Som ni kanske vet vid det här laget, har jag (Jon) en tendens att vistas i köket och laga diverse huvudrätter och festmåltider med rödvinssås. Nu väljer jag att dela med mig av mitt recept på rödvinssky som bl.a av Maria har beskrivits som ”orgasmisk” och ”den bästa jä**aaaaa såsen jag nånsin smakat”minns jag bestämt att hon sa  :)

Rödvinsås

Rödvinsås recept

Ingredienser

  • ½ flaska rödvin (t.ex Cabernet Sauvignon)
  • ½ flaska Worcestershire Sauce
  • 3 cl olivolja
  • 4 schallotenlökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1-2 tbsp flytande honung
  • saft från ½ citron
  • saft från 1 lime
  • rosmarin
  • basilika
  • mynta
  • salt
  • peppar

Så här gör man: Rödvinssås och lamm

Ta en stor plastpåse avsedd för mat, t.ex. en bakplastpåse, stor fryspåse eller dylikt (dock ingen vanlig ICA plastpåse!) Häll i alla ingredienser och blanda ordentligt. Lägg köttet i påsen och täck med såsen. Ställ i kylskåpet i 24 – 36 timmar. Rör om 2 – 3 gånger under marinadprocessen.

Sätt ugnen på 180 C. Ta ut köttet och lägg i en ugnsform. Häll över ca. hälften av skyn. Grädda lammet i ugnen och häll över lite mer rödvinssås efter ca. 1 timme. Ett lammelår på ca. 2 kg behöver ca. 1 ½ timme i ugnen. Häll den smak- och doftrika rödvinsskyn från ugnsformen över lammet för en härlig, kraftig, och mustig smak! Smakar bäst ihop med ugnsstekta grönsaker, svamp stekt i smör och vitlök, char-grillad paprika och ärtor kryddade med mynta.

Rödvinssky och andra rätter

Är man vegetarian kan man givetvis även göra riktigt goda vegetariska recept med min rödvinssås. (Obs. att Worcestershire Sauce innehåller ansjovis).


Jag hoppas ni ger min rödvinssås ett försök därhemma. Den passar utmärkt till alla kommande storhelger så som trettondagsafton på måndag :)

Lycka till och berätta hur det går!

Smaklig måltid!

/Jon

Författare

Inom inredning älskar jag blandningen av gammalt och nytt, historia gifter sig med nutid, vulgoromantik möter modern stilrenhet. Utöver detta har jag en stor passion för frasiga sidentyger, mörk choklad och långa bad med en doft av lavendel.

33 Comments

  1. Good recipe Job, for sure must be very tasty! Im vegetarian but I like your sauce with red wine. Happy weekend guys! Kisses! xo

  2. Oooh this looks amazing!!! I love using wine in cooking it adds so much flavor! Thanks for sharing and thanks for stopping by my blog and commenting! Happy New Year!
    Hope
    hchdesigns.blogspot.com

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.