Köpa hus - 100 tips för att hitta drömhuset

Köpa hus – 100 Tips för att hitta drömhuset

Att köpa hus är ett av de viktigaste besluten i ditt liv, därför måste du se till att allt går rätt till. Det är en lång och komplicerad process som ibland kan ta månader. Samtidigt som det är viktigt att vara förberedd på det, är det också viktigt att veta vad man ska göra i varje steg. Det är därför vi har sammanställt den här listan med de bästa tipsen för att köpa hus.

Här får ni därför en fullständig checklista och översikt över processen för att köpa hus, och den innehåller mycket värdefulla och praktiska tips som ni kan använda och gå tillbaka till under hela processen.

LÄS MER: 75 BÄSTA INREDNINGSTIPS NI MÅSTE VETA

Oavsett om du är en förstagångs bostadsägare, om du letar efter en investeringsfastighet eller ett fritidshus, så är den här guiden perfekt för dig. Faktum är att detta är er ultimata köpa hus guide, med de 100 bästa tipsen någonsin för att hitta drömboendet.

köpa hus – den ultimata guiden

Foto: Notar.se

1. Behöver du verkligen köpa hus?

En av de viktigaste sakerna att tänka på redan innan man börjar leta efter hus är att förstå om man verkligen behöver köpa ett hus. Vissa gånger kommer kostnaden för huset inte att vara värt att investera tid och pengar i denna komplicerade process.

Även om alla skulle älska att köpa sitt egna hem, är det ibland inte så vettigt. I vissa situationer, när huspriserna är för höga, kan det vara bättre att hyra.

Om du letar efter ett fritidshus kan du till och med överväga att resa till olika platser varje år. Det kan vara en bättre lösning, och du kommer att undvika all huvudvärk som kommer med husägande.

2. Är det bättre att hyra bostad?

Att hyra en bostad är ibland det bästa alternativet, och du bör överväga detta. Om bostadsmarknaden är för dyr, eller om du kanske vill flytta till en ny plats, kan hyra vara ett bättre alternativ.

Tänk alltid på vad kostnaden för att köpa ett hus kommer att vara, och de månatliga betalningar av bolån du måste göra. Ibland, om du räknar med skatter och andra huskostnader, är det bättre att bara hyra.

Detsamma gäller fritidshus. Möjligheten att resa vart du vill är ett sant tecken på frihet, och i vissa fall är det mer vettigt än att köpa ett fritidshus. Dessutom, om du hyr ett hus, kan du i princip välja ett annat hus och platser för varje semester du planerar att ta.

3. Prata med din partner

Ett av de viktigaste stegen i processen för ett husköp är att prata med dina partners. Förstå vilka mål var och en har. Att veta exakt vad du vill är mycket viktigt eftersom det kommer att göra processen snabbare.

Gör en lista över exakt vad båda vill ha i huset, och gör en checklista som du tar med till varje husbesök. Denna checklista är ett enkelt sätt att se till att huset kontrollerar alla dina krav.

Du kan också använda checklistan för att ge till fastighetsmäklare så att de vet exakt vad du letar efter. Det kommer att spara tid om du behöver prata med flera agenter. Du kan till och med maila flera agenter och fråga om de har fastigheter med dessa krav.

4. Bestäm exakt den storlek du behöver

Det är vanligt att husköpare blir överväldigade, och köper ett mycket större hus än man egentligen behöver. Du måste kunna avgöra vilken storlek du letar efter. Detta kommer att hjälpa till att begränsa sökandet efter det perfekta hemmet.

5. Välj ett lagom stort hus

Undvik att bli för liten eller för stor. Ett litet hus kommer att vara komplicerat att hantera, och du kommer inte att ha tillräckligt med utrymme. Medan ett hus som är för stort kommer att vara svårt att underhålla, och det kommer att kosta reparationer, renoveringar och förbättringar du kanske vill göra.

Men ur ett investeringsperspektiv är det bättre att gå för stort än för litet.

6. Vad skulle vara skillnaden i pris mellan att köpa och bygga själv

När du letar efter ett hus bör du överväga alla alternativ du har tillgängliga, och ett av dem är att bygga ett hus precis som du vill.

Ibland kan det till och med vara billigare att anlita en byggfirma för att bygga ditt perfekta hus precis som du vill ha det, än att köpa ett hus som du kommer att behöva renovera, och som inte kommer att göra dig helt nöjd.

Du behöver bara tänka på att det tar mycket tid att bygga ett hus, men i vissa fall kan det vara det bästa alternativet.

7. Vad är syftet med huset?

Att förstå syftet med huset du köper är avgörande för att kunna välja rätt. Här är de tre huvudtyperna av hus du kan leta efter:

  • Det huvudsakliga hemmet

Om du letar efter ditt huvudsakliga hem kan du överväga att ta dina önskemål på större allvar. Detta beror på att du kommer att spendera mycket mer tid i det här hemmet. Att förstå hur långt det är från ditt arbete och tjänster kommer också att vara viktigt.

  • Semesterhemmet

Om du letar efter ett fritidshus eller semesterhem, måste du bestämma exakt var du vill tillbringa din nästa semester. Tänk också på hur lätt det är att hyra i området du tänker semestra, om du vill tjäna lite pengar medan du inte använder huset.

  • Hus som investering

Ett hus som investering kan användas antingen för att vända och sälja för ett högre pris eller för att hyra ut. Om du funderar på att vända huset måste du vara medveten om hur många hus som säljs i området och vilken typ av priser de säljs för. Det kommer att vara mycket viktigt att köpa under marknadspriset, för att ge tillräckligt med utrymme för dig att göra en vinst.

Du kan också leta efter ett investeringshus att hyra ut. I det här fallet måste du överväga hyrespriserna i området, och hur lätt det är att hyra. Försök att leta efter hus i städer, eller nära universitet, eftersom dessa tenderar att vara lätta att hyra.

Foto: notar.se

8. Hur mycket har du egentligen råd med?

När du förbereder dig för att köpa ett hus är det också viktigt att tänka på hur mycket du faktiskt har råd med. Tänk på hur mycket pengar du har för handpenningen och hur mycket du skulle kunna betala månadsvis för ditt bolån.

Undvik att utsätta dig själv i finansiell stress, genom att spendera alla dina besparingar på handpenningen eller köp ett hus vars månatliga bolånebetalningar blir för höga.

9. Spara pengar pengar till handpenningen

Ett annat viktigt steg i processen är att se till att du har tillräckligt med pengar sparade för handpenningen. Vissa banker och långivare accepterar ofta en lägre handpenning, men det kommer att innebära en högre månatlig bolånebetalning.

Om du inte har tillräckligt för handpenningen av ditt hus kan du överväga att välja ett billigare hus, eller till och med sälja några saker för att tjäna pengar. Om du har två bilar kan du överväga att sälja en bil för att ha tillräckligt med pengar för handpenningen.

Du kan till och med skjuta upp husköpet i några månader tills du har sparat tillräckligt för handpenningen.

10. Tänk på alla kostnader

Det är också viktigt att du överväger alla kostnader för att köpa ett hus. Det är inte bara handpenningen, du behöver en flyttfirma och en advokat som hjälper dig i processen också. Det finns också skattekostnader för att köpa fastighet och eventuella reparations- och renoveringskostnader.

Du kanske till och med vill köpa nya möbler för att dekorera ditt nya hem. Gör en lista över allt du behöver betala och lägg till det till den slutliga kostnaden för huset.

11. Kan du fixa renoveringen själv? (Gör det själv-projekt)

Även om vissa av oss är extremt händiga, är vi inte alla kapabla att måla och renovera ett hem själva. Att förstå dina gör-det-själv-gränser och vad du kommer att kunna göra kan hjälpa dig att begränsa vilka hus du ska köpa.

Om du är händig, eller din partner har en bakgrund inom konstruktion, kan du till och med överväga ett hus som är i ett tufft skick. Detta kan hjälpa dig att avgöra vilken typ av hus du kommer att leta efter.

12. Överväg ett hem som kräver mycket renovering

Om du är händig, eller har tillgång till bra byggpriser, kan du överväga ett hus som behöver stora renoveringar. Detta är ett enkelt sätt att få ett hus långt under marknadsvärdet, som du kan renovera efter din egen smak.

Det är ett bra sätt att få ett mer unikt hus, med den enda nackdelen är att du behöver vänta innan huset är klart.

13. Tänk alltid på skattekostnaderna när du köper

Att tänka på skattekostnaderna för att köpa ett hus är oerhört viktigt. Om du planerar att köpa ett hus utomlands måste du se till att du rådgör med en advokat och en revisor för att förstå lagstiftningen i landet och kostnaderna för att köpa ett hus.

I vissa länder kan du räkna med att betala 10 % eller mer i skatt över husets kostnad. Så det är mycket viktigt att förstå vad den totala skattekostnaden blir.

14. Platsen bör vara din huvudsakliga fråga

Läget är en av de viktigaste sakerna att tänka på när man köper hus. Man kan till och med säga att läget är viktigare än själva huset. Det bästa huset i en dålig stadsdel kommer aldrig att vara värt mycket, medan det sämsta huset i Beverly Hills alltid kommer att vara värt något.

Att välja rätt plats kommer att göra ditt hus lätt att sälja, och det kommer också att säkerställa att priset fortsätter att stiga övertid. Tänk alltid på husen på samma plats för att se om priserna stiger. Försök att förstå efterfrågan på hus i området, och hur det kan påverka värdet på den fastighet du ska köpa.

15. Håll dina utgifter i schack innan du köper huset

Medan du letar efter ett hus vill du hålla dina utgifter låga. Det finns två skäl till detta. En av dem är att du kan råka ut för fler kostnader än vad du först förutspått.

Det andra skälet är att om du funderar på att få en inteckning från en långivare, kommer ditt kontoutdrag att se mycket bättre ut om du inte har stora utgifter här och där. Så tänk på det när du letar efter ett hus att köpa.

16 Var beredd att vänta

Att köpa hus tar tid. Du måste leta runt, inspektera fastigheten, lägga ett erbjudande och prata med många människor. Försök inte att skynda på processen. Allt tar sin tid, och att rusa kan innebära att du gör ett dåligt köp, eller går över din budget eller husets verkliga marknadsvärde.

Av dessa skäl måste du vara beredd att vänta under hela processen, eftersom det kan ta ganska lång tid.

Köpa hus – Bolånetips

17. Använd en bolånekalkylator

Om du funderar på att köpa ett hus och ansöka om ett bolån, se till att du besöker de olika bankernas webbsidor och använd deras bolånekalkylator. Detta bör hjälpa dig att begränsa exakt hur mycket du kommer att betala.

Det kan också hjälpa dig att hitta den bank med de bästa räntorna och det bästa bolånet.

18. Få förhandsgodkännande

Redan innan du börjar handla vill du vara säker på att du besöker din bank och ber om ett förhandsgodkännande av bolån. Detta är en oerhört viktig del av processen. Det blir inte bara enklare och snabbare att avsluta affären när du väl har valt huset, utan du vet också direkt exakt vilken prisklass du ska leta efter.

19. Kontrollera assistansprogrammen

Beroende på vilket land du vill köpa ett hus eller din ålder finns det några statliga program som kan hjälpa dig. Från assistansprogram till skatteförmånsprogram bör du veta om det finns några program som du kan dra nytta av.

20. Gå till olika banker

Det första du bör göra är att besöka din bank och prata med din kontoansvariga om bolånevillkor. Men det betyder inte att du inte ska kolla vad andra banker har att erbjuda.

Se till att du besöker så många banker som möjligt för att få det bästa bolånet du kan.

21. Jämför olika erbjudanden

När du har alla erbjudanden och detaljerna bör du noggrant överväga dem. Detta gör att du kan välja det mest förmånliga bolånet med de bästa villkoren.

Om du inte är särskilt erfaren inom finans, utlåning eller bank kan du överväga att få råd från en finansiell planerare. En finansiell expert kommer att kunna ge dig råd om det bästa bolånet beroende på din personliga situation.

22. Tänk på priserna och avgifterna

Om du gör ansökningsprocessen för inteckning helt själv måste du ta hänsyn till både låneräntan och de avgifter som är förknippade med den. Även om de lägsta avgifterna och priserna oftast är det bästa alternativet, är det inte fallet varje gång.

Kontrollera noggrant villkoren för varje bolån och se till att du läser alla krav och kontraktet.

23. Kan du få finansiering för renoveringar

Om du vill ändra några saker i ett hus, eller köpa ett hus som behöver stora renoveringar, kan du fråga din bank om de ska finansiera renoveringen. Detta är ett enkelt sätt att få ett hus för att få kredit för att fixa huset som du vill ha det.

Om du gör alla renoveringar ur egen ficka blir det mycket dyrare i förväg.

24. Tänk på om du vill ha en bolåneräntan som är fast kontra rörlig

Slutligen måste du överväga om du vill ha en fast eller en rörlig ränta. Även om en rörlig ränta kan innebära en lägre betalning på kort sikt, kan det också vara ett tveeggat svärd. Anledningen är att när de rörliga räntorna ökar kan dina månatliga bolånebetalningar gå upp.

Av denna anledning, och med tanke på att vi befinner oss i en inflationsperiod, är det alltid bättre att överväga en fast ränta. En fast ränta även om den är dyrare på kort sikt säkerställer att du kommer att få betala ett fast belopp varje år.

En annan fördel med en fast ränta är att inflationen går upp mycket dina betalningar blir relativt låga jämfört med löner och värdet på ditt hus.

Mäklare & location

25. Prata med så många fastighetsmäklare som möjligt

När du börjar köpa hus är det viktigt att prata med så många mäklare som möjligt. Kommer du ihåg den där checklistan som vi sa åt dig att göra med din partner? Mejla alla fastighetsmäklare i området som checklistan, och berätta för dem att du letar efter hus på vissa platser med dessa egenskaper.

Utnyttja det faktum att fastighetsmäklare arbetar på provisionsbasis. Det betyder att de kommer att finnas på marknaden och leta efter hus med de krav du ställde dem utan att ens få betalt.

Detta kan spara mycket tid, och du kommer att presenteras med många erbjudanden.

26. Fråga fastighetsmäklare om fastigheter utanför marknaden

Ett annat intressant sätt att handla hus är att fråga fastighetsmäklare om de känner till någon fastighet som kan vara till salu, och den är utanför marknaden. Det betyder att ägaren kan vara villig att sälja huset, men har ännu inte listat det.

Detta kan vara ett bra sätt att hitta fastighetsaffärer och att få det hus du vill ha utan att visas för andra potentiella köpare, som kan erbjuda ett högre pris än du.

27. Tänk alltid på platsen

Läget är verkligen en av de viktigaste delarna av att köpa ett hus. När du letar efter hus, överväg alltid avståndet mellan huset och tjänster, som apotek, snabbköp och till och med ditt arbete.

Tänk också på hur värdefulla hus är i det området, och om de säljs enkelt eller inte. Fråga dina fastighetsmäklare det och försök förstå om det området kommer att gå upp i pris eller inte.

28. Titta på områden du redan känner till

Eftersom läget är en så viktig del av att köpa ett hus vill du hålla dig till områden du redan känner till. Detta gör att du bättre förstår inte bara husets värde utan också vilka de bästa platserna är.

Om du köper ett hus i ett område du inte vet något om kommer det att vara mycket svårt att göra en bra affär.

29. Gör en lista med de bästa platserna

Att göra en lista över de bästa platserna är ett annat viktigt steg i denna process. När du kontaktar fastighetsmäklare, låt dem veta exakt vilka områden du är intresserad av. Det gör det enkelt att avgränsa exakt vilka hus som intresserar dig.

Kom ihåg att det sämsta huset i Beverly Hills fortfarande kommer att vara värt mer än det bästa huset på ett dåligt läge.

Kolla husets historia

30. Såldes huset för längesedan

Om det finns ett hus du är intresserad av måste du fråga fastighetsmäklaren hur många gånger huset sålts tidigare. Ett hus som har bytt ägare flera gånger kan indikera att det har vissa problem, och det är något att tänka på.

Att förstå när priset på varje transaktion är också viktigt. Försök att fråga det till fastighetsmäklaren eller säljaren, eftersom det gör att du kan förstå om värdet på huset har uppskattats.

Notar.se

31. När byggdes huset?

Det är också avgörande att förstå när huset byggdes. Nyare hus kommer ofta att vara mer värda eftersom de borde ha mindre problem. Vissa äldre hus som renoveras och förbättras kan dock också vara intressanta köp.

32. Tänk på säkerheten

Du bör också tänka på hur säkert området är. Det är därför det är viktigt att hålla sig till platser du redan känner till. Fråga om rån i området, och du kan till och med fråga polisen om de hade några incidenter i det området.

33. Kolla på alla fastighetsbyråer och fastighetshemsidor

Om du letar efter det perfekta huset måste du först sprida budskapet genom fastighetsmäklare och sedan leta efter det själv. Detta innebär att du kollar fastighetsbyråers webbplatser och fastighetswebbplatser.

Bokmärk dessa webbplatser och se till att du besöker dem en gång i veckan. Detta gör att du kan vara uppdaterad med nya erbjudanden och nya hus på marknaden.

34. Har de tidigare ägarna renoverat huset?

Om de tidigare ägarna renoverat huset flera gånger är detta vanligtvis ett mycket positivt tecken. Det betyder att de bryr sig om fastigheten och allt fungerar som det ska.

Vad du bör vara försiktig är om de där renoveringarna är stora projekt. Detta kan tyda på att huset har strukturella problem som kanske inte har åtgärdats helt.

35. Fråga efter husritningen

Om du gillar ett visst hus men vill göra några ändringar är det bästa att fråga efter husritningen. Detta gör att du kan se hur du kan renovera huset, och om du vill få ett korrekt pris måste du ha husritningen.

36. Förstå om säljaren är villig att förhandla

När du pratar med fastighetsmäklaren måste du förstå om säljaren är villig att förhandla och hur villig de verkligen är. Några frågor du bör ställa inkluderar:

  • Har huset fått några bud?
  • Flyttar ägarna?
  • Ska de köpa ett nytt hus?

Om huset inte har fått några erbjudanden så kanske du kan förhandla om priset och få en bra rabatt. Om ägarna ska flytta kan de behöva sälja huset för att köpa ett nytt. Detta kan också göra det lättare att få ett ännu bättre pris.

37. Fundera på vilka andra kostnader som är förknippade med huset

I vissa fall, framförallt lägenheter, blir det underhåll och bostadsrättskostnader som du behöver betala. Du måste lägga till dessa kostnader till dina månatliga bolånebetalningar för att förstå hur mycket huset slutligen kommer att kosta dig.

38. Lämna alltid ett bud under utropspriset

Även om ägarna inte är särskilt villiga att förhandla, ska du alltid lägga ett bud som ligger under utropspriset. Detta gör att du kan se hur de reagerar. Om de motbjuder med ett pris som ligger närmare ditt erbjudande, sparade du bara lite pengar.

Om de motverkar med ett lågt pris, även om det är högre än ditt erbjudande, kan det signalera att de kommer att vara villiga att ge dig en bra rabatt.

39. Ta med din checklista och ha ett anteckningsblock när du besöker hus

Ta alltid med din checklista och ha med dig ett anteckningsblock när du besöker ett hus. Det ska vara precis som en studieresa, men i det här fallet är det en husköpsresa. Se till att du skriver ner alla detaljer du behöver komma ihåg. Försök att göra anteckningar om husets skick och all information som säljaren och fastighetsmäklaren delar.

40. Ta ett måttband

Du bör också ta med dig ett måttband, och mäta alla rum. Detta gör att du kan förstå exakt hur stort varje rum är, och möblerna du kommer att kunna sätta in där. Det låter dig också förstå om du kommer att behöva köpa nya möbler eller inte.

41. Beskriv husets arkitekturplan

Är du bra på att rita? Eller är du en blivande arkitekt? Om så är fallet borde detta steg vara enkelt! När du besöker ett hus bör du skissa upp husplanen. Detta är ett mycket viktigt steg, eftersom du kan behöva det senare när du jämför hus.

Du kommer också att använda den för att förstå var du kan placera möblerna och vilken inredning du vill ha på varje rum.

42. Undvik budstrider med andra köpare

En situation du alltid bör undvika är budgivning med andra köpare. Detta kommer bara att driva priset på huset högre, och du kan till och med bli känslostyrd av det.

Detta är ett säkert sätt att betala för mycket för ditt hus, vilket kan utplåna den potentiella värdeuppskattning huset kommer att ha.

Foto: Notar.se

43. Överväg husauktioner

Även om du skulle undvika budstrider med andra köpare, betyder det inte att du inte kan dra fördel av husauktioner. Husauktioner kan vara ett bra sätt att köpa en fastighet under marknadsvärde. Rådfråga husauktionerna i ditt område och inspektera bostäderna innan du lägger bud.

44. Årstiden spelar roll

En viktig aspekt att tänka på är att årstiden påverkar huspriserna. Detta gäller särskilt för fritidshus. Ett semesterhus nära en strand kommer att ha ett högre pris och många fler köpare på sommaren. Av denna anledning bör du försöka leta efter hus under årstider där det inte säljs mycket. Det innebär att handla fritidshus på vintern och titta på investeringar och ditt huvudsakliga boende under sommaren.

45. Gå på öppet hus

Öppet hus är jättebra! Maten är alltid en trevlig touch, och du har chansen att lära känna en ny fastighetsmäklare och kolla en ny plats. Du kanske också får några idéer och förstår hur hus säljs i det området.

46. Kom ihåg din budget

Medan du shoppar hem är det lätt att glömma din budget och börja titta på dyrare alternativ. Detta är något du alltid bör undvika, eftersom du måste hålla dig till din budget.

Tänk inte ens på hus som ligger långt från din angivna budget.

47. Tänk på om dina barns skola ligger i närheten

Om du har barn och letar efter ditt huvudhem måste du överväga hur nära ditt barns skola är. Eller så kanske du flyttar in i en helt ny stad, även då behöver du tänka på närheten till skolor.

Du vill undvika att behöva köra tvärs över stan bara för att släppa dina barn i skolan. Du måste också ta hänsyn till avståndet från skolan och huset till ditt arbete.

48. Fundera på om ditt arbete är i närheten

Du måste också tänka på närheten till din arbetsplats. Hur kommer din pendling att bli? Förståelse kan hjälpa dig att bestämma vilken som är den bästa platsen för ditt hus, och om ett visst hus ens ska beaktas i den slutliga jämförelsen.

49. Försök att förstå det historiska värdet av fastigheten

När du köper ett hus är det mer än platsen du bor på, det är en investering. Av den anledningen måste du överväga fastighetspriset och dess potentiella uppskattning.

Ett av de bästa sätten att förstå detta är att titta på de historiska värdena för liknande hus i det området. Du kan till och med be din fastighetsmäklare om hjälp och försöka avgöra om priserna i arenan går upp eller inte.

En fastighet som kommer att stiga i pris kan både fungera som ett hem och ett utmärkt sätt att investera dina besparingar. Att kombinera ett hus som du gillar och som också ger dig pengar bör vara ditt mål.

50. Kan man bygga mer eller bygga ut?

Ett hus som kan byggas ut eller som man kan bygga på fastigheten får självklart ett högre värde. Detta är något att tänka på om du väntar ett barn till, eller om du vill skapa ett litet hus i fastigheten för att ta emot gäster.

51. Köp hus utan fastighetsmäklare?

Även om det är mycket ovanligt att privata ägare listar sina egna hus, så händer det ändå ibland. Om du kan undvika fastighetsmäklare är det, det bästa. För att starta huspriset kommer att vara lägre, eftersom det inte finns någon provision som ska betalas till agenten.

Utöver det är det mycket lättare att förhandla direkt med säljaren än att ha en mellanhand, som en fastighetsmäklare.

52. Hur bra hus faktiskt säljer i det valda området

En annan aspekt att tänka på är om husen i området säljs snabbt. Detta är ett enkelt sätt att avgöra hur mycket folk vill flytta dit, och om värdet på fastigheten kommer att öka med tiden.

Om det är många som köper ett hus på den platsen är det ett bra tecken på att det är ett bra läge.

Foto: Notar.se

53. Försök ta reda på om någon har köpt ett hus i det området nyligen

Om du kan hitta någon som har köpt ett hus på samma plats nyligen kan du ställa några frågor till dem. Det här är ett enkelt sätt att få bättre inblick i huset du tittar på. Fråga dem varför de väljer den platsen och hur mycket de betalade för huset.

54. Ignorera vissa råd från fastighetsmäklare

Det är viktigt att ställa frågor till fastighetsmäklare, men i slutändan bör du undvika deras råd. De sysslar med att sälja hus, och de tjänar på att du köper. Därför kanske de inte ger dig bästa möjliga råd, eftersom de har en intressekonflikt och de vill att du ska köpa en fastighet av dem.

55. Faktagranska alltid din fastighetsmäklare

All information som en fastighetsmäklare ger dig bör bekräftas och faktagranskas. Det betyder att du alltid ska ställa samma fråga till grannar och andra som bor i området. Att ställa samma fråga till flera fastighetsmäklare är också ett utmärkt sätt att förstå om informationen stämmer eller inte.

56. Tänk på vad som ingår i huset

I vissa situationer kommer du hus listade med möbler, apparater och ibland även andra saker. Fråga alltid säljaren eller fastighetsmäklaren vad som ingår i priset.

57. Gå runt och kolla grannskapet

Om du är intresserad av ett visst hus, se till att du tar en promenad runt grannskapet. Se om du gillar det och fråga om du ser dig själv bo här. Det är viktigt att köpa ett hus i ett område du känner dig som hemma.

58. Kolla om det finns nya byggnader i området

Om det är nybyggnation i området är det oftast en fantastisk sjunga. Det betyder att nya människor och fastighetsutvecklare gillar området. Det innebär också att det kommer nya hus med högre priser på området som kommer ut på marknaden.

Detta kan bidra till att öka värdet på fastigheter på den platsen, eftersom nya köpare kommer att jämföra priser.

59. Är det någon i grannskapet som renoverar

En annan lite viktig aspekt är att förstå om någon granne renoverar sitt hus. Detta är ett tecken på att han kommer att försöka sälja huset, eller helt enkelt investerar i sin egen fastighet.

Oavsett vilket är det ett utmärkt tecken på att fastigheterna är väl underhållna och omhändertagna i det området.

Inspektera huset – tips

60. Go picture ceazy! Ta alltid många bilder när du besiktar en fastighet

En av de viktigaste sakerna när man ska besiktiga ett hus är att ta så många bilder som möjligt. Detta gör att du kan kontrollera saker senare när du bestämmer dig för att överväga ett specifikt hus.

Det är också ett bra sätt att förstå om ett visst hus behöver renoveras, eller några brådskande reparationer. Du kan också använda bilderna för att projicera hur dina möbler kommer att se ut i ditt nya hus, och om du behöver köpa nya saker.

61. Ställ så många frågor som möjligt

Ställ så många frågor du kan till fastighetsmäklaren. Du vill vara säker på att du har all information för att göra bästa möjliga affär.

Skriv ner svaren på varje fråga i ditt anteckningsblock, så att du kan gå tillbaka till dem om du behöver det senare.

Här är några av de frågor du kanske vill ställa till fastighetsmäklaren:

  • Fick huset något erbjudande?
  • Är någon annan intresserad av huset?
  • Hur manga har tittat på huset?
  • Varför säljs huset?
  • Hur länge har de försökt sälja huset?
  • Renoverade ägarna huset?
  • När köptes huset från början?
  • Hur länge bodde ägaren här?
  • Hur gamla är rören?
  • Vilka är grannarna?
  • Vad ingår i köpet?

62. Om fastighetsmäklaren inte kan svara på en specifik fråga, be honom att fråga säljaren.

Detta säkerställer att du får all information som behövs för att fatta det bästa beslutet. Var inte blyg och fråga om precis allt som kommer in i ditt sinne. Du köper inte ofta hus och då vill du inte köpa grisen i säcken!

63. Besök huset vid olika tider på dagen

Ett av de bästa tipsen för att köpa hus är att besiktiga fastigheten under olika tider på dygnet. Detta är viktigt för att se det naturliga ljuset och bullret runt huset vid olika tider på dygnet.

Du vill också kontrollera hur varmt eller kallt huset är under morgonen, eftermiddagen och natten.

64. Kolla grannskapet

För att avgöra om ett område är bra måste du besöka grannskapet. Se till att se om husen är omhändertagna. Du kan också se om det finns andra hus i det området som kan intressera dig.

Om du verkligen är intresserad av det huset måste du gå längre än att kolla grannskapet – låt oss träffa dina grannar!

Foto: Notar.se

65. Prata med dina framtida grannar

Ett enkelt sätt att lära känna ditt framtida grannskap bättre är att prata med dina framtida grannar. Fråga dem vad de tycker om platsen och varför de gillar att bo där. De kan till och med vara vänliga nog att dela lite information med dig om huset och ägaren.

Skriv ner all denna information och använd den till din fördel.

66. Anlita en professionell besiktare

Att besiktiga huset är en av de viktigaste delarna av att köpa fastigheter. Du måste se till att huset är i gott skick, och att du inte blir lurad av säljaren och fastighetsmäklaren.

Det är alltid ett bättre sätt att anlita en professionell besiktare. Någon som vet exakt vad man ska leta efter och som ger dig råd på bästa möjliga sätt.

67. Dela dina anteckningar med besiktaren

Du vet alla de anteckningar du har gjort, nu är det dags att dela dem med besiktaren. Ställ frågor till dem och dela dina bekymmer. De kommer att kunna varna dig om något är fel med huset.

Dela alltid med dig av all information du har för att säkerställa att besiktningen är grundlig och detaljerad.

68. Tänk på vilken tid på året du besöker huset

När du besöker ett hus för att köpa måste du tänka på tiden på året. Om du kollar ett hus på sommaren kommer du med största sannolikhet inte att se några läckor i taket. Tänk alltid på den tid på året och årstid du befinner dig i när du köper hus.

69. Kolla efter naturligt solljus

En av de saker som du måste kontrollera noggrant är husets naturliga ljusexponering. Det är därför det är viktigt att besöka huset under olika tider på dygnet. Du måste också förstå var huset vetter.

Husets orientering kan påverka inte bara det naturliga solljuset och temperaturen inne i huset. Det kan också vara viktigt att avgöra husets energieffektivitet, och hur mycket uppvärmning du kommer att behöva.

70. Välj din egna besiktare

Det kommer att vara vanligt att fastighetsmäklaren rekommenderar en bostadsinspektör, men gör det inte. Låt inte fastighetsmäklaren välja besiktningsmannen åt dig. Som du måste se till att du väljer någon besiktare som kommer att berätta sanningen om husets skick.

71. Var med besiktaren och anteckna

Se till att du besöker fastigheten en gång till med besiktaren och anteckna allt han säger. Ställ frågor för att försöka förstå husets skick bättre och om det krävs renoveringar.

72. Försök att uppmärksamma eventuella nya renoveringar

När en ägare renoverar ett hus kan det betyda två saker:

  • De tar hand om fastigheten
  • De försöker dölja brister

En nymålad vägg kan vara ett sätt att dölja mögel, eller så kan det också innebära att säljaren försökte förbättra huset innan han sålde. Se till att du förstår skillnaden och motiven bakom renoveringen. Gör ditt eget detektivarbete på huset och dess bakgrund. På så vis kommer du inte ångra köpet när det väl är gjort.

73. Prova alla kranar och ljusströmbrytare i huset

Din professionella inspektör kommer med största sannolikhet att göra detta åt dig, men du måste fortfarande kontrollera det själv. Se till att alla eluttag fungerar och att ljusströmbrytarna också fungerar.

Det är också viktigt att kontrollera varje vattenkran för att säkerställa att de fungerar som förväntat.

74. Kontrollera materialen i huset

Byggmaterial av hög kvalitet innebär att huset får ett högre andrahandsvärde och att priset bör vara högre. Det gör också att du inte behöver oroa dig för att renovera under en längre tid.

Dessutom kan du se hur mycket en ägare bryr sig om sin fastighet med kvaliteten på de material han använder.

75. Öppna dörrar och kolla garderoben

Se till att kontrollera skicket på alla dörrar, eftersom de kan vara dyra att byta ut. Du måste också kolla i garderoberna, för att få allt att vara som det ska och fungerar.

76. Kolla på väggarna

Leta efter sprickor på väggarna och tecken på fukt. Detta säkerställer att du inte köper en skadad egendom som kommer att bli mycket kostsam att underhålla och reparera.

Detta bör göras både inne och ute, och du bör även kontrollera taket noggrant.

77. Kontrollera temperaturen i huset

Du behöver inte ha med dig termometer, men det är viktigt att förstå om huset är kallt eller varmt. Både under dagen och natten. Detta är ytterligare en anledning till varför det är viktigt att besöka huset flera gånger innan du inspekterar och undertecknar den slutliga affären.

78. Inspektera taket noggrant

Takläggning kan vara en av de dyraste underhållskostnaderna i ett hus, och det är därför det är så viktigt att se till att taket är i gott skick. Helst bör du till och med besöka huset under en regnig dag för att se i vilket skick taket är. Kolla även på insidan när det regnar om det läcker in någonstans i huset. Om taket behöver läggas om är det viktigt ta med detta i renoveringsbudgeten.

79. Lyft mattor och ta bort tapeter

Ja, det här kan låta lite paranoidt beteende men du skulle inte tro vad vissa husförsäljare är villiga att göra för att dölja saker. Därför behöver du lyfta mattor för att se om golvet är i gott skick. Du bör också ta bort lite tapeter för att se om väggen bakom är i bra skick (du kanske måste göra detta när ingen tittar).

80. Hur är det med VVS-rören?

Förutom taket kan byte av gamla VVS-rör vara en av de största kostnaderna vid renovering. Det är därför du måste kontrollera hur klart vattnet är genom kranen. Brunt vatten kan betyda rost i rören. Fråga fastighetsmäklaren när rören senast byttes.

Undvik hus som behöver byta ut VVS eftersom kostnaden blir hög, och det blir krångligt.

81. Hur är det med elinstallationen?

En annan viktig del av varje hembesiktning är att kontrollera om elinstallationen fungerar som den ska, i hela huset. Du vill slippa reparera eller byta ut hela elkablarna på huset. Det blir ett kostsamt och utdraget projekt som du vill undvika.

82. Jämför flera olika hus

När du har besökt några hus, och du har några som du är intresserad av, se till att du jämför dem. Använd anteckningarna du tagit, och checklistan, bilderna du tagit och gör en lista med för- och nackdelar med varje hus.

Detta är ett enkelt sätt att förstå vilket hus du är mer benägen att välja. Prata med din partner och försök förstå vad som är det bästa alternativet.

Stäng affären – tips

83. Kolla alltid huset en sista gång innan du lägger ett bud

Innan du lägger ett erbjudande måste du besöka huset en sista gång. Fråga dig själv om du ser dig själv bo där. Se till att du tar rätt beslut och prata alltid med din partner för att förstå var ni båda står.

84. Fundera på vilka möbler du kommer att ta med

När du funderar på vilka möbler du måste ta med till ditt nya hus eller om du behöver köpa nya möbler har vi ett bra tips. Kommer du ihåg den där husplanen du hade skissat? Mät din möbel och rita den i samma proportion som husritningen. Sedan måste du klippa den med sax.

Då kan du sätta pappersmöblerna på husplanen, och förstå hur mycket utrymme du kommer att ha. Detta är ett enkelt sätt att avgöra om du kommer att behöva köpa nya möbler och det utrymme du har tillgängligt för de saker du redan har.

85. Var inte rädd för att lägga ett lågt bud

Om du redan har bestämt dig för ett specifikt hus, var inte rädd för att lägga ett lågt bud. Det är ett bra sätt att se var säljaren står, och om du kan få en större rabatt desto bättre för dig. Förstå vad deras moterbjudande kan signalera.

Om den är låg kan du få bra rabatt. Om moterbjudandet är högre kan du behöva höja ditt pris avsevärt.

Du kan också fråga fastighetsmäklaren hur mycket han tror att ägaren är villig att ta. Detta är ett av få råd från fastighetsmäklare du kan ta. De vill genomföra affären så att de kommer att ge dig en mycket nära uppskattning av det lägsta pris som säljaren är villig att ta för att avsluta affären.

86. Skynda inte med köpet

Om du besökte ett hus du älskade, och du inte har gjort all nödvändig forskning, skynda inte in ett erbjudande. Detta är mycket viktigt eftersom det hindrar dig från att fatta beslut baserat på känslor.

Du måste också se till att du har all information som behövs för att fatta det bästa beslutet. Du måste fatta ett välgrundat köpbeslut.

87. Få en andra bedömning

Om du får ett bolån kommer banken att värdera huset, men du kan få en andra värdering. Detta kan hjälpa dig att bestämma rätt marknadspris för huset, och det kan hjälpa dig att fatta rätt beslut.

88. Tänk på renoveringskostnader

Om du funderar på att ändra några saker i huset, eller renovera ett rum eller två, måste du ta med det i slutpriset.

89. Oroa dig inte för obetydliga saker

Kanske gillar du inte färgen på väggarna, eller någon annan liten detalj som inte är särskilt viktig. Kom ihåg att det är ganska billigt att måla en vägg eller ändra lite här och där jämfört med priset för att köpa huset. Du kan till och med förklara det för säljaren och lägga ett erbjudande som återspeglar alla ändringar du behöver göra.

90. Få utomstående professionell åsikt

Om du har en vän som arbetar med fastigheter kan det vara bra att få en andra åsikt. Dela med dem detaljerna i affären och priset och be om deras åsikt. Detta kommer att försäkra dig om att du gör en bra affär.

91. Jaga inte marknaden

Ibland är bostadsmarknaden galen, och det är alltid bättre att undvika att jaga marknaden. När köpare börjar galet köpa varje hus de ser, kanske du vill undvika att göra detsamma.

Detta förhindrar att du betalar för mycket för huset. Om du köper ett hus för ett pris som är högre än dess marknadsvärde kan du till och med förlora pengar på lång sikt.

92. Bli inte för känslostyrd

När man köper hus är det lätt att bli känslosam. När allt kommer omkring är det platsen vi kommer att kalla hem, och vi vill ha det bästa hemmet för vår familj. Du bör dock komma ihåg att ett hus bara är ett hus.

Du vill undvika att låta dina känslor styra dina beslut, eftersom du kommer att sluta betala för mycket för huset och förbise viktiga aspekter av inspektionsprocessen.

Ofta blir förstagångsbostadsköpare kära i ett visst hus och de hamnar lätt i budkrig med andra köpare. Detta är också något du vill undvika.

93. Undvik att betala över marknadspriset

Om du vill tjäna pengar på ditt husköp måste du se till att du inte köper över marknadspriset. Helst bör du till och med köpa under marknadsvärdet, för att säkerställa att du har lite utrymme om du vill vända huset senare.

94. Hur mycket ska du erbjuda?

Storleken på erbjudandet beror mycket på husets placering, samt hur önskvärt det är. För det mesta kommer du att kunna få 10 % rabatt från utropspriset. Men om det finns flera intresserade köpare kanske detta inte är möjligt.

Beroende på alla dessa faktorer bör du komma med ett erbjudande mellan 85 % till 90 % av det begärda priset. I vissa extrema fall, när ett hus inte säljs under en lång tid kan du till och med gå lägre, till 75% till 80% av utropspriset.

Om huset har besökts och har andra köpare intresserade, lägg ett bud på 95% eller till och med bjud ut det begärda priset, för att se till att det inte kommer undan.

95. Be mäklaren och säljaren att ta fastigheten från marknaden

När du har kommit överens om ett pris måste du be fastighetsmäklaren att ta bort noteringen. Detta förhindrar att någon annan köpare kommer in och erbjuder ett löjligt högre pris, vilket helt kan förstöra din affär.

96. Se till att annonserna för huset online tas bort

Du vill förmodligen inte flytta in för att någon annan sen knackar på din dörr och frågar om du säljer huset. Se alltid till att fastighetsmäklaren eller ägaren tar bort alla annonser om fastigheten.

97. Välj noggrant ditt juridiska ombud

När säljaren har accepterat ditt erbjudande måste du nu skaffa dig ett juridiskt ombud. Se till att du väljer någon som är kompetent, och vars expertis är att hantera fastighetstransaktioner.

Detta är oerhört viktigt för att se till att allt går som planerat och att all rätt information finns med i köpekontraktet.

98. Om något ingår i husköpet, se till att det ingår i kontraktet

Om du köper huset med möblerna inkluderade, måste det skrivas in i kontraktet. Detta skyddar dig från att säljaren senare säger att möblerna inte ingick. Be din advokat att inkludera all information i avtalet för att skydda dina intressen.

99. Skaffa rätt hemförsäkring från start

När du väl har bestämt dig för vilket hus du vill ha är det nu dags att överväga rätt hemförsäkring. Se till att den täcker allt du behöver, och att kostnaden inte blir en månatlig belastning på din lön.

100. Förvara allt pappersarbete väl

När du har köpt fastigheten måste du förvara allt pappersarbete som är förknippade med fastigheten. Lägg alla dokument på en enda plats, som du enkelt kan komma åt när du behöver.

Foto: Notar.se

Slutsats – köpa hus

Att köpa ett hus kan vara en tröttsam och extremt påfrestande process. Men med rätt tillvägagångssätt och rätt tips kan det vara mycket lättare att köpa ett hus.

Vi hoppas att vår köpa hus guide kan hjälpa dig i din mentala resa, från förberedelser, till husköp och tills affären är stängd och ni flyttar in.

LYCKA TILL!

Skriven av Criatex SEO & Content

INREDNINGSVIS SHOP

Furuvik soffbord
Jotex
3 744,305 349
Fly chair
Nordic Nest
15 01120 015
Jut skåp
Nordic Nest
20 23622 995
Richmond teddy  shop1
Lamp24
20 998 SEK22 158,00 SEK
Monaco premium divansoffa shop nytt
Soffadirekt
1599519995
Vista grande modulsoffa
Newport
65 27681 595-20%
Wyoming teddy jotexshop30
Jotex
7 55910 799
Ancona divan höger
Soffadirekt
1199515995
    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    Maria Ljungström

    Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

    Senaste inläggen

    Annonsering

    Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

    Inredningsvis i media

    Följ Inredningsvis

    Om inredningsvis

    Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

    Kontakt

    info@inredningsvis.se

    Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024