5 kvinnliga inredningsarkitekter som förändrat världen

Genom sin unika inspiration och sina stilar har dessa kvinnliga inredningsarkitekter förändrat spelet helt. Anmärkningsvärda namn kvinnliga designers inkluderar Zaha Hadid, Candace Wheeler, Diane Bergeron och Dorothy Draper.

När det kommer till kvinnors bidrag till inredningsbranschen,  finns en oändlig lista över enastående kvinnliga inredningsarkitekter , både tidigare och nuvarande. Oavsett om det är 1920-talsidolen Dorothy Draper eller dagens designers som Diane Bergeron, har interiörsfären formats av några av de skarpaste kvinnliga hjärnorna.

LÄS MER: 10 bästa Svenska möbeldesigners genom tiderna

Den här artikeln sammanfattar några av de mest anmärkningsvärda  kvinnliga inredningsarkitekterna. Från deras affärsintuition till deras ambition och medfödda stil, luta dig tillbaka och ta anteckningar från dessa exemplariska damer.

5 kvinnliga inredningsarkitekter

Foto greatnortherncatskills.com

Candace Wheeler (1827-1923)

Candace Wheeler föddes 1827 och kallades inredningens moder. Hennes karriär såg hennes arbete med Arts and Crafts Movement och Aesthetic Movement. År 1877 var hon en av grundarna av Society of Decorative Arts i New York tillsammans med Louis Comfort Tiffany och andra. Samhället syftade till att hjälpa kvinnor att försörja sig genom hantverk.

Senare 1878 hjälpte hon till med lanseringen av New York Exchange for Women’s Work. Denna organisation hade ett bredare omfång eftersom den inte krävde kvinnors konstnärliga färdigheter.  År 1879 grundade Candace Wheeler och Luis Comfort Tiffany Tiffany & Wheeler – ett inredningsföretag.  Berömda byggnader dekorerade av Tiffany & Wheeler inkluderar Madison Square Theatre, George Kemp-huset och Union League Club.

Tiffany & Wheeler var inte slutet på hennes resa.  År 1883 grundade Candace Associated Artists – ett textilföretag endast för kvinnor som handlade med gardiner och gobelänger. Företaget var också känt för sina  ”bytbara” siden som ändrade färg beroende på ljusförhållandena.

Candace samarbetade med sin bror och en nd make 1892  och grundade Onterora – en konstnärskoloni i Catskills Mountains. Platsen var en fristad för ensamstående kvinnor, främst författare och konstnärer, med sikte på ekonomiskt oberoende.  År 1893 ombads hon att fungera som inredningsarkitekt för  Woman’s Building under världsutställningen i Chicago.

Foto anothermag.com

Elsie de Wolfe (1859-1950)

New Yorker hyllar Elsie de Wolfe som uppfinnaren av inredningsyrket. Även om detta kan vara lite av en overkill, är hennes bidrag till inredning undeniable. Hon är känd för att förvandla rika heminredningar från kraftigt gardinerade och mörka träutrymmen till ljusa, luftiga rum.  Hon använde fräscha färger i sina mönster  och hyllade franska möbler och accessoarer från 18-talet.

Elsies första karriär var inom skådespeleri. Det var under iscensättningen av pjäserna som hon utvecklade sin passion för inredning, vilket såg henne överge sin karriär som skådespelerska och bli inredningsarkitekt 1903.  Några av de människor som fick uppleva hennes otroligale arbete var hertigen och hertiginnan av Windsor och Adelaide Frick.

Den kommission som gav henne mest berömmelse var Colony Club Interiors. Detta efter att hon säkrat det 1905 med hjälp av Stanford White – hennes vän och klubbens arkitekt.  Colony Club steg i popularitet på grund av Elsies inredning, som såg den kröna till den främsta sociala klubben för kvinnor.  Istället för de maskulina tonerna som var höjdpunkten i fashionabla interiörer valde Wolfe bleka färger på väggarna, klinkergolv, korgstolar och ljusa fönsterbeklädnader.

Dorothy Draper (1889-1969)

Född och uppvuxen till överklassföräldrar i Tuckerman kallades Dorothy Draper ofta ”Hertiginnan av Bold). Hennes ursprung gav henne tillgång till bra utbildning, resor och välrenommerade kunder.  Hon är mest känd för sin anti-minimalistiska stil, kännetecknad av djärva färger och en överbelastning av dekoration. Hon ogillade pastellfärger och älskade att fylla rum med detaljer.

År 1925 etablerade Dorothy Architectural Clearing House. Målet var att dekvinnor som ville inreda sina hem med arkitekter som skulle hjälpa dem att göra det.  Senare döptes företaget  om  till Dorothy Draper Incorporated.  Hennes första stora projekt var Carlyle Hotel-lobbyn 1928. Det var också hennes första projekt i en nisch hon skulle ägna sig åt resten av livet – resort och hotellinredning.

Andra anmärkningsvärda projekt hon arbetade med inkluderar Sutton Place och Greenbrier Hotel i West Virginia, som var hennes krona ära. På bara 16 månader förvandlade hon hotellet med 600 rum och gjorde monumentala förändringar.

Greenbrier images courtesy of the Greenbrier.

Zaha Hadid (1950-2016)

Den världsberömda arkitekten Zaha Hadid är känd för sina mönster som trotsade begreppet arkitektonisk geometri och gick vidare 2016 vid 65 års ålder. Den irakisk-brittiskash-innovatören var den första kvinnan som fick Pritzker Architecture Prize och fängslade många med sina flytande rumsliga mönster. Hennes bordsavantgarde-design inkluderar London Olympic Aquatics Centre, Heydar Aliyev Center i Baku och Serpentine Gallery Pavilion.

Hadid var en utföringsform av en era av ”starchitects” som strövade runt jorden i jakten på detir kreativa geniet. Hennes strukturer gjorde ett uttalande om silhuetter och omformade dagens arkitektur.

Diane Bergeron

Färg är livet för den hyllade amerikanska och australiensiska inredningsarkitekten Diane Bergeron. Hennes designfilosofi kretsar kring djärv självutplåningoch tidlös elegans. Hon tycker om att blanda moderna och klassiska element för att skapa ett sofistikerat utrymme samtidigt som hon behåller en avslappnad stämning.

Trender inspirerar inte Bergeron. Istället arbetar hon med att fånga sin klients personligheter i vart och ett av sina projekt. Bergeron  beskrivs som en ”smakmakare” och kombinerar anpassade möbler och hög- och lågprisbitar för att ge ditt hem en distinkt stil.

På begäran lanserade hon DB Home – en heminrednings- och tillbehörskollektion. Med över 30 års erfarenhet som inredningsarkitekt och dekoratör i Australien och USA har Bergeron etablerat sitt namn i sofistikerade och eleganta interiörer. Förutom att designa tapeter, tyg och sin DB Home-kollektion har Diane arbetat med Arthur G på olika fina möbler. Hennes arbete har presenterats i flera internationella publikationer som Vogue Living, House and Garden och Architectural Digest.

Foto dianebergeron.com

Slutsats

Alla ovanstående Kvinnor är stora namn, vars verk har och fortsätter att forma inredningsområdet. Andra kvinnliga inredningsarkitekter värda att nämna är bland andra May Morris, Gertrude Jekyll, Lucienne Day och India Mahdavi. Deras olika smaker och stilar är det som gör inredning intressant. Vi kommer snart med nya kvinnliga hjältar inom inredningsvärlden väl värda att läsa om.

Female power!

Shoppa design

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

2 kommentarer

Michela torsdag, mars 1, 2012 - 09:45

Hi !
Great post…I love the green stairs!
Compliment for your blog! :-)

Michela

Svara
justine | lovemaki fredag, mars 2, 2012 - 16:41

THAT first room! not my personal style but it is absolutely beautiful!

xx
j

Svara

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 kommentarer 723 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis