Julpynt inredning - julpynta vackert rum för rum

Julpynt inredning – Julpynta vackert rum för rum

Dags för lite julpynt inspiration! November är en riktigt tråkig, grå, mörk månad. Därför rivstartar vi Julen den efterlängtade, redan nu. För många är Julen speciellt en tid för familj, vänner, gemensamma stunder, skratt, det är också en tid för hemmamys. Att julpynta hemmet växer i popularitet för varje år. Nya julstilar uppkommer även varje säsong och nya Jultrender uppkommer. När Julen kommer, kommer också den stora möjligheten att förvandla hemmet till en gnistrande julsaga.

De senaste åren har den stilrena Julen dominerat i Skandinaviska hem. Att julpynta hemmet har blivit årets höjdpunkt för många människor. Julen ursprung med att fira Jesus födelse, känns långt borta i modern tid. Julen har istället blivit en kommersiell köphysteri högtid och är pyntad till max. Man behöver dock inte köpa nya julprydnader varje år. Att fira en hållbar Jul börjar trenda och då är att återanvända gammalt julpynt det som är mest poppis.

LÄS MER: JULGARDINER INSPIRATION- 4 STILAR PÅ JULGARDINER ATT ÄLSKA

Oavsett om ni köper nytt julpynt eller återanvänder gammalt. Så kan det komma till pass med en liten Julpynt inredning guide. Här får ni några enkla tips, hur ni julpyntar fint hemma rum för rum.

Julpynt inredning

Julpynta ytterdörren

Det första gästerna ser när de anländer, är ytterdörren. Se därför till att göra julfint redan från entréen. Detta ger ett inbjudande och Jul mysigt intryck från start. Det finns så många Julpynt idéer att det verkar svårt att bestämma sig. Ett tips är att göra en Jul moodboard för att hitta just er Jul stil hemma. Hitta den röda tråden och håll er till den genom hela hemmet.

Några tips är att vid entrén hänga en enkel snögubbe, en mindre julgran eller en klassisk julkrans med kottar och löv typiska för årstiden. Om vi bor i ett hus, och inte i lägenhet, kan vår julfantasi ta oss längre. Många dekorerar numer utsidan av huset med utomhus julbelysning. Placera tex några brinnande marschaller vid varje sida av husets ingång. Detat hade vi alltid i huset jag växte upp på landet. Det gav ett så mysigt intryck med de levande lågorna ihop med utegranens ljus.

Juldekorationer för utomhusbruk

Vi kan också julpynta träden som vi har utanför, med prydnader och julbelysning. Och sätta upp lite prydnadsföremål på våra fönster och balkonger. Vissa gillar att hänga en jultomte utanför huset, en rolig idé som skapar illusionen av att han skulle försöka hitta ner i skorstenen.

Inne i huset väljer en del att bara inreda entrén där de förväntas ta emot familjen. Men det finns de som tar jul steget mycket längre. I många hus i USA ser man hela trädgården upplyst från entré till toppen av hustaket. Det krävs dock mycket jobb, tid och pengar at få till en sådan makalös belysning. Några enklare knep kan vara att sätta belysnig bara på några utvalda platser i trädgården. Pynta även med röda äpplen i korgar och på trappor, de är hållbara för frosten.

SHOPPA JUL INREDNING

Julpynt i vardagsrummet

I huvudrummet vardagsrummet finns det mycket att tänka på. Försök att inte glömma några hörn, så att
julmiljön är balanserad. Bordet där kvällsmaten kommer att serveras på julafton brukar ha en
vackert mittpunkt. Om du inte gillar centerpieces kan ett vackert arrangemang av torkade blommor vara ett utmärkt alternativ. Innan allt detta är det dock viktigt att välja den eller de dominerande färgerna för din julinredning.

Vill ni ha en klassisk röd gammaldags Jul? Eller en modern beige, minimalistisk jul? Eller varför inte en glammig Hollywood Jul i gul och glitter? Kolla runt på olika sajter efter jul inspiration (som tex. Inredningsvis) Efter att ha valt den dominerande julfärgen, bestäm sen hur du ska dekorera ditt matbord, ditt lilla sidobord och din julgran. Det här är de tre huvudpunkterna i ditt rum på Jul, efter dessa kommer alla de andra julpynt ställen.

Julpynta din julgran – julens centrum

Titta nu runt i hemmet och välj vart din julgran ska stå. Det spelar ingen roll om det är en liten eller stor julgran, det är HUR ni dekorerar den som är huvudsaken. Det finns många juldekorationsmöjligheter, eftersom det finns fler och fler föremål som kan användas till dekorera en julgran. Mina förslag är att börja med att sätta i och tända julgransbelysningen. Lampor är något som inte bör saknas i en julgran. Föreställ dig att du vilar en stund ditt vardagsrum, med nästan allt annat nedsläckt och julgranen lyser upp med sitt mysiga sken.

Efter ljusen kan du välja att hänga upp några julkulor i olika storlekar, som i vitt och rött. Följ gärna färgtemat i övriga huset när ni väljer julpynt till granen. Glöm heller inte att hänga några godisbitar gömda i mitten av julgranen också. Det finns traditionella chokladparaplyer, choklad i form av bollar och kottar, och så många andra söta julgodis idéer att göra. Den kristna religionen väljer alltid att placera en stjärna i toppen av trädet, som symboliserar Jesu födelse. Men det kan av ickekristna, ersättas av en snögubbe, en jultomte, en blomma, eller vem vet nåt personligt och unikt.

Kom ihåg att det är ER Julgran och ni får pynta den precis hur ni vill utan regler, så använd fantasin fullt ut:)

Julpynta med textilier

Om du har ett soffbord i vardagsrummet, vad sägs om att julpynta det med en liten julgran. En annan idé är en liten julkrubbab på ett sidobord. Du kan också julpynta en skål och fylla de med julgodis. En annan viktig del att julpynta är fönstren. Pimpa era fönster julfina med vackra julgardiner.

Här uppmärksammar jag de tre viktigaste punkterna att inreda med textil. Gardinerna, julkuddarna på soffan, och julduken eller bordslöparna som används till matbordet.

Julgardiner – hitta stilen

Gardinerna måste ha en indikation relaterad till denna jultid. Antingen kan ni välja ett enkelt mönster som inte stör färgerna du har valt i din övriga inredning. Så du inte löper den onödiga risken att förstöra din inredning. Eller så går ni all in och har klassiska julgardiner med önster som tomtegubbar eller stjärnor. Gå här igen efter den övriga julinredningen för att få en röd tråd i hela hemmet.

Tipset: Häng upp några ljusslingor över gardinerna, detta ger extra julmys vibes:)

Pimpa med Jul prydnadskuddar

Passa på att pimpa soffan julig genom att ta bort kuddarna och kanske byta sofföverdrag. Har ni några neutrala prydnadskuddar som tex. beige eller vita redan. En bra idé är att
ha kvar dem och mixa med nya julkuddar. Låt de nya kuddarna anspela på julen. Det finns massor av söta julkuddar just nu, med mönster som julgranar, stjärnor, jultomten, renar och listan fortsätter. Det kan till och med vara svårt att välja mellan så många julkudden alternativ. Gå efter hjärtat när ni väljer, så löser det sig alltid i slutet.

Dekorera ditt julbord

Matbordet är verkligen Julens huvudpunkt, med tanke på all julmat. Så det förtjänar en vacker julduk för dessa dagar och placera en vacker julig mittpunkt på bordet. Kom ihåg att det är här du kommer att spendera timmar med att äta och samtala med din familj och dina vänner. Pynta gärna med säsongens frukter, placera ut ljus, en vacker uppsättning porslin, bestick, glas och vinglas till ditt julbord.

Basen på bordet kan vara en klassisk vit duk. Eller en röd julduk och pynta med massa vackert grönt på bordet, ihop med julljusen. Välj porslinet efter resten av julinredningen. Antingen klassiskt vitt porslin med guldkant. Eller ett extragavant julporslin med juliga mönster på.

Smaken på julinredningen är som julskinkan, delad!!

Sprid julmagin till hela huset

Stanna nu upp ett ögonblick och se dig omkring, insup allt julpynt. Se om allt är i din smak eller om du fortfarande behöver lägga till en eller ta bort några julsaker. För att sprida julstäming till hela huset, pynta överallt med små detaljer. Det kan vara enkla saker som att pynta med gröna kvistar från tex. cypress och gran. Pynta med jultomtar, ljus och detaljer i vaje vrå. Häng upp julhanddukar på toaletter och badrum. Och byt sängkläder till mer juliga sänglakan med julmönster. Ett tips är även att spreja lite varstans med spray som innehåller juliag dofter, som kanel och glögg.

Några juldekor misstag att undvika

Slutsummering – julpynt inredning

Jag minns själv mina magiska Jular uppe på landet, i mitt barndomshem. Inga JUlar kommer nånsin slå de Jularna jag hade som barn och tonåring däruppe. Mamma hade pyntat hela huset med tomtegubbar och julsaker. Det va julbelyst från trädgården och över hela huset. ja det fanns inte ett hörn i huset som inte var julpyntat, det kan jag säga. Lägg där till att vi hade granskog precis akom vårt stora hus.

Så när snön hade fallit, såg mitt hem ut som rena rama Walt Disney sagan. Jag saknar dessa jular varje jul och jag såg även min mamma vid livet sista gången på Julen 2007. Därefter har mina Jular aldrig blivit desamma tyvärr och Julen påminner nu om sorg och saknad. Men jag hoppas att jag en dag kan fira Jul i glädje och ljus igen, precis som den ska firas.

Jag hoppas ni gillat min julpynt inredning inspiration special och att ni hittar just er julstil i år.

SHOPPA JUL INREDNING

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Annonsering

  Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024