kopa bostadsratt tips

Köpa bostadsrätt – tips & misstag att undvika

Innehållsförteckning

Är du på jakt efter ett nytt boende? Kanske är det en egen bostadsrätt som lockar? Att köpa bostadsrätt är en stor investering. Köpet kan till och med vara det största i livet. Det är därför klokt att ta till tips för en bättre affär och samtidigt undvika misstag. Här kan du läsa om ekonomi, undersökningsplikt och budgivning. Vi bjuder också på det goda rådet att gå på många visningar för att hitta rätt. Lycka till med jakten på ditt nya boende och affären som helhet.

LÄS MER: Så inreder du hyresrätten utan att renovera

Undvik att köpa bostadsrätt i föreningar med höga lån.

När du tittar på en bostadsrätt är det lätt hänt att du fokuserar enbart på utgångspriset. Månadskostnaden är förstås minst lika viktig och ytterligare en viktig faktor är föreningens lån och bindningstider. Det är ett stort misstag att inte titta närmare på den här siffran.

Alla bostadsrättsföreningar har lån. Vissa har stora medan andra har mindre. Särskilt har nybildade föreningar ofta ganska stora lån. Varför är det viktigt att undersöka det här, tillsammans med lånens bindningstider? Det finns två anledningar.

För det första innebär större lån större kostnader för föreningen. Det är kostnader som förr eller senare läggs på månadsavgiften. För det andra kan större lån innebära mindre utrymme för investeringar kommande år.

Det har varit mycket billigt att låna under många år. Nu när räntorna börjar återgå till ett mer normalt läge kan det ge konsekvenser för många bostadsrättsföreningar. Med en titt på föreningens ekonomi kan du se hur läget ligger och få en bild av framtida kostnader.

Vad är normalt mäklararvode för en bostadsrätt?

Det finns mäklare som erbjuder sina tjänster till fast pris. Normala nivåer är annars 2–3% av köpeskillingen. Arvodet brukar vara procentuellt lägre ju högre köpeskillingen är.

bostadsratt goteborg

Gå på många visningar

Att köpa bostadsrätt är en stor investering och ett stort val i livet. Det är ett val du inte ska ta lätt på. Det är viktigt att du väljer rätt boende för dig och din familj samt betalar ett rimligt pris. Hemligheten bakom det rätta valet? Gå på många visningar!

På en visning får du mycket nyttig information. Du kan naturligtvis läsa in dig på en bostadsrätt via Hemnet eller mäklarnas sidor, men det fysiska mötet ger så mycket mer. Du kan utforska boendet i sig, fundera kring läget och ta en titt på närområdet.

Allt sammantaget ger dig en bra bild av vad en viss bostadsrätt kan ge dig och din familj. Framför allt upptäcker du vad du egentligen söker efter i ett boende.

Flera undersökningar har tittat på vad vi tycker är viktigast när vi letar och väljer boende. Här är topp 5 enligt undersökningarna:

  • Planlösning
  • Balkong eller uteplats
  • Läge
  • Ljus, modern och fräsch inredning
  • Tyst inomhus

När du går på nästa visning har du en bättre bild av vad du vill ha sett till boendet i sig, service i omgivningen, transporter, med mera. Kanske passar nästa boende perfekt, kanske blir din bild av det perfekta boendet lite skarpare. Samma sak kan gälla för nästa visning och nästa därpå. Fler visningar kan alltså vara vägen till ett mer genomtänkt val.

Vad ska man ha för försäkring för bostadsrätt?

Det finns särskilda bostadsrättsförsäkringar. De ger skydd för dina saker och dig själv tillsammans med ansvarsskydd, rättsskydd och andra delar som ingår i hemförsäkringar.

Bestäm ett maximalt pris

En hel del bostadsrätter i nyproduktion säljs till fast pris. I övrigt är det mer regel än undantag med budgivning. I en budgivning är det alltid klokt att sätta en maximal prisnivå. Det underlättar både det taktiska tänkandet i budgivningen och ger en skarp gräns för hur mycket du, utifrån ekonomi och önskemål, vill lägga.

Ett lånelöfte fungerar ofta som ett slags tak i en budgivning. Det är dock inte säkert att du vill gå riktigt så högt med dina bud. Därför är en egen gräns att föredra.

Lägg en större kontantinsats

När du ska köpa din bostadsrätt med lån måste du lägga en kontantinsats. Det är minst 15% av köpeskillingen som du betalar kontant. Självklart är det så att du kan lägga en större kontantinsats än så.

Om du betalar mer av köpet med egna pengar blir räntekostnaden automatiskt lägre. Dessutom kanske du inte behöver amortera, alternativt amortera mindre. Att lägga en större kontantinsats är något som kan vara smart att göra både på kort och lång sikt.

Vem äger bostadsrätten egentligen?

Det är alltid föreningen som äger själva lägenheten, radhuset eller huset som fungerar som bostadsrätt. Den som är bostadsrättshavare har rätt att bo i boendet, men äger den inte tekniskt sett.

Kopa bostadsratt

Undersök bostaden noga

Säljaren har en viss upplysningsplikt. Den kompletteras av köparens undersökningsplikt. På en visning och inför eventuellt köp är det viktigt att du undersöker bostaden noga. Det gäller både det du kan se och det som är dolt.

Vrid och vänd på saker, skruva på kranar, testa fönster och dörrar – se till att du undersöker noga. Om du är osäker på något, eller om du vill ha en grundlig genomgång, så finns alltid besiktningsmän att anlita.

Anlita homestyling innan försäljning

Slutligen ska vi säga något om homestyling. Om du ska sälja ditt befintliga boende i samband med att du köper nytt gör du klokt i att presentera boendet på bästa sätt. Du vill visa upp ett fräscht boende som upplevs som attraktivt för köparna.

Att styla hemmet inför försäljning är självklart något du kan göra själv. Du kan också anlita någon som är proffs på homestyling. Idag är det faktiskt många som har den här uppgiften som yrke. Oavsett var du bor i landet bör du ha ganska lätt att hitta någon att anlita.

En person specialiserad på homestyling har koll på trender. Hon eller han vet också hur man kan möblera och inreda olika rum på sätt som upplevs som attraktiva, luftiga och fräscha för att spekulanter ska lockas att lägga bud. Alltså: homestyling är ingen dum idé!

Sammanfattning

I den här artikeln har vi tittat på sex stycken viktiga bitar att tänka på och fundera igenom inför köp av bostadsrätt. Det handlar om både tips och om misstag du bör undvika i din jakt på ditt nya hem. Förhoppningsvis kan den här lilla guiden hjälpa dig hitta rätt boende för dig, dessutom till rätt pris.

 

 

Foto längst upp: JM

 

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    Maria Ljungström
    Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

    Senaste inläggen

    Inredningsvis i media

    Följ Inredningsvis

    Om inredningsvis

    Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

    Kontakt

    info@inredningsvis.se

    Kontakta oss

    Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024