fbpx

Japandi – 10 tips hur ni får trend stilen

Japandi har blivit den absolut trendigaste inredningsstilen de senaste åren. Japandi eller Japanordic är en kombination av Japanska och Skandinaviska moderna inredningsstilar. Trots att Skandinavien och Japan skiljer sig tydligt i kulturer (för att inte tala om geografiskt), så delar de ändå samma grundläggande designprinciper: en uppskattning för funktionalitet och enkelhet, och en djup respekt för natur och hantverk.

De är baserade på minimalistiska designprinciper fokuserade på varma, naturliga element och dämpade färgpaletter. Japandi stil underhåller inte utsmyckade eller pråliga detaljer i ditt vardagsrum som inredningstrender, bara glänsande former och linjer. Denna stil är minimalistisk, med rena linjer och massor av värmande träelement som är trendigt just nu.

LÄS MER: Inredningstrender 2023 – 10 största trender det nya året

Huvuddragen i den funktionella men ändå estetiska stilen inkluderar trä, växter och naturligt ljus. Stilen fokuserar också på enkelhet, mjuka nyanser, naturliga material och komfort.

Här får ni 10 grundläggande tips hur ni får trendiga Japandi stilen hemma, enkelt och lätt!

Japandi – 10 stil tips

Hylla ovan i snygg träig Japandi stil finns HÄR

Basen för Japandi är Japansk interiör

För att få en tydlig förståelse av Japandi stil på inredning (japansk och skandinavien) är det klokt att förstå den japanska stilen som i grunden bygger på minimalistiska principer, tydliga linjer och naturliga material. Det gemensamma kännetecknet är låga möbler, tomma väggar och neutrala färgpaletter.

Den moderna japanska stilen bygger på att ha minimala föremål för större volymer och utrymmen (zen-känsla). En variation i färg och material håller ett utrymme minimalt, rent och fräscht. Hem med japanskt tema använder varmare, ljust trä som kontrasteras med inslag av valnöt och ekollon för soffbord för att komplettera färgschemat.

Den skandinaviska eller nordiska designen är också baserad på minimalism och dess värme och komfort definieras av dess textilier och färgpaletter. De neutrala paletterna är mestadels gråa, vita, accentuerade med svarta och en kombination av andra neutrala toner för heminredning.

Trämöbler ovan finns 1. HÄR 2. HÄR 3. HÄR 4. HÄR 5. HÄR

1. Trä är det grundläggande elementet

Trä i inredning är mega trenden just nu! Både japansk och skandinavisk design använder även ljust trä; som bok, ask och vit tall (Skandinavien); och cypress, ceder och lärk (Japan). Japanska hem har dock ofta mörkare träinteriörer på grund av deras användning av japansk alm och karboniserat (svart) trä för exteriörer.

Följaktligen är Japandi-trenden fylld med trä, ju grövre och råare desto bättre. Införliva detta naturliga element i ditt hem med hantverksmässigt snidade skålar, träbokhyllor, ett rå ekbord eller häng upp ett konstverk i trä.

Ni hittar trä matgrupp ovan HÄR

2. Varma färgpaletter

Skandinaviska paletter är helt rätt i denna stil och de går mestadels i grått, vitt och brunt. Medan japanska är pasteller av höstens lövverk, himlen och jordtonerna. Den japanska hybridstilen är en blandning av lugn, stillhet och mysighet. Nyanserna kombineras för att efterlikna en jordnära känsla och ett naturligt landskap.

Tillsammans bildar de en Zen lik känsla av harmoni i hemmet!

3. Naturliga material är ett måste

Den japanska stilen är rent organisk (rotting, rotting, rotting, trä och bambu) med rena linjer och solida former i alla utrymmen. Dess material är bekväma och hållbara (bomull, linne och muslin). Designen uppmuntrar till vila och avkoppling utan att belamra utrymmena.

Interiörerna gynnar funktionalitet framför krusiduller och ger en känsla av lugn. Träpallar, sisalmattor, terrakottakrukor, ull, råträ, linne och hampa är fantastiska material att integrera i din japansk Skandi interiör.

Ni hittar möbler ovan HÄR

4. Använd avskalade möbler

Det är den primära och uppskattade basen i japansk stil. Inredningen måste vara minimal, medan möblerna ska vara mer djärva för att skapa en kontrast.

Ett av kännetecknen för Japandi-interiörer är användningen av lågprofilmöbler eftersom att vara nära jorden inspirerar till lugn och ro och kommer att ge en mysig och bekväm känsla till din Japandi-interiör.

Japanerna har lättillgänglig ceder (sugi), röd tall (akamatsu) och cypress (hinoki), medan skandinaverna mest använder ek, mahogny, tall och teak. Du kan integrera båda trätonerna i ditt japanska hem genom att skapa en kontrasterande effekt mellan ljusa och mörka träslag. Om du har kittfärgade väggar i din Japandi-matsal kan du kontrastera genom att introducera rikt mörkbrunt trä på de nedre skåpen.

Ni hittar inredning ovan HÄR

5. Mixa och kontrastera

Eftersom symmetri inte är huvudfokus kan man kombinera olika möbler för att skapa en organisk look. Det är viktigt att ta hänsyn till det visuella värdet av varje föremål och koncentrera sig på att få balans snarare än dekoration. Den tumregel som tillämpas i denna design är ”less is more”.

6. Tonvikt läggs på hantverk

Möblerna och inredningen är beroende av hantverkarnas produkter. Inredningsmaterial i hantverk som används är lera, glas, trä och sten estetiskt passande. Andra naturliga material kan vara keramik, skålar eller stora belysningsarmaturer från naturliga element. En mjuk lurvig matta är en värdefull tillgång och drar värme till den svala scandi-aspekten.

Stilren trend fåtölj ovan finns HÄR

7. Koppling till naturen

Abstrakt inredning hämtad från Skandinaviens design utgör en bra bas för att tona det naturliga landskapet. Det kan kompletteras med sandfärgad duk eller enkel linjekonst. Även om både skandinaviska och japanska stilar fokuserar på grönska aspekter, fokuserar den japanska stilen på färre men större växter. De ömtåliga grenarna i stor keramik är lika med färgglada vinjetter.

Perfekt Japandi stol ovan finns HÄR

8. Användning av sashikosömmar

Sashiko (små stygn) är en gammal japansk broderiteknik med ursprung från 1500-talet. Det är en enkel sömnadsteknik med en nål som ursprungligen användes för quiltning, där flera lager syddes ihop, för förstärkning.

Motiven är ofta klassiska, geometriska eller organiska mönster, och hämtar ofta inspiration från naturen. Traditionellt sys sashiko på indigofärgad bomull med vit tråd. Det indigofärgade tyget är målat av ett mörkblått färgämne med en violett ton som ursprungligen utvunnits från växter.

9.  Användning av Shoji och paneler

Vad är Shoji?

Shoji är en dörr eller ett fönster som separerar utrymmen (japansk stil). Det är genomskinligt med ark på en gallerram. Den är designad för att glida men den kan ibland vara gångjärn i rustik stil. Dess lätta vikt gör den lätt att skjuta eller tas bort och förvaras i en garderob.

Japanska traditionella byggnader kan ha bara ett stort rum, under tak som stöds av en stolp- och överliggare, med få eller inga permanenta inner- eller ytterväggar. Utrymmet delas sedan upp flexibelt efter behov av de avtagbara skjutbara väggpanelerna.

Stolparna placeras vanligtvis en tatamilängd (cirka 2 m eller 6 fot) från varandra, och shoji glider i två parallella spår med träspår mellan dem. I modern arkitektur bildar shoji ofta inte den yttre ytan av byggnaden; de sitter innanför en skjutdörr eller ett fönster i glas.

Shoji värderas på grund av att det dras ut grunda gränser mellan interiören och exteriören. De yttre effekterna kan kännas från insidan som trädens vajande silhuetter eller fåglarnas kvittrande från de långsträckta träden och grönskan.

Shoppa Japandi stilen

Ni hittar Japandi möbler ovan 1. Låg bänk HÄR 2. Lykta HÄR 3. Matta HÄR 4. Taklampa HÄR 5. matbord HÄR 6. Sidbord HÄR 7. Trästol HÄR

10 Skandinaviskt Hygge matchar

Även om Japandi har den japanska designens rena linjer och minimalistiska estetik har den också mysigheten från skandinavisk design. Så inred gärna med plysch med supermjuka kuddar, sängkläder och lyxiga material och yllemattor för extra komfort.

SLUTSUMMERING – JAPANDI

Japandi är mer än bara en stil, det är en livsfilosofi. Omfamningen av japansk enkelhet och den rustika skandinaviska stilen, i ett fantastiskt samspel, skapar Japandi. Den karakteriseras som en stilistisk designrörelse, definierad av dess enkla känslor och eleganta detaljer som förenar det bästa av två världar.

Japandi bygger på det japanska uttrycket ”wabi-sabi”, som handlar om att hitta skönhet i det ofullständiga och ofullkomliga. Denna ofullkomlighet uttrycks i kombinationen av rena linjer, rå funktionalitet, samt fullständigt och felfritt hantverk. Wabi-sabi är en japansk filosofi som dominerat sedan 1400-talet.

Om denna stilen är här för att bli en framtida klassiker eller inte, det vet ingen. Men vad vi vet so far är att Japandi helt klart gjort ett starkt statement inom inredning på 2020-talet.

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis