fbpx

Kakel badrum – inspiration och tips

När du väljer kakel till badrum är de viktigaste faktorerna att tänka på materialet, storleken på ditt utrymme och utseendet du siktar på. Att till exempel använda penny-plattor i ett stort badrum kan överväldiga utrymmet. Oavsett om du väljer en retrolook eller fyrkantiga keramiska plattor finns det alltid något för alla. Dessa idéer för badrumsplattor kommer att styra din nästa redesign och är all inspiration du behöver.

LÄS MER: Kan man måla kakel? 7 bra Tips och råd

Här får ni nu all kakel i badrum inspiration och tips ni behöver!

Kakel badrum – tips och inspiration

Foto: hillceramic.se

Välj lugnande grönt kakel

Fler och fler människor vill skapa en spa-liknande atmosfär i sina badrum. Även om du kan uppnå detta med olika stilar och färger, finns det ett gemensamt mål – att få ditt utrymme att kännas bekvämt, fridfullt och lugnande. När allt kommer omkring, allt du behöver efter en lång dag på jobbet är en avkopplande plats att varva ner på och vad passar bättre än badrummet? Gå efter lugnande färger som jordgrönt som känns chic men också efterliknar naturen.

A hint of mint

Ett annat sätt att liva upp ditt badrum är genom att välja fyrkantiga mintgröna keramiska plattor på tak och väggar. Dessa ger ditt badrum en sofistikerad 1970-tals spa-slash-omklädningsrumskänsla. Avsluta utseendet med jordnära golv för att lägga till en oväntad kontrast. När det gäller inredningen, håll den minimal så att plattorna kan få sitt ögonblick.

Satsa på vertikala kakelplattor

Plattor staplade vertikalt är oväntade och moderna. Om du till exempel vill skapa ett modernt men ändå lekfullt utseende i ett badrum med ljusrosa väggar, överväg långa och smala marinblå kakel. Dessa är den perfekta färgen mot de rosa väggarna. Det viktiga tipset här är att arbeta för kontrasterande nyanser och satsa på unika kakelformer, oavsett om det är stora cirkulära slipsar eller långa remsor, för att skapa ett badrum som talar din personlighet. Du kan också lägga till mörka armaturer för en edgy look.

BADRUM SHOP

Foto hillceramic.se

Välj en kompletterande färgpalett

Att skapa en behaglig kontrast med hjälp av komplementfärger skapar ett badrum på en på en miljon. Skygga inte för toner som skiljer sig drastiskt från varandra. En djupblå och ljus mandarinkombo, till exempel, är supersnyggt ihop. Var uppmärksam på injekteringsbrukets färg när du gör det. Oavsett om det är svart eller vitt, välj en fogfärg som framhäver dina plattor.

Utforska olika kakelkonfigurationer

Att mixa olika kakel kan skapa en unik slutlig look. Att stapla plattor på ett horisontellt, vertikalt och häpnadsväckande sätt bidrar till exempel till att ge en unik visuell effekt. Dessutom ger det en illusion av ett större utrymme. Du kan också skapa en färgkontrast för att hjälpa till att bryta upp rummet – perfekt för duschar med ett öppet koncept.

Överväg Statement Golvplattor

Accentväggar är populära i badrum, men ett annat sätt att injicera lite personlighet i detta utrymme är genom golvet. Detta kan också vara en utmärkt idé för dem som funderar på att måla väggarna i ljusa toner men som ännu inte kommer till det. Du kan välja geometriska mönster eller en kakel med en glänsande glans. Du kan också överväga texturerade alternativ som har en skön känsla för fötterna.

Satsa på tunnelbana kakelplattor

Tunnelbaneplattor är ett populärt val för badrum och alla andra rum i ditt hem. Detta är ingen överraskning på grund av deras tidlösa rektangulära form som är lätt att stapla. För att omedelbart höja ditt badrumsutrymme, välj en tunnelbana som är större eller mindre än genomsnittet. Detta experiment med dimensioner ger ett annat utseende än de vanliga medelstora plattorna.

hillceramic.se

Välj fiskbensplattor för en elegant look

En elegant kakelkonfiguration och mjuk färgpalett kan hjälpa till att skapa ett mysigt men ändå sofistikerat badrum. Väggplattor i ett fiskbensmönster lyfter ditt utrymme och ger det en kustaura. Gå efter dämpade toner och släng i aqua och puderrosa stänk för en mer sammanhållen look.

Klassiskt svartvitt kakel

Ingenting skriker tidlöst bättre än att designa med svart och vitt. Att stapla vita plattor vertikalt på väggen och omge dem med svarta väggar och kromade armaturer låter dem poppa. De vita plattorna kan också ge en avgränsning för duschkabinen. När det gäller det mörka utrymmet, ta in en svart fåfänga för kontinuitet.

Mosaik kakel kan aldrig gå fel

En kakeldesign i mosaikstil kan skapa hela skillnaden i ditt badrum. Om du har vita väggar, överväg att använda små rutor i gröna nyanser för att pricka golvet och en av väggarna. Detta hjälper till att förena ett utrymme som annars kan verka osammanhängande. Kakeldesignen är den perfekta balansen mellan stilren och spännande.

Gå eklektisk

Det krävs skicklighet för att jämnt balansera modernt och traditionellt för att skapa ett bad i övergångsstil. Du kan börja med att strategiskt placera glas (modernt), natursten (jord) kakel och keramik (klassiskt) i stora, medelstora och små storlekar i duschutrymmet och badrummet. För en hemtrevlig touch, släng in lite blommor och konst.

Foto hillceramic.se

Förutom ovanstående designidéer, kanske du gillar:

• Lek med mörka, stämningsfulla färger som skiffergrå
• Glamma upp med marmor
• Go maximalist

DIY kakeltips

Även om du kan behöva en plattsättare för att utföra de flesta av dessa kakelidéer, kan du enkelt hantera några av dem själv, tack vare tusentals golv- och väggvideohandledningar på webben.

Om du planerar att gå på DIY-vägen, här är några viktiga tips att komma ihåg:
• Efter att ha beräknat alla kostnader som behövs för renoveringen, lägg till en beredskapsavgift på 10 %, eftersom misstag kommer att hända
• Börja alltid kakel från en vägg eller golvs mittlinje. På så sätt hamnar eventuella skurna bitar vid sidorna av rummet och är av liknande storlek
• För extra säkerhet, använd halkskydd vid duschutrymmen och badkar
• Innan du börjar plattsätta, inspektera plattan för att säkerställa att det är vad du bad om
• Se till att du förbereder dina ytor innan plattsättning. Dina golv eller väggar ska vara torra och tåla tyngden av plattsättningen. En ojämn vägg kräver putsning, medan ett ojämnt golv kräver avjämning.
• Använd gummihandskar för att skydda händerna
• Använd vattenfast injekteringsbruk och lim

FAQ – badrum kakel

Hur mycket kostar det att kakla om ett badrum?

Att köpa kakel material kan kosta allt från 100 upp till 1000 kronor per kvadratmeter. Som du säkert kan räkna ut så blir totalkostnaden för materialet väldigt olika beroende på vilket kakel du väljer.

Ska ett badrumsgolv vara mörkare än väggar?

Enligt inredningsarkitekter ska badrumsgolvet vara mörkare än taket och väggarna. Men du kan fortfarande vara äventyrlig.

Vilken färg på kakel är idealisk för små badrum?

Ljusa kakelfärger som vitt är de mest idealiska för små badrum. De ökar ljusstyrkan och luftigheten i ditt utrymme, vilket skapar en illusion av ett större utrymme.

Vilket kakelmönster passar bäst för ett litet badrum?

För ett litet badrum, överväg ett diagonalt kakelmönster. Mönstret framhäver längden och bredden på samma gång och skapar den optiska illusionen av ytterligare utrymme.

hillceramic.se

Slutsummering – Kakel badrum

Efter en lång dag vill nog de flesta dra sig tillbaka till sina badrum och koppla av med ett glas vin och bra musik. På grund av detta är ditt badrum väl värt att lägga ner all möda på under en renovering. Från mosaik-stil kakeldesigner till fiskbensväggar, det finns oändliga sätt att förbättra estetiken i ditt badrum.

BADRUM SHOP

 

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

COSORI AIRFRYER

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis