Ett privatlån kan många gånger vara ett bra alternativ för dig som ska finansiera allt från en renovering till ett bröllop. Men det finns ju så många olika banker på marknaden och alla försöker locka dig med sina erbjudanden. Hur ska man göra för att välja det allra bästa? Ta del av dessa 6 tips och råd så får du lite hjälp på vägen.
Det finns flera sätt att gå till väga när du ska ansöka om ett lån. Du kan vända dig direkt till din bank, göra en jämförelse på nätet, kontakta olika banker på egen hand, osv. Fördelen med att jämföra olika lån med varandra via en jämförelsetjänst, är att det bara behöver tas en kreditupplysning på dig. För många kreditupplysningar försämrar nämligen din kreditscore och gör i sin tur att du får sämre erbjudanden.
Tips 1: Jämför inte äpplen med päron
Ränta kan kan definieras på olika sätt och beroende på hur den presenteras kan ett lån se olika lockande ut. Var därför noga med att förstå vad det är du läser när du ser ett erbjudande om ett privatlån. Nominell ränta till exempel är den räntesats du betalar på lånet. Men den effektiva räntan är istället räntesatsen plus alla avgifter, såsom fakturaavgifter och uppläggningsavgifter. Här tittar man alltså på alla kostnader för lånet och slår ut dom som en ränta .
Tips 2: Var ärlig med dina uppgifter
Det kan vara lockande att fylla i en högre lön än vad du faktiskt har. Men tänk på att när en kreditupplysning tas, ser man klart och tydligt vad din taxerade inkomst är. Om den taxerade inkomsten skiljer sig från det du har uppgivit. Kommer banken vilja se en lönespecifikation eller liknande för att kunna styrka din inkomst. Det är alltså bättre att spela med öppna kort från start.
Tips 3: Använd en medsökande om du kan
Ett sätt att få ner räntan är att ha en medsökande på lånet. Om du är gift eller sambo, kan det vara en bra idé att låta hen stå på lånet tillsammans med dig. Då blir risken för banken ännu lägre och ni kan få en bättre ränta.
Tips 4: Överväg låneskydd
Ett låneskydd är en typ av försäkring för lånet, som innebär att om du skulle bli sjukskriven eller arbetslös, behöver du inte fortsätta att betala av på lånet. Det här kan göra stor skillnad, speciellt om du lånar upp ett större belopp. Du betalar en liten premie varje månad för försäkringen, men kan känna dig trygg med att om någonting oförutsett händer, så sitter du inte med en massa avbetalningar på lån.
Tips 5: Förhandla
När du gör en jämförelse av lån via någon av jämförelsesajterna, får du upp ett antal alternativ. Tänk på att dessa erbjudanden i de allra flesta fall är framtagna av algoritmer, allt inte av riktiga människor. Ett tips är att kontakta den bank som givit dig det bästa erbjudandet och se om du kan få ner räntan ytterligare. Ofta finns det marginal för banken att gå ner, så att det blir ännu mer fördelaktigt för dig som kund.
Tips 6: Tänk på att räntan är rörlig
Även om du får en kanonränta på ditt lån, ska du komma ihåg att räntan är rörlig och att den förändras i takt med att riksbanken ändrar styrräntan. Det här kan påverka dig i olika utsträckning, beroende på hur mycket du lånar och under hur lång tid. Räntan gör i regel ganska långsamma förändringar, så det går att förbereda sig på om räntan är på väg upp. Men tänk på att ta höjd för eventuella ränteökningar i samband med att du tar ett lån.
Summering – jämföra privatlån
I den här artikeln har vi tittat närmare på privatlån och hur du kan jämföra olika banker med varandra i syfte att hitta det bästa erbjudandet. Vi går gått igenom några smarta tips, som till exempel att du kan använda dig av en medsökande för att få ned räntan på ditt lån.