fbpx

LED-lampor inspiration – hållbar och smart belysning

Vargavintern närmar sig och med det kommer den dyraste elen komma i mannaminne. Många fasar över de kommande stigande elpriserna. Så vad kan man göra för att spara på elen? Ett första steg är att skaffa smarta, hållbara långlivade LED-lampor, då kan man spara hela 80 % el från lampor. Rätt belysning kan även göra väldigt mycket för rummet och fördelen med just LED-lampor är att dom är så mycket mer energisnåla än vanliga glödlampor. Man kan använda många lampor, utan att det blir någon stor skillnad på elräkningen.

LÄS MER: 10 idéer för en perfekt hall – hall inspiration

LED-lampor som är sladdlösa har också blivit allt mer populära i moderna hem. I och med att dom drar så pass lite energi, kan man kombinera en LED lampa med en rörelsedetektor eller en strömbrytare på en dörr, och belysa skåp och garderober på ett mycket effektivt sätt.

Här får ni nu LED-lampor inspiration och tips hur ni kan inreda med denna smarta belysning!

LED-lampor inspiration

Ni hittar vit LED-lampa ovan HÄR

Lyxiga LED bordslampor

Ni hittar lyxiga LED-lampor ovan HÄR HÄR HÄR och HÄR

Tekniska fördelar med LED lampor

De tekniska fördelarna med LED-lamporna är många. Det är även en av anledningarna till att den här typen av belysning tar över mer och mer. Framförallt är LED-lampor väldigt mycket bättre för miljön. Det beror på att dom är mer energieffektiva och att dom har en längre livslängd. Dessutom innehåller dom inte kvicksilver, vilket annars är vanligt i konventionella glödlampor.

En vanlig glödlampa alstrar mycket värme. Man kan bränna sig på dom och det finns till och med en viss brandrisk, om en glödlampa hamnar för nära en gardin, etc. LED lampor alstrar inte någon värme, vilket gör dom enklare att hantera. Man slipper oroa sig över brännmärken på intilliggande textilier.

Fakta om LED-lampor

LED lampor ger tänds direkt och ger 100% ljusstyrka på millisekunder. Jämför detta med en vanlig glödlampa, som först måste värmas upp innan den ger full ljusstyrka. Därför passar just LED-lampor så bra i skåpsluckor och liknande, då man får en direkt upplysning när man öppnar luckan.

Livstiden för en LED-lampa är vanligtvis mellan 15 000 – 50 000 timmar. Vid normal användning blir detta alltså 2-10 år. Vanliga glödlampor brukar hålla max 1000 timmar, medan halogenlampor håller i 2000 timmar. Inga andra alternativ kommer alltså i närheten av LED lampor när det kommer till livslängd.

En LED lampa kan ibland vara aningen dyrare att köpa än en glödlampa, men det återbetalar sig mycket snabbt. Anledningen är så klart livslängden och att LED lampor har så pass mycket lägre energiförbrukning. Man brukar säga att en LED lampa förbrukar cirka 80-90% mindre energi än vanliga glödlampor och halogenlampor.

Ni hittar lamporna ovan HÄR HÄR HÄR och HÄR

Hur vackra och stilfulla är inte LED-lamporna ovan? Inget säger att dessa lågenergilampor behöver se trista och tråkiga ut.

LED-taklampor

LED-taklampor ovan finns HÄR HÄR HÄR och HÄR

LED- läslampor

Ni hittar läslampor ovan HÄR HÄR HÄR och HÄR

Ni hittar taklampa ovan HÄR

FAQ frågor om LED-lampor

Har LED-lamporna samma ljusstyrka som glödlampor?

Det är inte helt lätt att jämföra en LED-lampa med andra ljuskällor. För att få en korrekt jämförelse mellan en LED-lampa och en glödlampa bör man jämföra lumen för att veta hur mycket ljus man får, det står på förpackningen.
LED-lampor har ingen värme i sin ljusstråle vilket kan vara en stor fördel i vissa fall, till exempel när man vill belysa känsliga föremål.

Man får dock inte glömma bort att LED i sig genererar en hel del värme som måste ledas bort för att den långa livslängden kan uppnås och för att ljusflödet inte ska försämras för mycket. Detta är en av anledningarna till att LED-lampor kan se lite annorlunda ut jämfört med vanliga glödlampor.

Går det dimra LED-lampor?

En hel del LED lampor går att dimra, dock inte alla. Även om lampan går dimra så kanske inte just den dimmer du har fungerar ihop med din LED-lampa. Många av de dimrar som finns i hemmen sen dåtid, är inte konstruerade för den nya tekniken. Därför kan det vara bra när ni byter ut en ljuskälla, att också byta dimmer.

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

Casino utan svensk licens

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis