fbpx

Lamptips – Så belyser ni hemmet proffsigt och smart

Att belysa ett hem är så mycket mer än att bara slänga in några lampor. Nej för att få ett hem som är proffsigt belyst krävs eftertanke och planering. När man placerar lampor i ett rum är det första man ska tänka på vad belysningen ska göra i rummet. Ska den ge viktigt arbetsljus, mysbelysning eller ge ett stort statement i rummet som ett smycke.

LÄS MER: OUTLET REA PÅ INREDNING  – 80 % RABATT

Här följer några lysande lamptips från några av världens bästa belysningsexperter!

Lamptips

Skippa ful missanpassad belysning!

Med det menar jag brutal belysning som den hyresrätter ofta har när man flyttar in. Det första jag gjorde när jag flyttade in i min hyresrätt, var att riva ner den hemska belysningen via lysrör i kökstaket. Det fanns inget bra med den, lampan va skitful och ljuset från den fick tom en supermodell att bli ful.

Nej välj istället att omge er av vackra lampor med lyxigt behagligt ljus.  Även om ni bor i hyresrätt är det enkelt att byta ut originalbelysning till mer snygga väl placerade lampor. Det bästa ni egentligen kan göra i ett nytt hem är att göra er av med alla gamla lampor och belysa från scratch med nya fräscha lampor.

Sommar rea fynd

Stor statement lampa!

Storleken spelar roll (som vi alla vet:) OCH det gäller även när det gäller belysningsarmaturer, åtminstone när du försöker göra ett dekorativt statement. “En stor, dramatisk statement taklampa kan ge hemmet den där wow-känslan direkt, speciellt om lampan hänger i entrén. Men en stor statement lampa funkar lika bra i en matsal, i sovrum eller varför inte över ett badkar, om ni är begåvade med ett stort lyxigt badrum.

Det bästa av alla lamptips är att när man börjar belysa hemma, är att först välja taklampan som ska va i fokus och utgå alla andra lampor från den. Tänk dock på att alla dina lampor inte bör vara enorma. Om du har en stor armatur uppsättning ovanför en köksö, måste all annan belysning vara i mindre skala, så att du inte tävlar med den stora huvudlampan.

Riktigt fina stora taklampor till bra priser har lampbutiken online lamp24.se De har taklampor för alla smaker som kristallkronor, moderna designlampor, lampor i lantlig stil, kök och matsalslampor och många många fler.

Bästa belysningstips = Dimmers!

Det absolut bästa bellysningstips som finns enligt mig är att använda dimmers. De ger rummet helt ny karaktär beroende på ljusstyrkan som skiftas. Tex på filmkvällen kan man sänka ljuset med dimmern till bara tillräckligt ljus för att se popcorn och dryck. När man sedan ska jobba ja då ökar man på dimmern till full styrka.

Dimmers är dock inte bara för väggströmbrytare. En sängbordslampa är ett annat kanon ställe att ha dimmer på, så man enkelt kan sänka till sexig mysbelysning innan sovdags. En hall eller ett badrum är inte heller en dålig dimmer idé, särskilt om ni har en tendens att vakna under natten. Förr var dimmers nåt som var exklusivt, men idag får man lyxig dimrad belysning billigt vilket gör det extra kul att använda dimmers i alla rum.

Själv har jag en dimmer placerad i daket i en spotlight, riktad mot en stor tavla och det är SÅ snyggt när jag dimrar ner ljuset mot tavlan. Sedan har jag tom en dimmerkontakt i garderoben vilket ger den en extra lyxkänsla.

Mixa form och material!

Vi har redan fastställt vikten av storlek och form när det gäller belysning, men finish och material kan vara minst lika viktiga.

Var inte rädd för att ta i med bling lampor. Det är inte alltid gratis. Belys mörka utrymmen med vackra vintagefynd i reflekterande material som krom, mässing eller till och med kristall för att förbättra ljusstyrkan. En mönstrad lampskärm kan hängande i taket ge rummet spännande mönster mär lampan lyser.

Testa även att mixa olika armaturer, så att all belysning är inte helt likformig. Para tex ihop en stor skulpturell porslinskrona med strömlinjeformad zinkexponerad glaskonst, vilket är två helt olika saker men både moderna och blir ursnygga ihop. Två matchande lampor är snyggt att ha på var sida av en spegel eller i ett sovrum på varje sida av sängen. Lek med färg och form på lamporna, det ska vara kul agtt belysa. Det värsta som kan hända är ju ändå att ni bara får flytta en lampa som inte råkar passa.

Planera placering!

Sist men inte minst är det viktigt VAR i rummet lamporna placeras. Det bästa man kan göra är att rensa rummet på lampor och börja från scratch. Gör en sk. belysningsplanering, rita en enkelt plan av rummet och skissa sedan exakt vart rummet behöver ljuspunkter. Det är likt när man inreder med möbler fast i detta fallet handlar det om vad man placerar lamporna istället. Ett smart drag är att köpa mer lampor än man behöver och ha ett litet lamplager. Då kan ni enkelt byta ut lampor efter säsong och behov.

Lampor är som skor och heta dater, de är oftast riktigt snygga och man kan aldrig få för många :)

Belys och mys!

LOVE M

SOMMAR REA SHOP

Jotex
3 849,305 499
Jotex
3 779,305 399
Jotex
1 259,304699
Soffadirekt
895 SEK1395 SEK
Soffadirekt
6495 SEK10575 SEK
Soffadirekt
749510175
Soffadirekt
3795 SEK4795 SEK
Soffadirekt
10 495 SEK
Soffadirekt
79959495
Soffadirekt
10 995 SEK14 995 SEK
Lamp24
20 998 SEK22 158,00 SEK
Jotex
5 739,30 -30%8 199

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

Casino utan svensk licens

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis