fbpx

Knäck recept – godaste knäcken nånsin

Letar ni ett bra klassiskt knäck recept? Då kan ni sluta leta för här kommer Sveriges bästa knäck recept alla gånger. Vi älskar alla gyllene knäck, speciellt vid den här tiden på året. Men det är inte alltid lätt att hitta det bästa knäckreceptet. Jag har dock bestämt mig för att dela med mig av knäckreceptet jag har använt under de senaste åren, och att det har verkligen blivit min favorit. Jag kommer även i detta inlägget att berätta om knäckens histria, som är lite oväntad. Här få ni nu Sveriges godaste knäck recept och historien bakom vårt allra mest älskade Julgodis!

Det äldsta knäck recept

Det första knäck receptet är från minst ett århundrade sedan. Det första omnämnandet av ett knäck recept är i en barnmatlagningsbok som heter “Alla snälla småflickors kokbok”. Sedan detta första originalet av knäck recept, har mycket ändrats både i ingredienser och tillberedning Faktum är att under en period på 1900-talets början, så använde man ströbröd i knäck recepten. Detta gav knäcken en mer krispig konsistens, vilket
gjorde denna söta smak helt annorlunda än i nutida knäck. Under årens lopp har jag provat några av dessa gamla recept, och även om de är roliga att göra, så är de är inte de bästa recepten.

Den ultimata knäckreceptet

Innan vi går vidare till receptet låt mig förklara något om det. Du kanske inte har
exakta ingredienser jag presenterar i detta recept, men du kan fortfarande göra det. Men smaken och finalen
produkten kommer inte att vara densamma. En annan sak att tänka på är det faktum att med alla recept där
är en del av skicklighet och en del av kvaliteten på ingredienserna. Det betyder att med
ingredienser av högsta kvalitet, blir din slutprodukt blir mycket godare.

Klassiska knäckformar eller klubbor?

Låt oss börja med grunderna, innan du ens läser ingredienserna, se till att du tar några av dem
de där klassiska små pappersformarna till knäck, som gör det här godiset så ikoniskt! Men du kan också hitta på andra lösningar. Om du tex. har lite bakplåtspapper liggandes kan du klippa det i samma mått och göra formar själv. En del av oss undviker att använda pappersmuggar helt. Istället gör man knäckklubbor och med några mer intrikata och originella lösningar. Ett annat viktigt verktyg du bör ha för detta är en mattermometer. Detta gör att du alltid kan kontrollera temperaturen på knäcken. Det är oerhört viktigt att kontrollera temperaturen för att se till att smeten har den rätta konsistensen och smaken blir sedan exakt som den bör vara.

Bästa knäck receptet: Ingredienser

● 75 gr mandel
● 100 ml grädde med 40 % fett
● 100 ml Lyle’s Golden Sirap (detta är en speciell sirap från USA ni kan hitta på Amazon. Hittar ni ej denna sirap, så testa nån sirap med djup sötma.
● 1 msk smör
● 100 gram socker
● Mattermometer (har du inte denna finns det ett litet knep du kan använda i slutet av
inlägget)
Här är vad du behöver göra:
● Koka mandlarna i en minut och när det är klart lägg dem i en sil. Skär sedan in dem
bitar.
● Blanda socker, grädde och Lyle’s Golden Sirap i en kastrull, som helst är nonstick,
och låt dem värmas till medeltemperatur. Rör hela tiden för att se till att inget fastnar
till kastrullen. Se till att du når en temperatur på 120°C.
● Lägg försiktigt lite smör på en bricka och lägg dina godispappersmuggar ovanpå brickan.
● När din blandning har nått 120°C, blanda i mandeln och smöret.
● Stäng av värmen, ta en sked och börja lägga den där härliga knäcken i den lilla knäckformen.
Här är den detaljerade förklaringen:

Först och främst måste vi koka mandeln. Lägg dem bara i kokande vatten i en minut. En gång
du är klar med detta, ta ut dem och lägg dem på en sil. Låt dem torka och få lite kallare, annars kommer du att bränna dig. När din mandel har svalnat är det bara att ta fram en kniv och börja hacka. Helst ska du skära dem i medelstora bitar. Detta kommer att lägga till knäckens konsistens.

När du har skurit mandeln i småbitar, blanda Lyle’s Golden Sirap, socker och grädde i en
kastrull och värm den till medeltemperatur. Du måste se till att du hela tiden rör om
potten, så att din blandning inte fastnar. Detta är en av anledningarna till att jag rekommenderar en nonstick-panna eftersom det kommer att hjälpa dig mycket i den här processen.
För att smörja brickan kan du antingen använda matlagningsspray eller smör. Faktum är att detta hjälper mycket under process eftersom det gör att de små lätta pappersgodiskopparna fastnar på pannan. Detta är användbart för när du börjar porera knäcken kan det få några av dessa koppar att falla eller vända
i sidled. När knäcken har nått önskad temperatur, blanda i mandeln och smöret. Vispa
hela tiden så att allt blandas väldigt väl.

När du har blandat i allt börjar du hälla blandningen i de små formarna. Stäng bara av
värmen och var snabb. Detta är den enda knepiga delen av receptet. Du måste vara snabb, annars
blandningen kommer att bli hård och helt förlora sin konsistens. Gör det ännu svårare att
lägg knäcken i de små kopparna.

Textur av knäckreceptet

För mig ska knäck vara en mjuk gyllene blandning, dock förstår jag att vissa föredrar smeten lite
fastare. Det finns bara en sak som du behöver ändra i behållaren för att ändra konsistensen. Om
du gillar den hårdare konsistensen av knäck, bara koka blandningen till 125°C. Detta kommer att säkerställa att din knäck blir hårdare och krispigare. Var bara försiktig så att du inte kommer förbi den temperaturen pga annars blir det väldigt hårt och liknar mer en sockerklubba i texturen. Om du inte har mattermometer till din knäckrecept Jag vet hur irriterande det är att göra sig redo att göra ett recept och sedan får man reda på att man saknar något. Låt mig vara tydlig, du kan göra hela knäckreceptet utan mattermometer,
Termometern är dock väldigt användbart för att kontrollera kvaliteten och särskilt konsistensen på slutprodukten. Om du inte har en mattermometer och ändå vill göra det här receptet finns det ett väldigt enkelt knep du kan använda. Ta ett litet glas vatten, och när du tror att din knäck är klar är det bara att ta ur den grytan och lägg lite i vattenglaset. När den svalnar ser du strukturen som den knäck kommer att ha. Detta sista vatten knäck knep lärde jag mig av mamma, när jag var barn och det håller än.

Sådär ja där jar ni bästa knäck recept tipsen nånsin och jag hoppas ni för en riktigt God Jul nu, med många goda söta samå knäck:)

/Maria

 

 

 

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

COSORI AIRFRYER

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis