6 misstag att undvika när ni ska måla om

6 misstag att undvika när ni ska måla om

 

Är ni sugna på att måla om hemma? Att sätta ny färg på väggarna kan göra mirakel i hemmet. Själv hade jag hiskliga storblommiga tapeter när jag flyttade in i min lägenhet. Jag valde att helt måla över tapeterna med en stilren gråvit väggfärg och resultatet blev en makalös förändring. Dock gjorde jag som nybörjare målare några misstag, som jag sedan lärt mig av. Det är flera steg man behöver tänka på när man ska måla om och framför allt förarbetet.

LÄS MER: Väggfärg inomhus – bäst i test

Här tipsar vi nu om 6 misstag att undvika när ni målar om.

1. Välja fel glans på färgen

Det är inte bara att välja första bästa målarfärg på väggar. Varje yta, oavsett om det är trä, sten eller tegel, kräver en viss typ av färg. När du väljer fel färg kanske du inte märker det direkt, men chansen är att du kommer att uppleva problem på lång sikt. Att måla med fel färg kan orsaka problem som bubblor eller att den skalar av.

2. Att inte provmåla innan

Detta är ett stort misstag många gör. Att bara köpa en burk målarfärg och slänga upp på väggen, blir sällan bra. Det bästa är att istället köpa små provburkar med olika nyanser av färg. Detta gjorde jag själv för att kunna hitta exakt rätt nyans av vit. Inte visste jag att det finns sådär hundratals nyanser av just vit färg. För att jag provmålade i små områden på väggen, så kunde jag enkelt se hur färgen blev hemma V.s i affärens starka belysning.

3. Välja fel färg för ytan

Inte många tänker på ytan som första steg i målningen. De flesta tänker nog bara på vilken färg de ska välja. I en målarfärg finns ytbeläggningar som satin, äggskal och halvglans. När man målar ett rum är det viktigt att tänka på detta. Speciellt viktigt är det i rum med fuktkänslighet som badrummet. När ni letar efter badrumsfärg, se till att färgen säger mögelresistent. Förutom det, om ni målar om ett väl använt rum som ett kök, eller badrum, använd en premiumfärg i en glans som äggskal eller något högre glans.

4. Ej göra ett bra förarbete

Glöm att välja pensel är viktigast! Förberedelser av ytan som ska målas är en viktigaste delen av måleriet. Tyvärr hoppas detta steg ofta över och kan då leda till ett antal misslyckanden. Som tex. brist på vidhäftning, dåligt döljande av skavanker, dålig glansjämnhet eller ett ojämnt ytutseende allmänt. Ta bort tapeter och lös färg innan du målar, detta är extremt viktigt. Superviktigt är även att slipa ojämna ytor och laga gamla fula hål och brister innan man målar.

5. Lägga färgen i fel lager

Det här är lite av ett moment 22! För om man inte doppar penseln eller rullen med tillräckligt med färg, kommer man behöva ytterligare en rejäl färgdopp. Tar man däremot för lite färg då blir resultatet inte bra och den gamla färgen lyser igenom. Lagom är bäst som det alltid är, så se till få till lagom färg på penseln/rollern. Lagom är bäst!

6. Att lämna målartejp kvar för länge

I förarbetet är en sk. målartejp den bästa vännen. Maskeringstejp är bra för denna typ av jobb. Tejpa tex. gärna vid övergången tak/vägg, för att slippa väggfärgen i taket. Tejp kan även användas för att skydda föremål som fönster eller för att skapa rakare linjer allmänt. Viktigast är dock att när ni har målat, måste du ta bort tejpen innan färgen torkat. Väntar man för länge så dras den nya färgen med i tejpen.

Slutsummering

Som ni ser är det en del att tänka på när ni ska måla om hemma. Men gör ni grundjobbet väl, ja då får ni ett målarjobb som håller bra i många år framöver.

Lycka till!

SHOPPA SOFFOR PÅ REA

 

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024