Måla furutak & panel - så här gör ni

Måla furutak & panel – så här gör ni

Är ni sugna på att måla furutaket hemma som fått en sunkig mörk nyans? Men att måla på träpanel och furu är inte alls samma sak som att tex. måla om vita väggar. Nej det krävs mer förberedelser och rätt målar teknik för att få till ett bra resultat. Följer ni dessa steg vi går igenom i denna artikel, får ni ett trätak med snygg ny nyans som håller. Att måla huset ljust och fräsch ger även högre bostadsvärde om ni tänker sälja huset. Ingen vill ha gamla sunkiga träpaneler när de ska köpa nytt hem tro mig.

LÄS MER: Måla på MDF – så här gör du

I denna artikel går vi igenom steg för steg hur ni enkel kan måla furutak och panel.

Måla furutak inomhus – Ni behöver detta:

Material för att måla träpanel:

 • Målartejp och täckpapp för att täcka över lister och golv innan målning.
 • Målarpensel med långt skaft
 • Roller med långt skaft
 • Plast att täcka över ev möbler i rummet
 • Fogmassa och spackel för ev. ojämnheter
 • Finspackel

Måste man slipa tak innan målning?

Kort svar nej det måste man inte! Inte hela taket utan bara de delar ni spacklat över. Skrapa istället bort lös färg och spackla eventuella sprickor och skador i taket. Slipa sen de spacklade ytorna och damma sedan noga innan du börjar måla.

Förarbete med täckning och tejp

Ta markeringstejp och tejpa över alla lister runt hela rummet, både golv, tak och dörrlister.

Lägg papper på hela golvet för att inte spilla färg

Plasta över ev.. möbler som är kvar i rummet.

Grundmåla trätak – så här gör du

Börja med att borsta taket noga Tvätta det bara om det är riktigt smutsigt

 1. Borsta taket noggrant för att ta bort smuts och spindelväv. Borstning brukar räcka, men om taket är mycket soligt eller smutsigt bör det tvättas
 2. Om du tvättat så vänta tills taket är torrt innan du målar, annars fäster färgen inte bra. Börja sedan med att måla längs kanterna först.
 3. Börja med skuggremsorna och måla både fram och bak så att färgen trycker in i korsningen mellan tak och skugga. Dra inte ut för långt åt sidorna när du står på stegen! Fortsätt längs kanterna med en liten färgrulle.
 4. Ta sedan en pensel och måla sprickorna på panelen. Rulla resten av taket med en roller för vägg- och takmålning. Tryck inte för hårt, annars tröttnar du snabbt när dina armar pumpar mer. Dra långsamt rullen fram och tillbaka tills färgen också når sprickorna i panelen.

Dags för att måla furutaket – så här gör du

1. Börja med att kolla igenom taket efter ev. sprickor. Fyll isåfall i dem med akrylfogmassa och jämna till med en våt borste. Vanligtvis räcker det med tre slag för att fylla alla spikhål med färg. Större hål bör fyllas med hårdhärdande tätningsmedel så att du kan slipa senare.

2. Måla längs kanterna igen. Måla både fram och bak samt längs skuggremsan. Ta med färgen under ögonskuggan med en pensel. Avsluta alltid med att dra längs med träets ådring.

3. Rulla nu resten av taket med två rejäla strykningar för att det ska täcka bra. Bli inte frestad att lägga till färg på rullen för att påskynda den, då blir färgen ofta ojämn.

4. Så fort du målat för sista gången tas målartejpen vid tak och på listerna bort. Dra diagonalt nedåt utan att rycka. Då lossnar tejpen lättare och kanten blir knivskarp. Ju längre tejpremsor du använder, desto mer kan du göra stående på golvet.

Hur ofta ska man måla innertaket?

Det finns ingen generell regel om hur ofta du behöver måla om ett tak. Det beror på hur mycket smuts som når taket och hur ofta du målar om väggarna.

Slutsummering – Måla furutak

Om ni följer alla steg i detta inlägg kommer ni få ett vackert målat furutak som håller i många år. De flesta väljer att måla trätak vitt, men man kan såklart även välja andra takfärger. Att många målar tak vitt är att det ger rummet “ett lyft” och ger en mer rymlig känsla. Passa på att måla alla dörrkarmar och lister vita också medan ni är igång, detta gör också stor skillnad i ett rum.

Vi hoppas ni gillat vår special om att måla trätak och träpanel.

Lycka till!

REA PÅ DESIGNMÖBLER

 

 

 

Foto längst upp: Hornbach

 1. Tycker det kan vara väldigt fint med väggdekor. Ett enkelt sätt att piffa upp ett rum med:)

 2. Som sagt, älskar inredningsbloggar, så tack för att du kommenterade! ^^
  Älskar oxå väggdekorer ^^

 3. Your all photos are fabulous – everything looks beautiful as always. I was signed up to take a topiary workshop at Sung Harbor Farm earlier this month but couldn’t make the drive as a huge storm arrived the night before. I will certainly pick up a copy of the magazine – that might be all the instruction I need! decorating with home

 4. Visst är det fint, jag gillar också citat. Men är det en trend som håller i sig? Kram Anette

 5. Vi har en väggdekor hemma som jag älskar. Men vi ska ju flytta snart så får leta efter någon ny till den nya lägenheten :)

 6. Waoo….Så många vackra Väggdekorer!

  /Kram i vårsolen ….

 7. Jag är sugen på en väggdekor i sovrummet på den nya träväggen, men jag får sådan beslutsångest att jag aldrig kommer till skott. Men förr eller senare så kommer jag på exakt vad jag vill att det ska stå.
  Ha en fin avslutning på veckan!
  Kram Annica

 8. Jag gillar väggdekor! Kul med alla fina inspirationsbilder du visar.

  Kram Pernilla

 9. This is beautiful!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Annonsering

Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024