fbpx

Kakel inspiration & kaklets historia

Dags för kakel inspiration och vi kommer även ta upp kaklets historia. Kakel är en självklarhet för många att klä väggarna med i kök och våtrum. I detta inlägget kommer vi tipsa hur ni väljer rätt kakel samt få reda på kaklets långa intressanta historia. Samt gå igenom de viktigaste frågorna om kakel, som läsare ofta kommer med. Det handlar oftast om att välja rätt kakel till rätt rum.

LÄS MER: Våtrumsgolv – 6 trygga snygga tips & råd

Här får ni nu kakel inspiration, frågor och svar om kakel, samt kaklets lååånga spännande historia!

Kakel inspiration & tips

Foto: kakelexpress.se

Marmor är otroligt trendigt både inom kakel och klinker idag! Förmodligen för att detta material både ger en lyxig och en stilren känsla på samma gång.

Foto: kakelexpress.se

Frågor & svar om kakel och klinker

Vilken färg på kakel ska jag välja?

I hemmet är kakel inget man byter ut ofta, så det är bäst att göra ett bra val när man väl har bestämt sig för nytt kakel. I badrum är det vanligaste kaklet vitt och grått. Man vet att dessa bas nyanser kommer passa bra med i princip vilken interiör som helst och faller många i smaken. Och väljer man vitt och grått så finns det ofta på lagerhyllan medan det där speciella kaklet har längre leveranstid och då blir valet också lätt att ta det som är tillgängligt.

Men det behöver inte bli tråkigt bara för att man väljer klassiska färger, utan då kan man välja en annorlunda form till exempel en sexkantig eller en mönstrad platta för att det ska hända något. Det kommer fortfarande upplevas som en lugn miljö, med neutrala toner men det blir mer genomtänkt och personligt.

Att våga välja en platta med lite mer färg eller med mönster, ska man inte vara rädd för och det finns så många fina alternativ på marknaden.

Tips för alla med små badrum är dock att välja så ljusa nyanser som bara går. Mörka färger på kakel förminskar rummet medan ljusa kakelplattor reflekterar ljuset och därmed förstorar rummet.

SHOPPA KÖKSÖ FAVORITER

CDON.com
1 195,20

Foto: kakelexpress.se

Ska man ha kakel eller klinker?

Allt fler väljer klinker istället för kakel och då framför allt i badrummet. Förmodligen för att klinker tål kyla och golvvärme och är mycket tåligare än vad kakel är. En annan fördel med klinker är att man tillverkar hela serier, vilket innebär att det går att ha samma platta på väggen som på golvet. Klinkers som badrumsgolv är dessutom jättesnyggt!

När det kommer till att välja plattstorlek är trenden är tydlig. Vi går mot allt större plattor både på golv och på vägg. Idag är 30×60 och 60×60 populärast men även 60×120 är på frammarsch. De stora plattorna har också medfört att vi har fått en trend med så kallad kuvertskärning istället för mosaik i duschen, där man helt enkelt skär klinkerplattan diagonalt med en vattensåg eller bra kakelskärare och vinklar ner plattorna mot brunnen.

Foto: kakelexpress.se

Vilka material  är trendiga inom kakel & klinker?

Marmor är mega trendigt

Marmor som material är extemt trendigt allmänt inom inredning just nu. Vi ser otaliga marmorbord i hemmen på Instagram. När det gäller badrum har klinker i marmor varit väldigt populärt under de senaste åren och trenden fortsätter. Med dagens teknik är marmorklinker till och med snyggare än originalet och framför allt mycket lättare att underhålla. En storsäljare är den Italienska Carrara-marmor.

Foto: kakelexpress.se

Terazzo klinker

Många börjar få upp ögonen för Terazzo – en konststen där krossade stensorter som exempelvis marmor, granit och kvarts blandas upp med en bas av cement. Terazzo-inspirerad klinker ger samma levande intryck som originalet men kräver inget underhåll och tål dessutom frost och golvvärme.

Foto: kakelexpress.se

Kaklets spännande historia

Kaklet har en lång intressant historia bakom sig. Kakelplattor har använts runt om i världen i otaliga århundraden. Man kan idag hitta kakel i gamla fornlämningar, kyrkor, moskéer och i gamla hem. Kakel används för att dekorera väggar, golv, möbler och spisar. Ofta kombineras kakelplattorna med någon annan typ av keramik, som till exempel terrakotta, fajans eller mosaik. Detta ger badrummet en känsla av personlighet och liv mer än om man bara väljer ett enda material.

Kaklet härstammar från Eypten

Historien om kaklet går långt tillbaka i tiden. Som det mesta inom inredning och möbler, så härstammar även kakel från Egypten. Arkeologiska expeditioner avslöjar att i Egypten så tidigt som på 400-talet f.Kr. användes blått kakel och tegel för att dekorera hemmen. Glaserat tegel var också en vanlig syn i Mesopotamien. Idag går det att hitta dessa blå tegelstenar på flera förhistoriska platser.

The Doors of Babylon är en sådan plats där de glaserade tegelstenarna är en stor hit bland turister. Betraktad som ett av den gamla världens sju underverk, byggdes Ishtar-dörren i Babylon på 500-talet f.Kr. Den är dekorerad med drakar, tjurar och lejon, med en djupt glaserad blå som bakgrund.

Badrum shoppen

Kakel gjort av lera

Historiker tror att en av anledningarna till att keramiska plattor har varit populära genom århundradena är att de är gjorda av lera. Lera är lättillgänglig och kan enkelt omvandlas till kakel med enkla processer som bränning eller bakning.

En annan stor fördel med keramiska plattor är att det är långvarigt, hållbart och estetiskt tilltalande, vilket gör det till det perfekta valet under antiken såväl som för den samtida eran.

Förutom keramik skapade antika civilisationer också kakel med marmor, sten och glas. Keramiska plattor finns i ett brett utbud av färger och dekorationer, och i en regnbåge av mönster från enkla geometriska mönster till mycket komplicerade konstverk. En av de största fördelarna med keramiska plattor är att de lätt kan passa in i alla utrymmen, oavsett storlek. Detta kan också vara en annan anledning till att keramiska plattor har varit populära genom historien och förblir enormt populära även idag.

Iznik Tiles – Det osmanska imperiets specialitet

Under det osmanska rikets höjder blev en viss typ av keramiska plattor känd. Dessa plattor tillverkades i Iznik, en liten turkisk stad nära Istanbul. Dessa plattor hade lager av kvarts som avgav ett starkt sken. De röda nyanserna i Inznik-plattor var första gången i historien som plattor hade röda färger.

Designen av dessa plattor var i allmänhet geometriska eller blommiga. Ibland skrev skriftlärda in brickor med passager från den heliga Koranen. Dessa brickor användes i folkmun inne på platser för tillbedjan som moskén eftersom de hade utmärkt akustik. Det hjälpte till att vibrera ljuden från de islamiska böneropen och förstärkte även sångerna.

Portugal’s Beautiful Azulejo Tiles

Det var i Portugal under slutet av 1500-talet som keramiska plattor nådde zenit av kulturella uttryck och konst. Portugiserna gjorde fyrkantiga keramiska plattor som mätte cirka 5,5”. Dessa plattor användes överallt – privata hem, religiösa utrymmen och andra offentliga platser som badhus, monument, etc.

Holländska kakelrevolutionen

I början av 1600-talet började den holländska kakelindustrin att blomstra och snabbt blev världens största produktionsområde

De holländska plattorna från Delft blev snabbt enormt populära. Dessa plattor var fyrkantiga och hade en central figur. Alla fyra kanter hade ömtåliga sniderier och figurer, som fungerade som en bård till plattan. Dessa plattor hämtade inspiration från det vita och blåa av kinesiska Ming-porslinet. Det holländska Ostindiska kompaniet importerade dessa kakelplattor från Kina via Indien.

Kakel tar över USA

På 1700-talet importerade de amerikanska kolonierna dyra keramiska plattorna från Europa. Dessa exklusiva kakelplattor kan fortfarande ses i vintagehus över hela Amerika. I slutet av 1800-talet fick företaget De Porceleyne Fles i Delft popularitet över hela världen.

De två största kakelproduktion platserna i Europa var Delft, Holland och Maiolica, Italien. Maiolica-plattorna var färgglada och hade livliga geometriska mönster. Delft-plattorna däremot använde sig av den blåvita klassiska stilen.

Kakel idag – slutsummering

Idag är kakel mycket populärt i våra hem såväl som i kommersiella byggnader. Kaklet används för interiör såväl som exteriör. Idag finns keramiska plattor i ett brett utbud av färger, storlekar, tjocklekar och utföranden. Dessutom gör modern teknik som antisladd, digitala tryck, keramiska plattor till det första valet för inredare såväl som för alla husägare.

SHOPPA KÖKSÖ FAVORITER

CDON.com
1 195,20

 

Foto längst upp i featured pic: kakelexpress.se

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis