fbpx

Måla klinkergolv – 5 bästa tips

Kan man måla klinkergolv och hur ska man i så fall gå tillväga? Det är frågor som mer än en villaägare har ställt sig genom åren, särskilt ägare till villor byggda på 70- och 80-talet. Det är många gillestugor som skulle behöva en mindre eller större uppfräschning.

Klinker i sig är ett alldeles utmärkt material för golv. Det är slitstarkt och det är lättstädat. Det håller också värme från eventuell golvvärme på bästa möjliga sätt. Exemplen på mindre fina färger och mönster är dock många, så det är inte överraskande att det finns ett större intresse för frågan om att måla klinkergolv.

LÄS MER: 6 tips att måla tegel som ett proffs

Hur har just du det hemma i den här frågan? Ligger det klinkers i vardagsrummet eller gillestugan? Har du kanske klinkers i en hall eller två? Om du gärna skulle vilja fräscha upp behöver du definitivt inte riva upp golvet. Det går utmärkt att måla och här på sidan får du en steg för steg-guide till hur du gör.

Måla klinkergolv – 5 steg

Att måla klinkers skiljer sig egentligen inte från att måla tak, väggar eller något annat. Det är samma moment som måste genomföras. Vilka steg handlar det om?

Det handlar om dessa:

  • Ta bort lister
  • Rengör noga
  • Måla en första gång med grundfärg
  • Måla med täckfärg två gånger
  • Sätt fast lister

Ta bort lister

Med allra största sannolikhet har du lister där du ska måla ditt golv. Dessa ska du ta bort innan du gör något annat i ditt projekt. När du plockar bort listerna kan du med fördel se över dem och kanske slipa och lägga på ny färg där det behövs.

Vad är egentligen skillnaden mellan kakel och klinkers?

Klinkers är mer slitstarkt och hållbart än kakel och är därför det naturliga valet för golv. Kakel är ett ömtåligare material avsett för väggar.

Rengör både en och två gånger

Innan du börjar måla ska du rengöra underlaget in i minsta detalj. Om du slarvar kanske inte färgen fäster så bra och det är ett misstag du inte vill göra.

Det finns olika produkter du kan använda för rengöringen. Vanlig målartvätt (eventuellt utspädd) är ofta ett alldeles utmärkt val. Om du vet (eller misstänker) att golvet kan ha fettavlagringar kan också en omgång med diskmedel eller liknande vara en god idé.

Glöm inte att gå över fogarna ordentligt. Du vill nämligen att färgen ska fästa bra även här. Här kan du använda dig av skurborstar av olika slag för att få upp smuts och kalk. Ett annat tips är att använda tandborste. Tandborstens storlek är perfekt för rengöring av fogar!

Kan man måla klinker i badrum?

Det går för det mesta alldeles utmärkt. För alla måleriarbeten i badrum gäller det dock att vara extra noga med både förberedelserna och vilken färg man använder.

Grundmålning

Oavsett målarprojekt är det nästan ett måste att grundmåla. Precis så gäller även för målning av klinkersgolv. Vilken färg ska du använda? Du ska använda en häftgrund för keramiska material. Det finns många varianter och varumärken men de flesta fungerar på samma sätt.

OBS! När du grundmålar får du inte glömma fogarna. Använd en liten pensel för att fylla i färg i fogarna. Gör på samma sätt vid kanter och hörn på ditt golv.

Hur tillverkas klinkers?

Plattorna består av lera som pressas och bränns i mycket höga temperaturer. En majoritet av plattorna på marknaden har glasering för att stöta bort smuts och fukt.

Måla med täckfärg

Det här steget består egentligen av två steg. Du ska helt enkelt måla ditt golv två gånger. Anledningen är att det handlar om ett golv och golv slits snabbt. Med endast ett lager färg finns risken att slitage börjar uppstå ganska snabbt.

Även för täckfärg har du många alternativ sett till varumärken och varianter. Rekommendationen är att använda en så kallad alkydfärg. Många gånger går det dock utmärkt att använda en färg som egentligen är till för trägolv. Det du är ute efter är en färg som fäster bra och är slittålig. Om du ska måla klinkers i tvättstuga, groventré eller någon annan plats med lite högre fuktnivå bör du dock titta närmare på färg speciellt för klinkersgolv.

När du har burken med täckfärg framför dig är det bara att börja. Gå över golvet metodiskt så att du inte missar något och glöm inte att fylla i fogarna. En liten pensel kan rekommenderas för fogarna. För golvet som helhet är en roller i skumgummi det givna valet.

Som sagt ska du måla med täckfärg två gånger. Låt ytan torka i bortåt 24 timmar innan du ger dig i kast med målning nummer två. Du bör sedan vänta 24 timmar innan du börjar flytta tillbaka möbler och liknande.

Kan man använda bikarbonat för rengöring av kakel och klinkers?

Bikarbonat är en utmärkt rengöringsprodukt för fogar. Blanda vatten med bikarbonat så att det blir som en pasta. Borsta sedan fogarna med lämplig borste. En tandborste är ett bra alternativ!

Sätt tillbaka lister

Nu är ditt nya klinkersgolv klart. Om du går igenom stegen ovan och är noga med val av färg och kulör kommer du förmodligen bli mycket nöjd med resultatet. Det är dock en sak som återstår och det är att sätta tillbaka listerna!

Nu kan det vara så att du känner att listerna inte alls passar med ditt nya golv. Om man ändrar på en sak i inredningen kan det nämligen ge effekt även på andra delar. Kanske uppstår automatiskt ett nytt måleriprojekt?

Sammanfattning

Om du målar klinkergolvet får du i praktiken ett helt nytt golv utan att behöva riva upp och lägga nytt. Det går att skapa en helt ny atmosfär i ett rum bara genom att måla golvet. Bruna klinkersplattor i gillestugan eller entrén? Mörka och tråkiga plattor i tvättstugan eller köket? Med några dagars arbete kan du förvandla utrymmena så att de känns både luftigare och fräschare. Följ vår steg för steg-guide här för tips och råd!

REA PÅ SOFFOR

Soffadirekt
1199515995
Soffadirekt
49955995
Soffadirekt
1049513995
Soffadirekt
949513995
Soffadirekt
1549517995
Soffadirekt
999512795
Soffadirekt
1299513995
Soffadirekt
44955995
Soffadirekt
44956295
Soffadirekt
44956495

 

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis