fbpx

Måla öppen spis – 15 bästa tips

Denna artikel är för er som vill måla en öppen spis som är gjord av kakel. En eldstad i tegel som är smutsig, daterad eller oattraktiv kan fräschas upp med ett lager färg. Paint ljusar upp det imponerande utseendet hos en eldstad i tegel och hjälper den att smälta in med andra designelement i rummet. Lär dig enkelt hur man målar en eldstad i tegel på en dag eller två och billigt.

LÄS MER: Så målar ni på kakel som ett äkta proffs

Typer av färg att använda för eldstäder i tegel

Standard invändig latexväggfärg kan användas för att måla eldstadstegel. Latexfärg är relativt billig och döljer fläckar bra. Högvärmefärg behövs inte.

Latex husfärg döljer missfärgning i teglet eftersom färgen förblir ogenomskinlig. Husfärg ger ett brett utbud av färgval och är lätt att rengöra.

Latexfärg fångar inre fukt i tegel. Även om detta är mer ett problem med exteriört tegel, är det bra att ha detta i åtanke om din tegelspis har inre fukt. Om så är fallet, överväg att använda kalkvatten.

Krita färg

Kritfärg är ett annat alternativ till husfärg av latex. Med sin platta, sammetslena textur används kritfärg ofta på möbler för att ge den ett antikt utseende.

När den appliceras på en öppen spis i tegel, fortsätter kritfärgen den silkeslena känslan. De flesta kritfärger är i pastell eller neutralt sortiment. Applicera kritfärg på toppen av en primer för en solid, ogenomskinlig beläggning. Eller späd kritfärgen med vatten för en mer dämpad look.

Köp färdigblandad kritfärg eller så kan du göra din egen genom att lägga till kalciumkarbonat, gips eller gipsmassa till vanlig latexfärg.

Detta behöver du för att måla:

Utrustning / Verktyg

 • Målarrulle
  1-1/4-tums rullskydd
  Målarbricka
  Måla brickfoder
  1-tums pensel
  2-tums pensel
  Stålborste
  Hinkar
  Svampar
  Plastduk
  Målartejp
  Sotsuddgummi

Material

 • Måla
  Betong och murverk primer
  Trinatriumfosfat (TSP)

MÅLA ÖPPEN SPIS – SÅ GR DU

1. Skydda golvet noga

Tejpa plastduk på golvet framför brasan. Använd målartejp för att hålla kanterna på duken mot golvet.

2. Borsta Rengör murbruk och tegel

Borsta murbruket med stålborsten för att ta bort löst bruk. Även om borsten huvudsakligen är avsedd för murbruk, kan du också använda den för att rengöra utvalda delar av tegelytan.

3. Reparera skadat tegel

Reparera teglet när du upptäcker sprickor i teglet eller saknat murbruk. Fixa sprickor i teglet med sprickspackel eller med målarfogmassa. Byt ut missbruk genom att tuckpointa tegelstenen. Fixa en allvarligt skadad tegelsten genom att ta bort allt material och byta ut tegelstenen.

4. Rensa bort sotet

Rengör sotet från tegelstenen innan du rengör resten av eldstaden. Sot är en fin, sandliknande kraft som bör behandlas annorlunda än annan smuts eller fläckar på tegelstenen. Borsta eller dammsug området och använd sedan ett sotrengöringsmedel – ett torrt gummiliknande rengöringsmedel som river bort sotet som ett suddgummi. Eller rengör tegelstenen med trinatriumfosfat (TSP), varmt vatten, en nylonborste och flera svampar. Byt ut vattnet och svamparna när de blir smutsiga.

5. Använd TSP

TSP är inte tillgängligt överallt på grund av lokala förbud mot fosfater. Välj ett fosfatfritt (TSP-PF) rengöringsmedel eller blanda diskmedel som innehåller ett avfettningsmedel med varmt vatten.

6. Tejpa omgivningen

Tejpa med målartejp omgivande områden som inte ska målas såsom väggar, mantel och eldstadsinsatsen.

7. Rengör eldstadens tegelstenar

Rengör eldstadens tegelstenar genom att noggrant dammsuga ur bruksfogarna. Rengör den övergripande tegelytan med trinatriumfosfat löst i varmt vatten. Låt tegelstenen torka helt innan du målar. Att noggrant rengöra tegelstenen hjälper färgen att fästa bättre och minskar missfärgning från att synas genom färgen.

8. Skär in kanterna med primer

Måla längs de tejpade gränserna med primer, med hjälp av två-tums trimborste. Se till att tvinga in borsten i murbruksfogen.

9. Viktig  att tänka på

Använd inte en primer om du applicerar kalkvatten eller för utspädd kritfärg. Använd endast en primer om du använder latexfärg eller en solid kritfärg.

10. Rulla eldstaden med grundfärg

Använd 1-1/4-tumsrullen för att rulla primerfärg över eldstaden i tegel. Detta alltför tjocka rullskydd kan fylla i de flesta bruksfogar. Motstå frestelsen att pressa rullen mot tegelstenen. Håll istället trycket lätt.

Arbeta uppifrån och ner. Håll utkik efter dropp. Rulla eller borsta ut droppar omedelbart.

11. Grunda murbruksfogarna med borsten

Dobba 1-tums borsten i murbruksfogar som inte täcktes med färgrullen.

12. Skär in kanterna med färg

Efter att ha väntat en timme eller mer för att primern ska torka, använd tvåtumspenseln för att måla upp till de tejpade kanterna.

13. Rulla eldstaden med färg

Rulla eldstaden med färg, med hjälp av en ny 1-1/4-tums nap roller lock.

14. Måla murbruksfogarna med borsten

Avsluta med att måla obelagda bruksfogar med penseln.

15. Måla om flera lager

Applicera två eller flera lager färg på eldstaden (om ditt mål är ett fast lager), eftersom tegel och murbruk suger upp mycket färg.

Sist – Ta bort tejpen

När färgen är torr vid beröring, ta bort målarens tejp. Dra av tejpen i 45 graders vinkel.

Slutsummering – måla öppen spis

Som ni ser är det inte speciellt komplicerat att måla en öppen spis, bara man är noga med förarbete. Om ni följer våra steg kommer ni att få en helt ny öppen spis att njuta av i vinter. Tänk också på att vädra ordentligt när ni målar och har målat, speciellt om ni har barn och husdjur.

FAQ

När ska man anlita en fackman?

Även om det är enkelt och okomplicerat att måla en eldstad i tegel, kan arbetet vara tråkigt och arbetskrävande, särskilt om eldstaden är särskilt stor eller har grova bruksfogar som snabbt suger upp färg. Ring en professionell målare för dessa situationer.

Vilken typ av färg ska man ha på en öppen spis i tegel?

Interiör latexfärg kan användas för att måla eldstadstegel för att skapa en kontinuerlig, ogenomskinlig färgbeläggning. Limewash, ett alternativ till latexfärg, applicerar ett vattenhaltigt halvtransparent skikt som låter en del av tegelstenens färg synas igenom.

Är det en bra idé att måla en eldstad i tegel?

Att måla en eldstad i tegel kan vara en bra idé om tegelstenarna är så smutsiga att rengöring eller upprustning inte är möjlig. Målning fungerar även om tegelstenarna är i så dåligt skick att sprickor och skåror måste lagas. Färgen kommer att täcka fläckarna. Att måla en eldstad i tegel är inte en bra idé om du tror att du kanske vill ha utseendet av tegel igen, eftersom eldstäder i målade tegel är svåra att återställa till sitt ursprungliga skick.

Behöver en eldstad i murad grund grundas innan målning?

En eldstad i tegel bör grundmålas innan målning. Grundning av tegelstenen förseglar tegelstenens porer, så att färgbeläggningen blir jämn och jämn.

SOFFOR REA SHOP

Soffadirekt
1199515995
Soffadirekt
49955995
Soffadirekt
1049513995
Soffadirekt
949513995
Soffadirekt
1549517995
Soffadirekt
999512795
Soffadirekt
1299513995
Soffadirekt
44955995
Soffadirekt
44956295
Soffadirekt
44956495

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis