fbpx

Köpa ny soffa – 6 tips att välja rätt

Att välja rätt soffa är inte helt lätt! Det är nämligen hemmets absolut viktigaste möbel. Därav kommer vikten att verkligen prova sig fram i minsta detalj till rätt soff val. Det finn otaliga soffmodeller, färger på tyg och stoppningar på soffor. Soffan är absolut den möbeln som betyder mest för oss Svenskar, speciellt för allt TV tittande.

LÄS MER: 75 bästa dekortips ni måste ha reda på

Vi lever i ett mörkt land mesta delen av året och då spenderas mycket tid sittandes i soffan. Så vad är det första man ska tänka på innan ett nytt soffköp? Här är de 3 absolut viktigaste punkterna att tänka på innan ni köper en soffa:

Köpa ny soffa – 6 tips

(Innehåller annonslänkar)

Ni hittar soffan ovan HÄR

Ni hittar nya soffor ovan HÄR HÄR och HÄR

FÖRSTA FRÅGOR!

1. Vem kommer att spendera mest tid på soffan?

2. Vill ni ha en bekväm soffa för dagstudier och TV-tittande?

3. Eller behöver ditt hushåll en fastare soffa som har mer stöd? en soffa med lyxigt utseende före komfort.

Beige soffor ovan hittar ni: 1. HÄR 2. HÄR 3. HÄR 4. HÄR 5. HÄR 6. HÄR

Ännu fler snygga soffor HÄR

Ovan ser ni några av de mest populära soffmodellerna i Sverige. 3- sits soffan, loveseat 2-sits, bäddsoffan, U-soffa, Howardsoffan och rejält populära divansoffan.

SHOPPING FAVORITER

Grymt snygg beige soffa ovan finns HÄR

1. VÄLJ RÄTT SOFF TYP

Bestäm först och främst vilken typ av soffa du vill ha för ert hem. Här är de vanligaste soffmodellerna:

Traditionell 3-sits: Detta är den vanliga tre-sitsiga som finns i många hem.

Sektions soffor: Exakt som det låter är de här sofforna är uppdelade i sektioner, som kan ordnas för att passa ert rum skräddarsytt.

Bäddsoffan: En sann soff hjälte! En bäddsoffa är idealisk för dem som saknar ett riktigt rum eller sovrum.

Loveseat (2-sitssoffa): En loveseat soffa är designad för att rymma två personer och är perfekt för lilla lägenheten och alla små utrymmen.

Proffstips: Mät det område soffan kommer att stå på för att begränsa er soff sökning.

2. SÄTT SOFF BUDGET

Sätt en gräns och prisklass som soffan ska ligga inom. och undersök inom ett brett utbud av märken och återförsäljare för att hitta den perfekta drömsoffan. Håll utkik efter kampanjkoder och REA-försäljning och glöm inte att kolla upp leveransavgifter för soffleverans och returpolicy. Många unga studenter har inte råd att köpa en superdyr ny lyx soffa. Flyttar man till första egna hemmet då gäller att spara i början. Tänk då på att handla vintage! I många fall kostar vintagemöbler 70 till 80 procent mindre och är ofta faktiskt bättre tillverkade än de nya.

3. VÄLJ SOFFA EFTER LIVSSTIL

När ni väl har valt en sofftyp, fråga er då dessa frågor hur soffan ska användas:

  • Vem kommer att spendera mest tid på soffan? Har ni barn?
  • Vill du ha en bekväm slitstark soffa för dagstudier och familj-TV-tittande?
  • Eller behöver ditt hushåll en fastare soffa som har mer stöd? och bryr er mer om lyxig look än om komfort.

Dessa frågor kommer att hjälpa er att avgöra soffans form, höjd och komfortnivå. Tänk även på den avsedda långtidsanvändningen och vilka typer av tyger som passar för ev. rejält slitage.

4. ATT VÄLJA SOFFANS STIL

Att välja ny soffa handlar om att hitta en balans mellan er livsstil och er estetik. Lyx lounge fantaster bör söka efter djupgående alternativ, medan traditionister dras åt en klassisk Howardsoffa. Det finns en till synes oändlig ström av soffstil möjligheter där ute, här är några av de grundläggande soffstilarna:

Här handlar det ENDAST om tycke och smak. Gå efter vad ni gillar och vad ni har för stil på övriga inredningen.

Personlig tips: Ett tips från mig är att skippa de soffor med superstarka färger. De är kul några dagar men snart tröttnar ögat på skrikigt rosa. välj istället en soffa i neutral stilren nyans och addera prydnadskuddar med färg.

5. VÄLJA RÄTT SOFF KLÄDSEL

Tyget ni väljer till er nya soffa är lika viktigt som dess form och stil. Det här är en nyckelaspekt som kommer att avgöra dess hållbarhet och livslängd. Bor man i stor familj med hundar och ungar då kan slitstarka tyger som bomull och lin vara bäst. Bor man singel funkar lyxiga sammetssoffor alldeles utmärkt.

Här är några av de kändaste sofftextilier:

Ullblandning: Ren ull är mycket slitstark och utmärkt för att dölja fläckar, men svår att ta hand om. Ull- och syntetblandningar är mycket lättare att rengöra och motstår smustfläckar bra.

Linne: Klädsel av linne handlar om estetik, så naturligtvis är det ganska högt underhåll (läs: det kräver professionell rengöring). Det kommer inte bara att suga upp fläckar, men det är också benäget för rynkor och bär inte bra.

Läder: Slitstarkt och lätt att rengöra (bara torka av med en fuktig trasa), läder är ett idiotsäkert val för de med familjer och husdjur. Men var uppmärksam på typen av läder: Fullkorn och toppkorn är de mest hållbara och högsta i kvalitet medan anilinläder är obehandlat och mottagligt för skav.

Sammet: Synonymt med lyx och erbjuds i många färger. Sammet kan tillverkas av olika material, inklusive silke, som är slätt, glänsande och känsligt. MEN de flesta nya ”sammetssoffor” är mixade med syntetiska ämnen, som polyester eller rayon vilket gör dem mycket slitstarka och billigare.

Naturfibrer: Silke och bomull är vanliga naturfibrer som används för klädsel. Silke kan vara känslig för dagligt slitage såväl som solljus, så det är inte perfekt för en vardag. Bomull är relativt mer elastisk och slitstark, speciellt när den ingår i en blandning.

Syntetiskt material: Syntetiska ämnen används ofta för prisvärda eller prestandabitar, för att efterlikna en naturlig fiber som acetat (imiterat siden), chenille (bomullsliknande), konstläder och mikrofiber (en extremt fin polyester).

Alla soffor ovan finns HÄR

6. MÄTA SOFFAN PÅ PLATS (OCH ATT FÅ IN DEN GENOM DÖRREN)

Den magiska mäta soff formeln är: Se till att antingen djupet eller bredden på soffan är mindre än bredden på din dörröppning – och tänk på förpackningen runt om.

Kommer ni ihåg när Ross soffa bröt i två när Friends gänget försökte svänga den runt i trapphuset? Brockway säger då det viktigaste ”Mät inte bara var soffan hamnar utan också de utrymmen den går igenom för att komma dit.”

Håll er till dessa tips så går det bra:

Hitta rätt storlek på soffan: Soffan ska fylla rummet, inte överväldiga det. Var uppmärksam på rygghöjden i förhållande till takhöjden och antalet kuddar för antalet personer du vill ta emot.

Mät en gång: Kontrollera soffans mått på antingen produktlistan online eller butikens. Fråga butiken hur soffan kommer att levereras och om den kommer med ytterligare förpackning runt som tar plats. Jämför dessa mått med höjden och bredden på insidan av din dörröppning och hallar.

Mät två gånger: ”Tänk på hela vägen som din soffa behöver för att resa och mät allt från din hiss till din hall och dörrkarm.

Soffor ovan finns: 1. HÄR 2. HÄR 3. HÄR 4. HÄR 5. HÄR

SNYGGA SOFFBORD ATT MATCHA MED

 

Ni hittar borden ovan 1. HÄR 2. HÄR 3. HÄR 4. HÄR 5. HÄR 6. HÄR

Soffa ovan HÄR

Som ni ser finns det en hel del att tänka på inför att välja rätt soffa. Men sedan när valet är gjort har ni en härlig stor sittmöbel, gjord för många långa mysiga Fredagskvällar i soffan. Att välja soffa är som att välja ny partner. Det finns jäkligt många dåliga val, men när man väl valt rätt vill man inte ha nån annan :)

Stay safe and stay in the sofa!

Soffor shop

Soffadirekt
10495 SEK15995 SEK
Soffadirekt
849510495
Soffadirekt
899512995
Soffadirekt
1549516995
Soffadirekt
10495 SEK15995 SEK

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

COSORI AIRFRYER

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis