10 tips för att investera i kryptovaluta första gången

Att investera i kryptovaluta för första gången kan vara en skrämmande uppgift och kryptomarknaden är ofta höljd i dåliga nyheter. Det är sant, du hör ibland om historierna om trasor till rikedomar, men lika många förstagångsinvesterare har förlorat sina livsbesparingar till kryptobedrägerier, marknadsvolatilitet och till och med konkurs.

I den här artikeln pratar vi om tips för att investera i kryptovaluta och några saker du bör veta innan getting började på kryptomarknaden.

Investera i kryptovaluta – 10 tips

1. Investera bara det du har råd att förlora

Kryptovalutamarknaden är extremt volatil och som investerare måste du vara redo för några mycket stora fluktuations i pris. Till exempel anses Bitcoin vara den mest stabila av dessa kryptor och upplever ofta droppar på  10-20% på bara en enda dag. Samtidigt är detta också en högrisktillgång som historiskt sett har gett enorm avkastning på investeringen sedan den allra första transaktionen som ägde rum i oktober 2009. Du bör också komma ihåg att kryptoindustrin mestadels är oreglerad vilket innebär att det bokstavligen inte finns något skydd om du råkar bli offer för bedrägerier eller bedräglig aktivitet.

Historiens moral: Investera aldrig mer än du har råd att förlora och försök att se krypto som en spekulativ investering med ett högt risk-till-belöningsförhållande.

2. Förstå grunderna i blockchain-teknik

Du ska aldrig investera i något du inte förstår eller ett projekt som du inte har någon tro på. Även om detta gäller för alla typer av investeringar är det särskilt viktigt för en marknad där det finns så mycket spekulation.

Är du redan familjärmed blockchain-teknik? Det är värt att läsa på om denna teknik och veta så mycket som möjligt om grunderna. Du bör också förstå skillnaden mellan Bitcoin och den underliggande tekniken och hur industrier kan använda blockchain för att förändra hur de gör saker.

FAQ: Vad är blockchain-teknik?

Blockchain är en delad offentlig huvudbok som spårar och registrerar transaktionersom ger flera datorer. Medan blockchain är tekniken bakom Bitcoin, finns det tusentals fler kryptor som använder den för att tillhandahålla verkliga verktyg. Faktum är att forskning ch också föreslår att företag i mer än 50 branscher kommer att använda blockchain-teknik för att omdefiniera sin verksamhet inom en snar framtid.

3. Gör din egen forskning!

Forskning kan ge sinnesro och en känsla av svårigheterför din investeringsuppsats.  Det vill säga, om du  gör tillräcklig forskning kan du känna dig mer säker på dina investeringar trots vad som händer på marknaden. Detta är viktigt eftersom vissa handlare förlitar sig på råd eller analyser från andra,  men denna typ av tillvägagångssätt kommer inte att ge mycket förtroende eller försäkran över tiden. Men hur ser denna kryptovalutaforskning ut?

Om du har intresse för en viss krypto, försök att lära dig allt möjligt om myntet / token. Du kan börja med att läsa whitepaper som alltid är tillgängligt för visning och sedan undersöka projektets faktiska framsteg och nytta. Det är ingen skada att ta hänsyn till andras åsikter under denna process och sådan information är lätt att komma åt via olika online-resurser.

4. Använd bara en Exchange som du litar på

De senaste händelserna såg en av de största kryptovalutabörserna i världen gå bankrupt. Det här är inte första gången en sådan skandal konsumerar kryptomarknaden och det är osannolikt att några FTX-kunder kommer att kompenseras för sin förlust.

Kryptomarknaden översvämmas för närvarande av börser som känns ganska skumma och misstroende. Med detta i åtanke, spendera tid på att verifiera legitimiteten för det utbyte du vill använda. Du kan göra detta genom att kolla in teamet / företaget bakom plattformen och se om börsen är reglerad i ett visst land. I skrivande stund anses Coinbase and Binance allmänt vara två av de mer betrodda och ansedda kryptobörserna.

5. Investera i en hårdvaruplånbok

Sanningen är att du måste använda en börs för att  köpa kryptovaluta i första hand så att det alltid finns ett element av risk.  Detta betyder dock inte att du behöver lämna kryptovalutan på börsen och de flesta experter rekommenderar att du använder en hårdvaruplånbok för att säkerställa säkerheten för din investering.

FAQ: Vad är en kryptohårdvaruplånbok?

En hårdvaruplånbok används för att hålla kryptovaluta offline. Dessa fysiska enheter, som ofta kallas ”kall lagring”, liknar ett USB-minne och ger ett sätt att hålla krypto borta från internet och borta från börser.

6. Diversifiera för att bygga en balanserad portfölj

Diversifiering är critical för en traditionell investeringsportfölj och detsamma gäller för kryptovaluta. Resonemanget bakom diversifiering är att undvika att ”lägga alla dina ägg i en korg” och se till att din portfölj inte påverkas för mycket när ett visst mynt upplever ett problem eller ett dramatiskt prisfall.

Som regel tenderar de flesta investerare att investera majoriteten av sin portfölj i Bitcoin och sedan fördela resten mellan olika alternativ som kallas ”altcoins”. Detta kan minska din exponering för risk men sedan också ge viss potential för uppsida när marknaden eller ett visst altcoin går bra.

7. Undvik att använda hävstång till varje pris

Hävstång gör det möjligt för handlare att handla mer än de har men detta är extremt riskabelt och definitivt inte en bra idé för nybörjare. Detta beror på att hävstång ökar chanserna att förlora alla dina pengar och det kan hända i en enda handel. De flesta professionella handlare kommer till och med att undvika att använda hävstång och alla rekommendationer att göra det är helt enkelt ett hänsynslöst och dåligt råd.

8. Lär dig hur du dollar kostar genomsnitt (medelvärde)

Du kanske känner till ordspråket ”köp dippen” som ibland är ett lönsamt sätt att investera i en tjurmarknad. Det handlar om att öka din investering efter ett betydande prisfall men det finns fortfarande en risk att marknaderna fortsätter att sälja efter att du har investerat.  Det är därför många investerare väljer att ”dollarkostnad genomsnitt …

FAQ: Vad är dollarkostnadsgenomsnitt i krypto?

Dollar cost average (DCA) är en strategi där du investerar ett visst belopp på en vanlig basär över en tidsperiod. Detta belopp investeras oavsett pris och ger ett enkelt sätt att ta ett disciplinerat tillvägagångssätt som kan hjälpa investerare att planera utan att behöva stressa och tänka för mycket.

9. Var försiktig så att du inte köper toppen

FOMO en välknegen akronym i kryptovaluta som står för ”fear of missing out”. Det relaterar till den mycket verkliga lusten att investera som man kan känna när priset på kryptos går upp och det resulterar oftast i dåligt tidsinställda beslut.

Ett bra exempel på detta är alltids när Bitcoin når nya all-time highs och handelsvolymen bland privatinvesterare exploderar. Dessa investerare är vanligtvis nya att investera och blir lurade med den sprudlande marknaden. Detta är dock också den mest troliga tiden för marknaderna att  sälja av på ett dramatiskt sätt och lämna sådana investerare som önskar att de använde mer tålamod. Men hur kan du undvika denna rädsla för att missa?

Det är bäst att ha en handelsstrategi och hålla sig till planen. Ta alla nyheter med en nypa salt och undvik att köpa krypto på all-time highs. Om du har lyssnat på kända investerare som Warren Buffet eller George Soros, kanske du också vet att det vanligtvis är bäst att köpa när andra är rädda och inte när de känner sig sprudlande.

10. Tänk långsiktigt och gå vidare med ditt liv!

Att investera i krypto som nybörjare kan ibland kännas stressigt och det är precis vad som händer när du tittar på diagrammen för ofta. Handlare som tittar på diagrammen varje dag eller vecka kommer säkert att känna stress och eventuellt till och med förlora sömn och inget av detta kommer att göra något för din portfölj – för att inte tala om din hälsa!

Sanningen är att  marknader alltid kommer att ha bra eller dåliga tider och det är bäst att närma sig dina investeringar med ett långsiktigt tänkesätt som hjälper dig att undvika att känna dig stressad regelbundet. Detta är ocksåett bättre sätt att se en kryptomarknad som behöver tid för att utvecklas och växa. Om du kan använda tålamod och överväga riskerna ovan kan förhoppningsvis din portfölj blomstra med marknaden.

Slutgiltiga tankar

Kryptovaluta är en investering med hög risk och hög belöning och det är viktigt att bättre förstå denna marknad innan du sätter något kapital i arbete. Detta kräver att investerare lär sig så mycket som möjligt inte bara om blockchain utan även bitcoin och de olika altcoins som de skulle vilja investera i. Medan utbyten behövs för att köpa krypto, är en hårdvaruplånbok det bästa stället att säkra mynt över tid och detta bör vara tankesättet eftersom att investera i kryptovaluta är en långsiktig strategi.

När ska man köpa? Experthandlare rekommenderar att du är dollar-kostnadsgenomsnittet och om tidigare resultat är indikativa för framtida vinster, kan investeringar i krypto ge en mycket imponerande avkastning.

Lycka till med att investera i kryptovaluta!

 

 

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Senast uppdaterad 509 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis