fbpx

Så väljer ni rätt köksgolv – tips & inspiration

Köket är hemmets hjärta, och därmed förtjänar ett slitstarkt köksgolv som tål spill, tung gångtrafik och slitage vid dagligt bruk. Förutom att det är praktiskt och hållbart, är ditt köksgolv ett viktigt designstatement för ditt hem. Golvet du väljer påverkar ditt hems övergripande design, och med de oändliga varianterna som finns kan det vara en ganska skrämmande uppgift. Den här artikeln lyfter fram de bästa materialen för köksgolv, färger som passar bäst för ditt kök och tips om vad du bör undvika när du väljer ditt köksgolv. Ni behöver ett golv som smälter fint in i övrig köksinredning och blir en perfect match.

LÄS MER: Så väljer ni rätt badrumsgolv – bästa golv guiden

Vilka material ska köksgolvet ha?  När du ska välja de bästa materialen för ditt köksgolv finns det flera alternativ att överväga, där var och en med sina fördelar och nackdelar.

Bästa köksgolv material

Kakel av keramik eller porslin

Keramiska plattor och porslinsplattor är populära för köksgolv för deras hållbarhet, vattenbeständighet och enkla underhåll. De finns i olika färger och mönster, vilket gör det enkelt att hitta en stil som kompletterar din köksinredning.

Natursten

Naturstensgolv som granit, marmor och kalksten ger köket ett klassiskt och elegant utseende. De är extremt hållbara och kan hålla i årtionden med rätt skötsel. Natursten kan dock vara dyr och kräver regelbundet underhåll för att behålla sitt bästa utseende.

Vinyl

Vinylgolv är ett prisvärt och lågt underhållsalternativ för köksgolv. Den är vattentät, lätt att rengöra och finns i olika färger och mönster. Dessutom är vinylgolv motståndskraftigt, vilket gör det mjukare för foten än dess motsvarigheter, som kakel och natursten.

Hårt träslag

Letar du efter något för att ge ditt kök värme och karaktär? Lövträ kommer att göra stor skillnad i ditt kök. Den är hållbar och kan lackeras flera gånger för en längre livslängd.
Men lövträ är känsligt för vattenskador och kan lätt repas eller bucklas.

SHOPPA MATGRUPPER

Ellos
2 9593 699
Ellos
3 5994 499
Ellos
3 5994 499
Ellos
4 499

Laminat

Laminatgolv är ett populärt och kostnadseffektivt alternativ för köksgolv. Den finns i olika färger och mönster och är motståndskraftig mot repor och fläckar. Laminatgolv är också lätt att installera, vilket gör det till ett utmärkt alternativ för gör-det-själv-projekt.

Vilken färg ska mitt köksgolv ha?

Neutrala färger

När du vill ha rätt färg att välja på ditt köksgolv kan du aldrig ha fel med neutrala färger. Neutrala färger, som beige, grått och vitt, är populära för köksgolv eftersom de skapar en ren, tidlös look som kompletterar alla köksstilar.
Dessa färger hjälper också till att få köket att framstå som större och rymligare.

Djärva färger

Om du vill lägga till lite färg till ditt kök, överväg att använda en djärv eller levande färg för ditt golv. Rött, grönt, blått och gult är alla fantastiska alternativ som kan ge energi och personlighet till ditt kök.
Det är dock vettigt att balansera upp den djärva färgen i ditt kök för att undvika att överväldiga ditt köksutrymme. Du kan uppnå detta genom att välja neutrala färger för bänkskivor och väggar.

Trä toner

Som sagt tidigare kan trägolv bidra till att ge en känsla av värme till ditt köksutrymme. Och när det gäller att välja rätt färg kan du efterlikna denna känsla genom att välja trätonade golv.
Dessa tidlösa färger inkluderar honung, ek och valnöt och kan komplettera olika köksstilar. Alternativt kan du välja en mörkare träton, som espresso eller ebenholts, för en mer dramatisk look.

Golv med mönster

Mönstrade golv, som geometriska, fiskbens- eller mosaik, kan lägga till visuellt intresse och struktur till ditt kök. Mönstrade golv kan fungera bra i olika köksstilar, från traditionella till moderna, och kan vara ett bra sätt att sätta en unik touch till ditt utrymme.

Foto kahrs.com

FAQ

Vad du ska undvika när du väljer köksgolv

Att välja rätt köksgolv är viktigt, eftersom det är en långsiktig investering som kan påverka ditt köks övergripande utseende och känsla. Dock bör tillräcklig försiktighet iakttas när du väljer rätt golv för ditt kök. Här nedan är några saker att undvika när du väljer köksgolv:

Material av dålig kvalitet

Golvmaterial finns i olika stilar, mönster och kvalitet. Det värsta misstaget du kan göra med ditt val av köksmaterial är att välja sämre material. Även om de låga priserna på dåliga material kan vara frestande, kommer du sannolikt att ångra beslutet i det långa loppet.

Se därför till att undvika material av låg kvalitet, eftersom de sannolikt slits ner snabbt, repar lätt eller kräver frekvent underhåll. Att investera i högkvalitativa golvmaterial säkerställer att ditt köksgolv håller i flera år och behåller sitt utseende.

Hala golvytor

Undvik hala ytor när du väljer ett köksgolv. Polerade golv och glänsande kakel är utmärkta material för golv, men inte idealiska för köket på grund av den hala egenskapen. Deras ytor kan vara farliga när de är våta, och eftersom köket är känsligt för vattenspill är en hög risk för halka och fall oundviklig.

Därför vill du välja ett halkskyddat golv för att garantera säkerheten i köket.

Obekväma material

Undvik att använda obekväma material för ditt köksgolv, som hårda keramiska plattor eller betong. Dessa material kan vara hårda för dina fötter och ben, särskilt om du tillbringar mycket tid i köket.
Överväg ett mjukare material, som vinyl eller kork, för ett bekvämare golv.

Foto kahrs.com

Alltför trendiga mönster

Undvik att använda alltför trendiga mönster för ditt köksgolv, eftersom dessa snabbt kan bli föråldrade och kan behöva bytas ut förr än senare. Välj istället en tidlös design som kommer att stå sig genom tiderna och förbli relevant i flera år.
Dålig installation

Undvik dålig montering, då detta kan resultera i ojämna eller instabila golv som kan behöva bytas ut. Anlita en professionell installatör eller ta dig tid att undersöka korrekta installationstekniker för att säkerställa att ditt köksgolv är korrekt installerat.

Genom att undvika dessa vanliga misstag kan du välja ett köksgolv som är säkert, bekvämt och hållbart och som kommer att förbättra ditt köks övergripande utseende och känsla.
Vanliga frågor

Vilket köksgolv är mest hållbart?

Keramiska eller porslinsplattor, natursten och vinyl är alla hållbara alternativ för ett köksgolv. Dessa material är vattentäta, lätta att rengöra och tål tung gångtrafik.

Kan lövträ användas för ett köksgolv?

Ja, lövträ kan användas för ett köksgolv, men att välja hållbart och vattentåligt lövträ, som ek, lönn eller hickory, är viktigt. Trägolv bör också tätas ordentligt för att förhindra vattenskador.

Kan jag lägga köksgolvet själv?

Ja, vissa typer av golv, som vinyl eller laminat, kan enkelt installeras som ett gör-det-själv-projekt. Men andra material, som natursten eller lövträ, kräver professionell installation för att säkerställa korrekt installation och undvika skador.

Hur underhåller jag mitt köksgolv?

Underhållskraven för ditt köksgolv beror på vilken typ av golv du väljer. I allmänhet hjälper regelbunden sotning och moppning att hålla ditt golv rent och välskött. Undvik att använda starka kemikalier eller slipande rengöringsmedel som kan skada golvytan.

Foto kahrs.com

Slutgiltiga tankar – Köksgolv

Att välja rätt köksgolv är viktigt för att skapa ett funktionellt och vackert utrymme. När du väljer ett golvmaterial, överväg dess hållbarhet, underhållskrav, stil, komfort och kostnad. Och med dessa faktorer är du på väg att välja ett köksgolv som passar din livsstil, budget och stil. Kom ihåg att köksgolvet är en investering som kan öka värdet på ditt hem, så ta dig god tid att välja rätt.

SHOPPA MATGRUPPER

Ellos
2 9593 699
Ellos
3 5994 499
Ellos
3 5994 499
Ellos
4 499

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

COSORI AIRFRYER

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis