fbpx

15 mest populära krukväxter inomhus

Krukväxter gör inte bara våra hem snyggare, de renar vår luft också. Även om du inte är en erfaren odlare med gröna fingrar, kommer vissa krukväxter att trivas med minimal skötsel. Så vilka växter ska man välja för sitt hem? Vilka tål ljus och vilka gillar mörker? I detta inlägg går vi igenom de mest populäraste krukväxterna, som kommer förvandla ert hem till en grön paradis oas.

LÄS MER: Så odlar och sköter du Fredskalla

Här är 15 av de bästa krukväxterna som är svåra att ta död på och ser bra ut i alla rum!

Top 15 krukväxter

Husägare litar blint på  för att ge en fräsch, modern twist till sin inredning, även i mindre utrymmen. Naturligt ljus är viktigt för att de stora bladen ska engagera sig i fotosyntesen, så placera det nära ett fönster som vetter mot söder eller öster. Låt jorden torka mellan vattningarna.

FIOLFIKUS

Husägare litar blint på Fiolfikus för att ge hemmet en fräsch, modern twist, även i mindre utrymmen. Naturligt ljus är viktigt för att de stora bladen ska engagera sig i fotosyntesen, så placera det nära ett fönster som vetter mot söder eller öster. Låt jorden torka rejält mellan vattningarna.

ELEFANTÖRA

Vår populära växt Elefantöra (Pilea peperomiodes) passar perfekt i minimalistiska och moderna miljöer. De cirkulära bladen produceras med överflöd i bra jord och indirekt ljus. Äldre Elefantöra växter har en lätt kaskadvana som ser bra ut i hängande korgar.

AMPELLILJA

Ampelliljan (Chlorophytum comosum) har varit en populär krukväxt i årtionden, men den här återgångsväxten är fortfarande relevant i alla miljöer där du vill ha en snygg grön växt, som också renar luften. De välvda löven gör att dessa växter perfekta för piedestaler eller hängande korgar.

FREDSLILJA

Fredsliljans graciösa vita blommor har länge återgetts i sidenväxter, men det finns ingen anledning att förfalska när de levande exemplaren av Spathiphyllum är så lätta att odla. Fredsliljor klarar sig bra i svagt ljus men behöver regelbunden fukt.

ALOE VERA

Gelen från skurna Aloe vera blad används i stor utsträckning i första hjälpen-läkemedel och som kosmetika, vilket ger en funktionär krukväxt. Som de flesta suckulenter föredrar den torr sandjord och starkt ljus. Friska växter kommer att producera nya skott för att ersätta alla löv du skördar.

PHALAENOPSIS

Phalaenopsis även kallad brudorkidé är en av våra mest populära blommande krukväxter. Phalaenopsis orkidé är helt klart en av våra allra populäraste krukväxter! Den härstammar från de tropiska områdena i Asien och även Australien. Egentligen är dessa exotiska blommor praktiskt taget omöjliga att odla utomhus i Skandinaviskt klimat. Men inomhus passar de perfekt för alla med mindre gröna fingrar.

PARADISTRÄD

Du kan inte gå fel med ett Paradisträd Crassula ovata i ett ljust rum: den är lika vacker som de trendiga konstplantorna du ser i hobbyaffären, bara falska växter fortsätter inte att växa och blir mer ståtliga med tiden som äkta jade växter gör det. Vattna sparsamt och lägg till extra belysning om löv faller.

KORNETTBLOMMA

Kornettblomma kan bli en kär vän som följer med år efter år. Under vintern trivs den bäst i ett ljust och svalt rum, 10-15 grader om möjligt. Till våren kan man med fördel plantera om blomman i ny jord. Då är också ett bra tillfälle att dela plantan om man vill det.

SVÄRMORSTUNGA

Dracaena trifasciata, allmänt känd som Svärmorstunga i Sverige, är en populär och hållbar krukväxt med stela, svärdliknande blad från 6 tum till 12 fot höga i sin inhemska miljö men blir vanligtvis 2 fot lång när den expanderas inomhus. De varierar i färg men flera har grönbandade eller randiga blad med gul eller krämfärgad kant. Svärmorstungor är mycket lätta att odla och är nästan okrossbara.

MURGRÖNA INOMHUS

Denna klätterväxt är inte bara fin att vila ögonen på utan förr i tiden användes den som medicinväxt som hjälpte till att lösa slem vid olika inflammationer i andningsorganen. Murgrönan kan stå i allt från skuggit till ljust men gillar inte att sola så slipper helst direkt solljus! Håll gärna jorden lätt och jämnt fuktig och spraya bladen ofta för att undvika spinn som gillar murgröna som står torrt. Murgrönan föredrar att växa utomhus, så ställa gärna ut din murgröna på balkongen.

REA FYND SHOP

Soffadirekt
1199515995
Soffadirekt
49955995
Soffadirekt
949513995
Soffadirekt
59956995
Soffadirekt
44955895
Soffadirekt
44956495
Soffadirekt
44955995
Soffadirekt
39954495
Soffadirekt
34954495
Soffadirekt
37954295

 

 

Foto längst upp: Interflora

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis