allt damm och smuts.

Måla plastmatta badrum – varningar

Innan ni börjar måla om er gamla plastmatta i badrummet, tänk på att detta kan förstöra tätskiktet och orsaka fuktskador och missfärgningar. Det är heller inte möjligt att ta bort färgen i efterhand och ni kan därmed bli tvugna att betala för en större totalerenovering, om nåt går fel.  Det optimala är att istället, byta ut våtrumstapeten plastmattan i badrummet, till en helt ny.

Måla plastmatta – steg för steg

Känner ni ändå att ni vill gå vidare och måla om plastmattan i badrummet. Det kan vara en temporär lösning, om ni tex ska renovera badrummet längre fram.

1. Kontrollera plastmattans status

För att få ett bra målarresultat ska plastmattan vara så hård som möjligt. Ett knep att ta till är att trycka mot plastmattan rätt hårt med nageln. Om mattan då känns mjuk av trycket eller om nageln lämnar avtryck, är det en god idé att undvika att måla. Kontrollera även att mattan är ordentligt limmad från start och att det inte finns bubblor någonstans. Bubblor kan nämligen betyda på att det redan finns fuktskador. Om så är fallet ska ni absolut inte måla på plastmatta i badrum.

2. Förarbete är viktigt

Om plastmattan är intakt och hård kan den rengöras noggrant. För detta rekommenderar vi att du använder ett bra färgborttagningsmedel som tar bort smuts och fett. Använd en målarsvamp och tvätta hela plastmattan rejält och noggrant. Vid målning bör ytan också slipas för bästa vidhäftning och skrubbas med etanol (T-röd), vilket hjälper till att neutralisera ämnen som försämrar färgens vidhäftning.

3. Börja måla plastmattan

Fråga färgföretaget eller butiken vilka färger som passar bäst med er plastsmatta. Färgen som ska användas för att måla ett våtrum är en speciell våtrumsfärg, och du behöver även en primer och ett topplack med rätt egenskaper. Låt primern torka ordentligt och applicera minst två täckskikt, låt torka tid emellan. Använd en borste för att gå runt och en rulle för att täcka stora ytor.

OBS: Det finns inga färger som är godkända för att måla våtrumsmattor eller våtrumstapeter och du kan inte förvänta dig långvariga resultat. Om du senare får fuktskador i badrummet, kan det hända att din försäkring inte täcker det om du målar över plastmattor. Om du däremot planerar att renovera ditt badrum och golv inom en snar framtid, då kan du måla plastgolvet utan att vara rädd.

Summering – Måla plastmatta badrum

Då du målar en plastmatta i badrummet är det viktigt att använda en färg som är speciellt framtagen för målning av plast.

 1. Förbered ytan: Rengör plastmattan noggrant för att ta bort smuts och eventuella kemikalier som kan finnas på ytan. Använd en mild rengöringsprodukt och en skurborste för att få bort eventuellt mögel eller kalkavlagringar. Skölj sedan noggrant och låt mattan torka helt.
 2. Slipa ytan: Använd fint sandpapper för att slipa ner ytan på plastmattan. Syftet är att skapa en grov yta så att färgen fäster bättre. Torka sedan av ytan för att ta bort damm och partiklar.
 3. Maskera av: Skydda väggar och andra ytor som du inte vill att färgen ska komma åt med målartejp och täckmaterial.
 4. Applicera primer: Applicera en plastprimer på mattan med hjälp av en pensel eller roller. Primern kommer att förbättra fästförmågan för färgen och hjälpa till att göra ytan mer slitstark.
 5. Måla ytan: När primern har torkat, applicera den valda färgen med hjälp av en pensel eller roller. Se till att måla i jämna och jämna penseldrag för att få en jämn yta. Låt första lagret torka enligt tillverkarens instruktioner och applicera sedan ett andra lager om det behövs.
 6. Låt torka ordentligt: Låt färgen torka helt enligt tillverkarens instruktioner innan du använder plastmattan igen. Det kan ta några dagar innan färgen har härdat helt.

 

 

 

Foto längst upp: Tarkett

 1. Supersnyggt! Kände precis samma sak när vi fick ett nytt köksgolv, gjorde såå stor skillnad!

  Kram Pernilla

 2. Ett jättesnyggt lyft i ditt kök och katten gillade och godkände det också :)
  Fin söndagskväll till dig !

 3. What a lovely transformation, I do love the black and white floor the best :)) Looks marvellous. Happy New Year lovely, I wish you great joy and blessings xx

 4. I love this. Just brilliant!!!! So true how a little change can make the biggest difference!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Annonsering

Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024