Historien bakom vår älskade julgran

Julen kommer närmare med stormsteg! Detta år blir julen något annorlunda pga av Corona pandemin. Men även om vi inte får fira med stora tillställningar, så kommer många fira julen hemma. Man märker att folk börjat julpynta tidigare i år, förmodligen för att många känner sig depp och vill göra hemmet ljusare. Det finns inget som symboliserar jul som vår älskade julgran. Men hur kom det sig vuxna människor tar in ett träd och pyntar med glitter varje December? Vad har detta med Jesusbarnet att göra?

LÄS MER: Så pyntar ni fint med gammaldags julpynt

Idag får ni hela den spännande historien bakom julgranen och vad som gjort den mer populär än det mesta.

Julgran – historien bakom den

Julgranens föregångare föds

Julgranens historia börjar tillbaka många århundraden. Men från start var det inte ett träd utan andra gröna grenar man pyntade med. Egyptierna var bland de första som använde palmblad för att dekorera sina hus, under vintersolståndet. Som ett sätt att dyrka guden Ra. Europeiska hedningar var också känt för att använda grenar som dekorationer under vintersolståndet.

På samma sätt som Romarna använde granar för att dekorera sina tempel under Saturnalia, en romersk festival tillägnad Gud Saturnus. Festligheterna började den 17 december och slutade den 25: e. Det vördades som den viktigaste festivalen i Romersk historia. Enligt historien utbytte Romarna gåvor under denna tid på året. Alla dessa traditioner förenades i det vi nu känner till julgranen.

LYXIGA JULKLAPPSTIPS

Modern julgran kommer från var?

När ett träd användes första gången till jul och nyår, ja det ifrågasätts fortfarande av två länder
och två städer. Tallinn, Estlands huvudstad och Riga, huvudstaden i Lettland, båda hävdar att de var de
de första städerna som har en julgran. År 1441 fanns det redan ett julgran i Tallinn och år 1510 i Riga. Även om idag är traditionen kring julgranen allmänt känd idag. De kommer tyvärr aldrig kunna sansas vart julgranen uppkom.

Ni hittar den vackra fuskgranen ovan HÄR

Allergisk mot äkta gran? Då har jag hittat denna fantastisk vackra och naturtrogna fuskgran ovan.

Julgranen intar USA

Det var inte förrän på 1800-talet när Tyska invandrare förde julgranen till USA, som det den blev riktigt populär. Historien säger att den tyska predikanten Martin Luther var som den första personen som använde ljus på granens grenar. Det var inte förrän el uppfanns som elektrisk julbelysning började användas som dekorationer. Tyskar var kända för att dekorera sina träd med olika ornament. Så som äpplen eller ull men även några av bly eller glas. Tyska invandrare i USA krediteras för skapandet av denna fantastiska tradition.

Inredningsvis köptips

Idag är julgranen rejält poppis runt om i världen och symboliserar mycket för många av oss. Det är en bild av familj, hem och mysighet under jultiden. Så i år när du sätter upp stjärnan i din julgran. Kom då ihåg att denna forntida tradition, som fortfarande finns i våra liv, har en oerhört rik historia bakom sig :)

Stay at home and celibrate X mas!

LOVE M

REA FYND SHOPPEN

Homeroom
1 076 SEK1 195 SEK
Homeroom
5 099 SEK5 999 SEK -15%
Homeroom
1 439 SEK1 799 SEK
Homeroom
4 499 SEK5 999 SEK -25%
Newport
4 700 SEK
Ellos
1 199 SEK1 499 SEK -20%
Soffadirekt
5995 SEK10 575 SEK
Soffadirekt
3995 SEK4995 SEK
Soffadirekt
8995 SEK11995 SEK
Soffadirekt
10495 SEK15995 SEK
Soffadirekt
10495 SEK15995 SEK

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Senast uppdaterad 244 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis