Fönsterfikus - skötsel och planteringstips

Fönsterfikus – Skötsel och planteringstips

Fönsterfikus kan kravlös ut men är ett exemplar som har extremt detaljerade krav. Även om den är kräsen är det få växter som är lika mångsidiga som fikus. Faktum är att F. benjamina är en favorit bland bonsaiodlare, med tanke på att den kan flätas eller formas. Ett fikusträd i ditt hem eller i ditt landskap förvandlas normalt till en liten buske eller träd. Våren är bästa tiden att plantera Fönsterfikus och det är ett snabbt växande träd.

LÄS MER: Så odlar och sköter ni Magnoliaträd

Varning: Saven från ett fikusträd är skadlig för såväl människor som husdjur.

Fönsterfikus skötsel

I deras inhemska livsmiljö ses fikusen ofta som ett landskapsträd med hängande grönska och även en underbar krona. Växten är som sagt ganska speciellt, så var planerad för vissa vårdbehov. Växten är tex. benägen att tappa bladen vid dragiga, kylaproblem, och de gillar inte att bli runtflyttade. Som alla exotiska växter, behöver fikusen tillräckligt med ljus, värme och fuktighet för att se perfekt ut.

Ljus

Inomhus eller utomhus kräver fikusväxter intensivt ljus, men bara acklimatiserade växter kan hantera direkt sol. De värdesätter att flyttas utomhus på sommaren, men placera dem inte i rakt solsken. Intensivt, direkt ljus kommer säkerligen att skålla löven och även orsaka fallna gula löv.

Jord

En fikus kräver väldränerad, riklig jord. Jordbaserade krukväxtblandningar borde fungera bra för denna växt och även ge de näringsämnen den behöver. Undvik att använda jordar gjorda för rosor eller azaleor, eftersom dessa är mer sura krukjordar.

Vattning

Övervattning kan vara ett problem för fikus. Vattna din fikus precis när översta lager av jord är helt torr. Ta reda på om jorden är torr genom att sticka in pekfingret halvvägs i jorden. Vattna fikusen jämnt hela sommaren genom att ge den vatten tills den börjar rinna ut ur avloppshålen i botten (avlägsna överflödigt vatten så att trädet inte sitter i fukt). Minska mängden vattning på vintern. I torra hus, ge gärna växten fukt genom luftfuktare.

Dessa växter tål inte låga temperaturer eller drag. Försök håll en temperaturnivå över 25 grader varmt. Alla typer av svala drag från hemmets fönster, dörrar eller luftkonditioneringsenheter kommer säkert att ge den känsliga fikusen skador.

Gödsling

Gödsla din fikus med pellets med långsam frisättning i början av den växande säsongen. De är snabba odlare och kommer att vinna på gödsling månad till månad på våren och även sommaren och så snart som varannan månad under både förlust och vintersäsong.

Fikus olika sorter

Här är några olika typer av fikusväxter:

F. benjamina Starlight: Denna brokiga variant av F. benjamina har vita fläckar på bladen.
F. elastica: Gummiträdet har stora, tjocka blanka blad. Sortimentet består av F. elastica robusta med breda, enorma nedfallna löv och även F. elastica decora med smaragdgröna miljövänliga löv.
F. lyrata: Denna prydnadsfiolbladsfikon har stora, fiolformade blad som är ungefär 18 tum långa.
Beskärning

Trimma ditt fikusträd för att behålla sin form och även förhindra att det vidrör taket. Trimning bör ske på vintern när den inte växer aktivt. Använd handskar samt använd en sanerad, vass beskärningssax. Minska till före en nod så att helt ny tillväxt kan gro. Om din ficus växer över eller blir långbent, var inte rädd för att skära ner den.

Så här kan du dela fönsterfikus

  • Doppa botten av sticklingen i rothormon. Plantera sen sticklingen i en 8-tums kruka med dräneringshål laddade med väldränerand jord.
  • Täck sticklingen med en genomskinlig plastpåse för att hålla jorden fuktig. Skär en liten skåra eller två ovanpå påsen så att plantan kan ta ett andetag.
    Rötterna kommer säkert att vara solida i cirka 90 till 120 dagar, då du kan ta bort plastskyddet.
    Sätt ut din växt utomhus eller i en kruka på våren.

Vanliga parasiter och växtsjukdomar

Fönsterfikus inomhus är känsliga för kvalster, fjäll, mjöllöss, vitflugor och även bladlöss. Bekämpa insekter med ett bekämpningsmedel, såsom neemolja. Ibland kommer fikusträd säkert att få ett lövplatstillstånd. Släng snabbt nedfallna löv på såväl som runt växten för att förhindra ytterligare spridning av svamparna.

Vanliga problem med Fönsterfikus

Ett vanligt problem med fikusplantor är att den reagerar på miljöomställningar genom att fälla sina löv. Men de nedfallna löven kan krulla och även bli gula på grund av stressfaktorer. Ångest för ficusträd både inomhus och utomhus kan orsakas av alla typer av olika punkter, inklusive följande:

  • Skadedjur
  • Undervatten
  • Övervattning
  • För lite ljus
  • Låg fuktighet
  • Ändring i temperaturnivå

FAQ

Är fikusträd och även fikonträd samma sak?

Det finns mycket komplikationer såväl som överlappning mellan ficus och fikonträd. Det beror med största sannolikhet på att ficusväxter tillhör kategorin fikon. Vissa typer av ficusträd är kända som fikonträd och producerar också den allmänt kända frukten. F. benjamina-växten är dock en tropisk vintergrön och trivs inte.

Hur länge kommer en fönsterfikus att leva?

Om det förvaras under de bästa förhållanden, inomhus eller utomhus, kan en fikus leva i tre eller till och med fler år.

 

 

Foto längst upp: Plantagen

  1. Really Awesome share!
    Loved your wonderful household goodies and waiting for more

  2. Vad roligt att du har ett så bra erbjudande på bliggen. Och som vanligt underbara bilder

    Kram
    Stoffe

  3. Hi Maria,

    Love all the wonderful household goodies – thank you for sharing.
    Happy weekend
    hugs
    Carolyn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Annonsering

Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024