fbpx

Inredningstrender på kontoret – väck arbetslusten

Inredningstrender har kommit och gått i våra hem under flera årtionden, men det skulle dröja lite längre innan även inredningstrender på kontoret blev ett fenomen, speciellt inom spelvärlden. I en sektor som har blommat ut och vuxit lavinartat under de senaste åren har mycket hänt, inte bara affärsmässigt utan även i spelföretagens kommunikation – både den utåt mot kunderna i form av marknadsföring och kampanjer, men även inåt mot de egna medarbetarna, dels med klassisk employee branding, men även via själva kontorsinredningen! Idag har de flesta framgångsrika spelföretag stora, luftiga och inspirerande lokaler där dagens bästa spel tas fram. Kontor som gjorda för brainstorming, effektivitet och snabba beslut. Funktionella, färgglada, estetiskt tilltalande och ljuddämpande möbler har konkurrerat ut trånga, grå bås – men detta har inte alltid varit fallet.

Motiverande färgklickar i kontorslandskapet

Att färgklickar på arbetsplatsen kan ge arbetsglädje är nog de flesta överens om. Inom den snabba spelbranschen gäller det att vara både kreativ och först på bollen, vilket kan underlättas med en uppmuntrande och inspirerande arbetsmiljö. Det är allmänt känt att olika färger och får oss att känna olika saker, vilket numera är en kunskap som används flitigt av många företag. Intensivt rött gör oss till exempel på alerten och får pulsen att slå lite snabbare. För mycket rött kan till och med få oss att bli stressade, vilket är anledningen till att det kan passa bäst på mindre inredningsdetaljer, i lunchutrymmet, eller en och en annan kontorsmöbel. Gult ger energi och positivitet och sägs pigga upp. Då gult dessutom höjer självförtroendet och stimulerar kreativiteten är denna färg vanligt förekommande på många spelkontor. Grönt och blått får oss och andra sidan att slappna av och känna oss trygga. Blå sägs dessutom motivera oss till att slutföra arbetsuppgifter med maximal koncentration, medan den naturligt lugnande färgen grön rekommenderas som ett naturligt inslag på alla kontor, både för möbler, växter och inredningsdetaljer. På samma sätt som vi påverkas av färger har möblernas form och design även ett finger med i spelet. Mjuka, rundade möbler i kontorslandskapet få oss att sänka garden och koppla in vårt kreativa tänkande, medan striktare och hårdare omgivningar kommunicerar att det är dags att prestera. På samma sätt kommunicerar ett inglasat, transparent kontor att en manager är tillgänglig, i motsatts till en stängd trädörr.

Kontorsinredning genom tiderna

Inredning sägs kunna spegla tiden vi lever i. På 50-talet låg mycket fokus på enkelhet. Kriget var över och optimismen spirade i takt med den goda samhällsekonomin som gjorde att möbelindustrin fick fart, vilket inte minst syntes i de svenska hemmen. Man ville nu ha funktionella möbler som samtidigt hade fin form. På 60-talet blev designen yvigare, som för att spegla det politiska världsläget som allt fler engagerade sig i. Om 60-talet kan beskrivas som stormönstrat och färgglatt var 70-talet om möjligt ännu mer extra. Extra stort, extra färgstarkt och extra allt! Mönstren fanns överallt, vare sig det handlade om tyger, kökskakel eller mattor. I takt med att fler hemmafruar blev yrkesarbetande under 70-talet gick designen så småningom till en stramare, mer välpolerad design som var enklare att hålla efter, vilket fortsatte under det avskalade 80-talet. Det skulle dock dröja innan dessa trender även implementerades på kontoren runt om i landet då arbetsgivare äntligen fick upp ögonen för de många positiva aspekterna som kommer med att ha en tilltalande kontorsmiljö, även inom spelbranschen som annars är så nytänkande. De trånga båsen med identiska skrivbord har nu bytts ut mot moderna ytor och i många fall hotspot-system där de anställda själva kan bestämma var de vill sitta, och det trånga kontoret utan fönster har förvandlats till ett transparent glashus, samtidigt som snygga men funktionella ljudisolerade detaljer klär numera väggarna och bidrar till en bättre och mer effektiv arbetsmiljö.

Inredningstrender på kontoret idag

Låt oss spola fram till dagsläget och ta en titt på de mest dominerande trenderna för det moderna spelkontoret. Den största av dem alla är nog hälsotrenden som även gått som en röd tråd i samhället de senaste åren, vare sig det handlar om matvanor, träning eller skönhetsprodukter. En enkel, men ack så revolutionerande trend är det höj-och sänkbara skrivbordet. Ergonomiska kontorsmöbler som dessa gör underverk både då det kommer till produktivitet och välmående. Ett skrivbord som ger oss chansen att stå och sitta om vartannat stimulerar både kroppen och det kreativa tänkandet. Detta kombineras ofta med en ergonomisk kontorsstol, eller varför inte en ”aktiv stol”? Inte nog med att dessa har en tilltalande design så förekommer de ofta i jordnära toner som är extra trendigt i år. De gör dessutom skäl för sitt namn genom att aktivera vår muskulatur även när vi sitter still. Pilatesbollen fyller samma funktion, och är även den fortsatt frekvent förekommande på det hippa kontoret.

I en bransch som spelbranschen där det ställs stora krav på innovation och kreativt tänkande har det blivit viktigare än någonsin att kunna erbjuda medarbetare en inspirerande fristad. Heminredning har länge varit på tapeten, och sedan några år tillbaka har nu alltså även kontorsinredning blivit ett hett ämne inom spelvärlden. Allt pekar mot att rätt färger och former kan göra underverk inte bara gällande trivsel, utan även prestation.

REA FYND SHOP

Jotex
3 849,305 499
Jotex
3 779,305 399
Jotex
1 259,304699
Soffadirekt
895 SEK1395 SEK
Soffadirekt
6495 SEK10575 SEK
Soffadirekt
749510175
Soffadirekt
3795 SEK4795 SEK
Soffadirekt
10 495 SEK
Soffadirekt
79959495
Soffadirekt
10 995 SEK14 995 SEK
Lamp24
20 998 SEK22 158,00 SEK
Jotex
5 739,30 -30%8 199

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

COSORI AIRFRYER

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis