fbpx

LED lampor – ett smart val för miljön och plånboken

Belysning är en viktig del i all typ av inredning och i den här artikeln ska vi titta närmare på LED lampor. Ljus kan göra väldigt mycket för rummet och fördelen med just LED lampor är att dom är så mycket mer energisnåla än vanliga glödlampor. Man kan använda många lampor, utan att det blir någon stor skillnad på elräkningen.

LÄS MER: 10 idéer för en perfekt hall – hall inspiration

LED lampor som är sladdlösa har också blivit allt mer populära i moderna hem. I och med att dom drar så pass lite energi, kan man kombinera en LED lampa med en rörelsedetektor eller en strömbrytare på en dörr, och belysa skåp och garderober på ett mycket effektivt sätt.

Tekniska fördelar med LED lampor

DOm rent tekniska fördelarna med LED lampor är många, vilket så klart är en av anledningarna till att den här typen av belysning tar över mer och mer. Framförallt är LED lampor väldigt mycket bättre för miljön. Det beror på att dom är mer energieffektiva och att dom har en längre livslängd. Dessutom innehåller dom inte kvicksilver, vilket annars är vanligt i konventionella glödlampor.

En vanlig glödlampa alstrar mycket värme. Man kan bränna sig på dom och det finns till och med en viss brandrisk, om en glödlampa hamnar för nära en gardin, etc. LED lampor alstrar inte någon värme, vilket gör dom enklare att hantera. Man slipper oroa sig över brännmärken på intilliggande textilier.

LED lampor ger tänds direkt och ger 100% ljusstyrka på millisekunder. Jämför detta med en vanlig glödlampa, som först måste värmas upp innan den ger full ljusstyrka. Därför passar just LED-lampor så bra i skåpsluckor och liknande, då man får en direkt upplysning när man öppnar luckan.

Livstiden för en LEd lampa är vanligtvis mellan 15 000 – 50 000 timmar. Vid normal användning blir detta alltså 2-10 år. Vanliga glödlampor brukar hålla max 1000 timmar, medan halogenlampor håller i 2000 timmar. Inga andra alternativ kommer alltså i närheten av LED lampor när det kommer till livslängd.

En LED lampa kan ibland vara aningen dyrare att köpa än en glödlampa, men det återbetalar sig mycket snabbt. Anledningen är så klart livslängden och att LED lampor har så pass mycket lägre energiförbrukning. Man brukar säga att en LED lampa förbrukar cirka 80-90% mindre energi än vanliga glödlampor och halogenlampor.

Inredningsmässiga fördelar med LED lampor

Det finns många fler fördelar med att välja LED lampor framför vanliga glödlampor. Om vi tittar på färger och temperaturer så är möjligheterna betydligt större med LED lampor när det kommer till variation. En vanlig glödlampa har sitt bestämda sken och ofta bestäms det att hur många watt den är på. Men en LED lampa kan man tillverka på många olika sätt och få fram olika ljusstyrkor, färger och färgtemperaturer.

LED lampor som spotlights

Ett mycket vanligt användningsområde för LED lampor är i spotlights. Med spotlight får man ett lyxigt ljus i hemmet och de kan användas såväl i taket som i fönsterkarmarna. Genom att gruppera spotlights, kan man skapa stämningsfulla ljuseffekter där man till exempel belyser en viss del av rummet. Ett bra exempel på detta är att sätta LED lampor som spotlights i taket i trappan. Då får man en snygg belysning som lyser ned på trappstegen.

Lamp shoppen

Nordic Nest
1 5252 545
Lamp24
18 620,90
Nordic Nest
4 8906 999

LED lampor i skåp och luckor

En mycket funktionell form av LED belysning är att jobba med LED lampor i skåp och luckor. Finns det någonting mer irriterande än att öppna skafferiet eller köksluckan och inte se vad som finns där? Speciellt låga skåp tenderar att bli mycket mörka, då ljuset från taket inte riktigt når in dit. Idag finns det många olika smarta lösningar för detta!

LED lampor kan med fördel monteras direkt i skåpsluckorna, med en enkel strömbrytare som släcker lampan när luckan är stängd. Det finns många varianter som inte ens kräver montering med skruvar. Istället är det självhäftande lampor som fästes inne i skåpet och som drivs med batteri. Batteriet håller länge eftersom lampan bara lyser när skåpet är öppet. Och som vi varit inne på tidigare – LED lampor drar väldigt lite ström.

Skapa diffust ljus med LED lampor

Ljus och belysning kan ha många olika ändamål. TIll exempel kan man ha en läslampa där syftet med ljuset är att göra det möjligt att läsa en bok. Men så finns det också ljus som mer strävar efter att skapa stämning. Ett sådant exempel är så kallat diffust ljus, som är en typ av LED belysning. Diffust ljus har inte någon stark fokuspunkt, likt en läslampa, utan sprider ett mjukt ljus över hela rummet. Den här typen av belysning kan skapa en mysig atmosfär i hemmet.

Genom att laborera med olika ljudtyper kan man göra underverk med sin inredning. Personalen i lampaffärer är ofta mycket kunniga när det gäller det rent tekniska inom belysning, men också hur man bör tänka när man inreder sitt hem. Besök din närmsta lampaffär och be om tips!

Maria Ljungström

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

COSORI AIRFRYER

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis