Svensk röd stuga - historia och fakta

Svensk röd stuga – historia och fakta

Det är något speciellt med den röda svenska stugan! En klassisk röd stuga med vita knutar, målad i falurött och med en lite skorsten på taket. Stugan är typiskt svensk och en symbol för den svenska landsbygden. Men vad var det egentligen som gjorde att just den röda stugan slog igenom så stort i Sverige? Häng med så berättar vi historien om denna ikoniska lilla stuga och hur den än idag är med och sätter trender inom allt från inredning till arkitektur!

Det var faktiskt i samband med den svensk-norska unionens upplösning som just den röda färgen slog igenom för svenska stugor. Anledningen var att man från högre ort behövde arbeta för att stärka den svenska identiteten. Det var då man kom på den smått geniala lösningen att propagera för den röda färgens överlägsenhet.

Foto Land

Svensk röd stuga – historia och fakta

Överallt i Sverige kunde man se dom röda stugorna. Man måste också komma ihåg att på den här tiden var en stuga i sig ingenting spartanskt eller exotiskt, utan det var helt enkelt så man bodde. En försvinnande liten andel av befolkningen bodde i städerna. De allra flesta svenskarna bodde i små stugor ute på landet. När alla dessa målades i rött, skapade det en gemenskap och en nationell identitet.

Röda Stugan-inspiration till inredning

Den röda stugan är en oas av inspiration för alla oss som gillar inredning. Tänk dig att du kliver in i ett gammalt svenskt soldattorp. Vad ser du? Vackra dukar och gardiner, broderade enligt svensk hantverkstradition, vackra serviser, härliga trägolv, osv. Här finns hur mycket som helst som man kan hämta in i våra mer moderna hem. I den retro tid vi nu lever i så känns röd stuga inredning helt rätt.

Förr i tiden vävde man och sydde i stor utsträckning sina gardiner, sina lakan, dukar och överkast.

Besök Carl Larsson-gården

Dalarna är centrum i Sverige för den röda stugan och här kan man besöka många trevliga platser om man vill fördjupa sig i svensk historia. Ett besök till Carl larsson-gården är ett hett tips! Här kan du dels uppleva mycket av den kost som en av sveriges mest älskade konstnärer producerade under sin livstid, men också få en unik inblick i hur man levde vid förra sekelskiftet.

När det kommer till inredning så erbjuder Carl Larsson-gården en helt unik upplevelse när det kommer till inspiration och historiska möbler, etc. Här kan man till exempel se sängar bäddade med sängkläder vävda av Karin Larsson, med klassiska svenska mönster.

Karin Larssons textilier är så mycket svensk röd stuga som det kan bli. Hennes mattor, filtar och överkast produceras och säljs än idag.

Vanliga frågor om den svenska röda stugan

Den röda svenska stugan tillhör den svenska identiteten och symboliserar den svenska landsbygden på ett sätt som saknar motstycke. Här svara vi på några av de vanligaste frågorna.

Vilken är den äkta falu rödfärgen?

Den äkta falu rödfärgen ska innehålla pigment av koppar från Falu Koppargruvan: Det här gör att färgen får sin unika kulör och kan inte efterliknas.

Varför målade man hus röda?

Man har ända sedan 1200-talet målat hus röda i Sverige. Färgen har helt enkelt varit enkel att framställa. Det var dock långt senare som den klassiska färgen falurött slog igenom. Detta var i samband med att man ville stärka den svenska identiteten och samhörigheten i landet.

Får man måla sitt hur i falurött?

Det här beror på vad den lokala situationsplanen säger där du bor. Där står det preciserat vilka färger man får lov att måla sitt hus med. Hör med din kommun om du är osäker.

Foto 4000mil.se

Sammanfattning – Den svenska röda stugan

Den svenska röda stugan är en del av vårt svenska DNA och något som verkligen symboliserar Sverige som nation. Res till Dalarna och dessa stugor målade i falurött ploppar upp överallt. Även om vi idag inte bor i stugor på samma sätt som vi gjorde för 100 år sedan, kan vi fortfarande hämta mycket inspiration till inredning och arkitektur hus den röda stugan.

Svensk hantverkstradition med broderier och vävda textilier finns i stor utsträckning att hitta i den röda svenska stugan och det här är detaljer som passar utmärkt att inreda med i våra svenska moderna hem.

De inredningsdetaljer som du hittar i ett klassiskt svenskt soldattorp, kan du enkelt väva in ett mer modernt inrett hem. Det bryter av på ett snyggt sätt och ger en extra krydda till din inredning.

 

  1. Just for the Summer? I’d live in it everyday.

  2. Hi Maria,
    Thanks for stopping by my blog. I love your style, especially your post on closets. They are beautiful.
    Beth x

  3. My grandfather lives in högsbohöjd and I can’t wait to meet him in summer and finally see these awesome houses :)
    Thanks for your visit, your blog is pretty nice too, will surely follow you too!

  4. Thank you for following,lovely!
    Your blog is also nice and I’m following back;)
    I really love this cottage! So cuteee!
    Lovely pics;)
    Have a great weekend
    See you soon
    Xoxo
    Mary
    Fashion tea at 5

  5. So FRESH!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Annonsering

Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024