Kornettblomma - skötsel och planteringstips

Kornettblomma – Skötsel och planteringstips

Innehållsförteckning

Den lilla söta kornettblomman (Streptocarpus) är en stor favorit i många Svenska hem. Streptocarpus-typer är ursprungligen inhemska i Afrika och även Madagaskar (och även potentiellt några typer i Asien). De liknar den afrikanska violen och växer även under liknande förhållanden. Mycket intressant är det överflöd av blommor som dessa blommor har förmågan att skapa.

LÄS MER: Så odlar och sköter ni Magnoliaträd

Kornettblommor kan finnas i rött (en relativt aktuell förbättring), blå, lila, gul, vit och även orange. De bärs vanligtvis på upprättstående stjälkar, har strukturerade löv, samt kan vara antingen en ensam blomning per stjälk eller många blommor per stjälk. Det här är ganska helt nya växter och vi fortfarande håller på att ta reda på om deras växtsätt inomhus.

Kornettblomma skötsel

Ljus

Många Streptocarpus-varianter växer ute i miljö som något skuggade kullar eller flodfinansiella institutioner, och expanderar ibland på fallna trädstammar och till och med stenar. Således gillar de lagom solsken bäst, gärna skyddad frn en tunn gardin så inte solen bränner. Odla dem i ett östervänt fönster eller under lysrör.

LÄS MER: Paradisträd – Skötsel och planteringstips

Vattning

Jorden bör torka helt mellan vattningarna. Streptocarpus är benägen att få rotröta. Som ett resultat av deras känsliga bladverk, ta hänsyn till vattning från botten (vekvattning), men låt aldrig plantan sitta i vatten. Låt jorden ist bli  i stället torr mellan vattningarna.

Temperaturnivå

Måttlig att kyla. Intensiv värme kan utlösa vissning och även växtfel.
Jord: En lös, mycket väldränerad, mycket riklig krukblandning.
Gödsel: Gödsla gärna med en svag flytande afrikansk violett gödselmedel mix under tillväxt och även blomning. De verkar älska regelbunden gödsling.

LÄS MER: Fönsterfikus – Skötsel och planteringstips

Förökning

Förökning görs genom sticklingar av frö eller blad. För att föröka Streptocarpus frön, sprid de små fröna utöver en steril frö-startblandning samt placera på en väl upplyst och varm plats. Fröna kräver ljus för att gro. Växterna cirkuleras mycket mer allmänt av bladsticklingar, mycket på samma sätt som afrikanska violer förökas. Ta ett ensamt löv med sin nedfallna lövstjälk och göm det i en fröblandning, ställ sedan krukan på ett mysigt, fuktigt ställe tills helt ny tillväxt växer fram. Slutligen kan äldre, äldre växter separeras under omplanteringen.

Omplantering

Plantera om större plantor på våren, i början av växtsäsongen. Liksom afrikanska violer har de ett ytligt ursprungssystem, så de behöver inte en särskilt djup kruka, men de vill ha utrymme för att sprida sitt ursprung i toppen av odlingsmediet. När du planterar om en mogen växt, se till att inte skada för många av de fina ursprungen nära smutsytan. Se till att använda en extremt snabbt dränerande jord under hela omplanteringen – Streptocarpus trivs under snabbt dränerande förhållanden och har inte heller nytta av en torvtung smuts som håller vatten.

LÄS MER: Murgröna – skötsel och planteringstips

Extra odlartips

Hemligheten med att expandera stora Streptocarpus är att tillföra riklig fukt balanserad med gott om dränering. Utan tvekan som afrikanska violer, ett av de mest typiska problemen som plågar dessa charmiga växter är att vattna alldeles för mycket. De får aldrig sitta i vatten kvar i en växtbricka eller i jorden. De gillar inte heller starkt, rakt solljus, som kommer att bränna deras fallna löv.

Vissa typer har det ovanliga beteendet att årligen fallna löv dör ut, med de fallna löven som förvandlas bruna från bladspetsen halvvägs ner i bladet. Detta är typiskt. Slutligen är de friskaste och mest blommiga Streptocarpus de som utfodras konsekvent. Upprätthålla en konstant tillförsel av afrikansk violett växtmat som flödar. Behandla insekter, som mjöllöss, aggressivt.

FAQ

Hur sköter man en Kornettblomma?
Att ge kornettblomman näring ökar blomningen, men den behöver inte mycket. Ge en utspädd dos flytande gödsel, något svagare än vad som anges generellt för krukväxter på flaskan (använd exempelvis Algomin Ekologisk Näring).
Kan Kornettblomma blomma om?
Efter en sval vinterperiod kan vxten blomma extra mycket. Om kornettblomman står för soligt eller för varmt över vintern, ljusnar, gulnar bladen. Du kan lätt föröka växten.
  1. Tina skriver:

    Tack för din fina hälsning
    Glad påsk varmaste kramar Tina!!!!

  2. Angélica skriver:

    HI Yellow is such a happy color! That wallpaper in the last picture is amazing!
    I love your blog ,, you have a new follower from Chile

  3. Carrie skriver:

    Those headboards have such a fantastic shape! I love all the color!! Very sunny and cheerful!

  4. CORNELIA skriver:

    Älskar detta! Men så är ju gult en av mina favoritfärger också…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024