Måla om fönster – 6 bästa tips

Det är få renoveringar som ger en sådan stor effekt som att måla fönster. Dina fönster är ju en stor del av din bostads både yttre och inre och en uppdatering kan verkligen göra skillnad!

Hur ser dina fönster ut idag? Hur ser de ut på utsidan och hur ser de ut på insidan? Om de behöver en uppfräschning är det faktiskt ganska enkelt gjort och samtidigt som din bostad får ett ansiktslyft så vårdar du materialet så att det håller längre.

LÄS MER: 6 tips att måla tegel som ett proffs

Som med all målning gäller det dock att du följer några grundläggande steg. Det är ingen bra idé att skynda igenom processen från planering till färdigt resultat. Om du funderar på att måla fönster presenterar vi här en konkret guide med steg för steg för målning både utvändigt och invändigt av träfönster. Vi bjuder också på några extra tips som kan vara nyttiga att tänka på.

Måla fönster på utsidan – så här gör du

Utsidan slits av naturliga skäl mer än insidan. Väder och vind sliter på färgen och orsakar sprickor. Därför behövs extra omsorg när du ska måla fönster på utsidan. Du kan också behöva göra en insats med att se över fönsterkittet för att din renovering ska bli perfekt.

Vilka steg krävs för ommålning utvändigt? Det handlar om åtta (eventuellt nio) steg. Det kanske låter som mycket men ett noggrant arbete lönar sig i längden!

Vad är maximal fukthalt vid målning av fönster?

När du målar ska träet ha en fukthalt på maximalt 16%. Så kallade fuktkvotsmätare visar snabbt och enkelt fukthalten i träet. Sådana finns att köpa både online och i bygg- och färghandeln.

Gör ordentligt rent

Dina fönster, inklusive både glaset och infattningar, är förmodligen ganska smutsiga på utsidan. Steg nummer ett för ett bra resultat är därför att rengöra. Använd vanlig målartvätt för trä och se till att skölja noga. Skulle träet vara angripet av alger eller mögel bör du även använda ett särskilt medel för påväxt.

Skrapa bort lös färg

Det andra steget är att gå över träytorna med en färgskrapa. Skrapa bort lös och flagnande färg men låt den färg som sitter fast vara kvar. Hur ska man göra med grånat och/eller poröst trä? Du ska skrapa så att ytan blir trären. Bort med det dåliga träet helt enkelt!

Laga sprickor

Förmodligen har dina fönster sprickor här och där. Vissa kan vara i form av repor på ytan medan andra kan gå djupare. Innan du kan börja måla ska du laga sprickorna. Det gör du med målarfog, latexfog eller kitt för fönster.

Se över kittet och ta bort vid behov

Ofta är skicket på fönsterkittet ungefär lika som skicket på ramen. Gå över kittet och se om du behöver ta bort och kitta om. Har kittet börjat spricka eller släppa? Då behöver du ta bort det. Du använder med fördel ett så kallat kittstämjärn för uppgiften.

Slipa och borsta

För att göra ytan jämn och för att göra så att färgen fäster, ska du sedan slipa träet och även den färg som eventuellt fortfarande sitter fast. Vilken utrustning du behöver avgörs av träets kvalitet. Slippapper i olika grovlekar räcker normalt ganska långt.

När du har slipat ska du se till att borsta bort allt damm. Här är det viktigt att inte ta några genvägar. Börja med att gå över ytorna med en borste och avsluta med dammsugaren. Glöm inte ytorna omkring träet, inklusive glaset!

Skydda glaset med maskeringstejp

Innan du kan börja måla om dina fönster ska du såklart skydda glaset. Det gör du med maskeringstejp. Här är det viktigt att du är exakt och noggrann. Använd gärna också en bred tejp så att du har lite marginal när du målar.

Hur långt in på fönstret ska tejpen sitta? Du bör placera tejpen 1–2 mm in på fönstret. Anledningen är att färgen ska fungera som ett extra fuktskydd mellan kittet och fönstret.

Olja in och grundmåla

Trärena ytor och ändträ ska du sedan olja in med en grundolja. Vilket märke du väljer är inte viktigt, huvudsaken är att oljan är avsedd för utomhusmiljöer. Inoljningen är viktig för att förhindra att fukt tränger in i träet.

Nästa steg är att grundmåla. Nu går du över hela ramen, inklusive trärena ytor, tidigare målade ytor och ändträ. Här är det viktigt att du mättar de ytor som har små sprickor och repor.

Lägg på nytt kitt (eventuellt)

Om du har tagit bort kitt ska du nu lägga på ett nytt lager fog. Det gör du med en fogspruta (manuell eller elektrisk). Se till att foga efter hur fönstret såg ut från början. När du har lagt ett lager ska du eftersläta med fogskrapare eller kniv.

Täckmåla

Nu är du redo att börja måla ”på riktigt”. När du väljer färg är det en väderbeständig fönsterfärg du ska välja. Sådana finns i många kulörer och kan även blandas till för exakt nyans.

Du ska täckmåla två gånger för bästa resultat. Hur länge du ska vänta mellan målningarna står att läsa på tillverkarens anvisningar. Kom ihåg att ta bort stänk och liknande från glaset så fort du kan så att det inte fäster vid glaset.

Kan man få skatteavdrag för fönstermålning?

Om du anlitar hantverkare har du rätt till avdrag på skatten genom ROT-avdraget. Det betyder att du får ett avdrag på 30% på hantverkarens arbetskostnad (inte material).

Så här målar du om fönster invändigt

Hur målar man då fönster invändigt? Är det någon skillnad jämfört med att måla utvändigt? Egentligen är skillnaderna ganska små men överlag är det betydligt enklare att måla invändigt.

Det första steget är att tvätta alla ytor. Det gör du med en vanlig målartvätt. Se till att skölja noga! Nästa steg är att skrapa bort eventuell lös färg. Därefter står slipning på att göra-listan. Slipa rent och jämna ut och var noga med att få bort allt slipdamm.

Innan du sedan kan börja måla ska du sätta maskeringstejp vid träet. Därefter målar du med fönsterfärg eller snickerifärg i valfri kulör. Du bör måla två gånger för att få det bästa resultatet.

Ta ur fönstren när du ska måla

Det går absolut att måla när fönstren sitter i sina karmar. Det gäller speciellt om du ska ta dig an målning invändigt. För utvändig målning kan det dock vara både smart och smidigt att ta ur fönstret.

Du får många fördelar med att ta ut fönstren och exempelvis lägga dem på pallar. För det första får du en betydligt bättre arbetsergonomi. Du ser också bättre fönstrens skick och kan anpassa ditt arbete efter det. Dessutom minskar risken för spill när du målar.

Vad är optimalt väder för målning utomhus?

Svalt och molnigt väder är optimalt när du ska måla utomhus, oavsett om det gäller fönster eller något annat. Ytorna du målar ska varken utsättas för solljus eller fukt från dagg eller regn.

Foto: Marlons maleri

Skaffa rätt verktyg för jobbet

När du ska måla fönster finns några verktyg som är obligatoriska. De verktyg du måste ha är färgskrapa, maskeringstejp, slippapper/maskin, fogspruta och bra penslar i olika storlekar. Du behöver också ha målartvätt. Om du behöver se över kittet behöver du också ett kittstämjärn och en kittkniv.

Alla dessa verktyg kan du köpa både online och i färg- och bygghandeln. Se till att införskaffa det du behöver innan du sätter igång att arbeta så att hela processen går så snabbt och smidigt som möjligt.

Målning på högre höjder

Bor du i villa med två eller fler våningar? Har du fönster som är lite svårare att nå? Behöver du använda en skylift eller en ställning för att kunna göra arbetet? Här gäller det att du tänker på din säkerhet och även funderar på om du rent fysiskt klarar uppgiften. Glasfönster är inte helt enkla att hantera och att lyfta ur och i kan vara både omständligt och tungt.

Grundtipset är att inte försöka göra jobbet på egen hand. Du bör ta hjälp av minst en till person. Ett annat alternativ är att anlita hantverkare för de tyngre momenten på högre höjder.

Vad kostar det att byta fönster?

Det exakta priset beror såklart på leverantör och val av fönster, men en ungefärlig prislapp är från 10 000 kr per ruta inklusive material och arbetskostnad med ROT-avdrag inräknat.

Dåligt skick – fönsterbyte är ett alternativ

När du går över dina fönster kan du upptäcka att de faktiskt är i ett ganska dåligt skick. Om det är så bör du fundera på att byta ut dem istället för att måla dem. Ett byte kostar visserligen en hel del, men du får samtidigt en ganska lång rad fördelar, till exempel:

  • Lägre värmeutsläpp för lägre elkostnad
  • Tystare inomhusmiljö
  • Bättre skydd mot inbrott
  • Mindre behov av löpande underhåll

Sammanfattning – Måla om fönster

Att måla fönster tar lite tid och arbetet består av en hel del moment, särskilt om du ska måla om utvändigt. Med ett noggrant arbete och genom att följa stegen i den här artikeln kan du dock få ett mycket fint resultat. Det kan kännas som att du har fått helt nya fönster! I praktiken har du också fått just det – det är bara själva glasrutan som är densamma.

REA PÅ SOFFOR

Soffadirekt
1199515995
Soffadirekt
49955995
Soffadirekt
949513995
Soffadirekt
59956995
Soffadirekt
44955895
Soffadirekt
44956495
Soffadirekt
44955995
Soffadirekt
39954495
Soffadirekt
34954495
Soffadirekt
37954295

 

Foto längst upp: Byggverket

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

5 kommentarer

Adela måndag, juni 16, 2014 - 16:26

Jaaaa jag vet vad FIN den är!!:))
Bloggade också om den för en kort tid sen, våningen och stylingen är galet fin!!
Visst blir man inspirerad?

Kram
Adela

Svara
Glamourwannabe - med huset fullt av grabbar. måndag, juni 16, 2014 - 22:23

Otroligt fin!! Ha en härlig midsommar vecka!

Svara
mickandialog tisdag, juni 17, 2014 - 19:57

Jag säger också JA TACK..
stor kramis

Svara
Sofia - Strawberry Dreams onsdag, juni 18, 2014 - 11:56

Ahhh, så himla snyggt! Helt i min stil :)

Svara
Hittabilden.se måndag, juli 14, 2014 - 11:50

Trä golv skapar verkligen stor skillnad. Inredningen är verkligen inspirerande och speciellt som du påpekar tavlan som skapar personligare miljö, riktigt bra stil!

Svara

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 kommentarer 726 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis