fbpx

Inredningsdetaljer: skor som dekor

Det finns en sak i livet man inte kan få för mycket av….skor i garderoben!

LÄS MER: Bästa sommar REA från 4 kända butiker

inredningsdetaljer

Jag satt häromdagen och letade nya skor online till våren och då plötsligt insåg jag kopplingen mellan dekor och skor. Många färger att välja mellan, ingen ägare har samma smak och allt handlar i slutändan om ytlig njutning :)

SHOPPING FAVORITER

stolar

dekor

inredningstips

kristallkrona

balkonger

sanggavel

skor

Underbar gyllene tron + heta klackar: Fit for a true Dancing Queen :)

tapeter

Inredningsdetaljer

LÄS MER: 6 lyxiga dagbäddar under 4000 kr

Som bloggare letar jag varje dag bland otaliga inredningsbilder för att kunna inspirera er. Det jag insett är hur STOR skillnad detaljer gör för en bild. De små små detaljer mina ögon fastnar vid först är de som i slutändan avgör hela bilden. Skor t.ex. är flitigt använda på bilder i flashiga mode & inredningstidningar. Ett perfekt sovrum med lyxiga lakan må vara snyggt MEN ej fullkomligt på bild utan några höga klackar nonchalant slängda vid sängsidan :)

Detaljerna gör bilden mer personlig och gör även att vi känner oss mer hemma i det vi betraktar. Homestyling-folket vet att några få noga utvalda detaljer på rätt plats kan göra skillnad mellan stora siffror inför slutbudet på försäljningen.

Skor som dekor: fakta om höga klackars historia

Klacken som modedetalj gjorde entré på 1500-talet. Dess praktiska funktion är dock av äldre datum och hör ihop med hästen och ridandets utveckling. En stadig klack hindrade foten från att glida igenom stigbygeln och gjorde ryttaren säkrare i sadeln.

Under 1600-talet fick den högklackade kragstöveln följa med in i salongerna. Den gjorde aristokraterna längre och underströk deras identitet som krigare.

Även den sk. stylskon var megapoppis under 1500 talet och satte bokstavligen sin bärare “på piedestal” och tvingade henne till en mycket speciell gångstil. Kvinnor i styltskor behövde ofta ha stöd av tjänare för att kunna ta sig fram. Rätt men inte så FOTRÄTT med andra ord :)

Under 1600- och 1700-talen blev modet allt mer vidlyftigt och dekorerat. Skorosetter, band och spetsprydda silkesstrumpor ackompanjerade skor och stövlar. Hovet i Paris var som vanligt modeledande. Därifrån kom till exempel pompadourklacken, introducerad av Ludvig XV:s officiella älskarinna Madame de Pompadour.

Lite senare blev den extravaganta drottning Marie-Antoinette en europeisk stilikon. Hennes garderob innehöll inte mindre än 500 par skor, katalogiserade och vårdade av en speciellt anställd betjänt.

Jag slutar aldrig förvånas hur likt Marie-Antoinettes liv var nutidens megastars och hur likt intresset för skor är bland kvinnor nu och då. Avundsjukan till rika är också tyvärr kvar och även om man inte hugger huvudet av kändisar idag så är youtube-trollen den nya tidens pöbel och domare.

LÄS MER: 10 snygga sammetsgardiner för lyxigare fönster

Fram med de hetaste klackarna ur garderoben nu tjejer och låt dem vandra… The decor wise way :)

Vad gillar ni skor som inredningsdetalj?

Ha en kanondag, snyggingar :)

SHOPPING FAVORITER

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

COSORI AIRFRYER

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis