fbpx

Inredningsbloggar: 10 tips för framgång!

Hej! Jag heter Jon och jag jobbar bakom kulisserna här på inredningsvis.se – en av Sveriges mest populära och älskade inredningsbloggar. (Jag har engelska som modersmål så ni får ursäkta evt. grammatiska fel i det är inlägget! :)

Vid det här laget har ni nog läst många av Marias inlägg om heminredning, fyllda med inredningstips, snygga bilder och vitsiga (ibland djupa) ord.

inredningsbloggar

Men hur blev inredningsvis en av Sveriges topp inredningsbloggar på så kort tid? Vad är hemligheten bakom en framgångsrik blogg? Och vad kan du göra för att få fler läsare till din blogg samt kanske även tjäna en slant på samma gång?

Nedan hittar du mina tips för att skapa en framgångsrik inredningsblogg.

INNEHÅLL: Gå till

tekniska inredning

Inredningsbloggar: Den tekniska biten

 

När du först få lusten att starta en inredningsblogg så tänker du kanske främst på dina inlägg, bilder och så klart ett intressant bloggnamn. Men allra först behöver du lösa ett par tekniska detaljer.

Tips #1: Hosting: Strunta i ”blogger”!

Visst – man kan börja med gratis hosting så som Blogger eller Wordpress.com och dessa kanske passar om du bara vill bli hobby-bloggare. Men vill man satsa på blogging på riktigt är det self-hosting som gäller. Erkänn, vilken URL klingar bättre: www.your-blog-name.blogger.com eller www.your-blog-name.com Det kanske verkar oviktigt just nu, men om du vill att din inredningsblogg ska framstå som proffsig och seriös är det bäst att undvika gratis hosting.

Self-hosting tjänster finns det verkligen gott om och det gäller att hitta den som passar dig bäst. Hastighet, pålitlighet (eller brist på ’down-time’ som det heter på engelska) och kunnig kundtjänst är måsten. Vi använder Bluehost.

Tips #2: Använd Wordpress som bloggplatform

Wordpress är en gratis bloggplatform som används av de allra flesta seriösa bloggare. Det finns bokstavligt talat tusentals olika utseenden att välja ifrån och Google har en förkärlek för just wordpress. ”Themes” (utseenden) som de heter kan man ladda ner gratis och kan absolut fungera, men vill man ha något lite snyggare och proffsigare är det bäst att köpa en theme. Inredningsvis använder just nu Canvas (dock med en del justeringar)

Tips #3: Hitta ett passande namn och domän för din inredningsblogg

Vilket domännamn tycker ni passar bäst för en inredningsblogg:

www.min-lilla-myshorn-pa-natet.com
eller
inredningsvis.se

Visst – det är inget fel i sig med det första bloggnamnet, men tänk här på det som troligtvis tilltalar dina framtida läsare och evt. samarbetspartners. Vi valde namnet ”inredningsvis” och domänen inredningsvis.se eftersom denna blogg handlar primärt om inredning och vi vill inspirera och ge våra läsare kunskap: inrednings-vis.

Mina tips här är att gå in på GoDaddy och börja leta efter det domännamnet du vill ha!

När du är klar med det tekniska, har ditt domännamn registrerad och din blogg installerad är det dags att börja med design.

bad design good design

Bloggdesign: Krånglig och ful vs funktionell och snygg

Inredningsbloggar: Design

Dina läsare kommer inte ta dig på allvar om inte du har en tilltalande och funktionell design. Din inredningsblogg ska, trots allt, handla om inredning där man borde ha ett öga för färg, form och function! ;) Jag har sett otaliga inredningsbloggar med helt ogenomtänkt design, smärtsamma färgkombinationer och en massa strul överallt. För att undvika dessa fällen har jag sammanställt några enkla designtips för din inredningsblogg härunder:

Tips #4: Less is more

Inredningsbloggar är en typ av konstgalleri. Förutom konsten, vad ser man på väggarna i ett galleri? Praktiskt taget ingenting! Visst, en blogg behöver oftast ett sidofält, men om vi kikar på helheten fungerar stilrena designs bättre än en massa krussiduller och onödiga bilder som inte har med bloggens syfte att göra. Vår bloggdesign mantra är ljust, fräscht, cleant – med andra ord: less is more.

Tips #5: Musik och inredningsbloggar? Nej tack!

Som yrkesmusiker och bloggproffs skulle jag kunna skriva en hel artikel (eller bok!) om varför man inte ska ha musik spelandes på en inredningsblogg! Men kortfattat: Gör inte det bara – trust me!

Tips #6: Logga

Din logga måste spegla bloggens designvision. Designvisionen med inredningsvis är ”stilrent, klass, lyx” och vi tycker att vår logga (längst upp på sidan) lyckas rätt bra att spegla denna visionen.

Tips #7: Typsnitt

Bloggtext måste vara lätt att läsa – inte bara på datorn utan även på tablet och i mobilen. På grund av detta har vi valt en typsnitt-familj som är lättläst på alla dessa platform. Rubrik eller ”headers” är stora och tydliga och artikeltext eller ”brödtexten” som det egentligen heter är lättläst men tar inte alltför mycket uppmärksamhet ifrån bilderna. Färgfamiljen är som ni ser svart, mörk grå, ljus grå, med länktext i inredningsvis-rosa: vår unika rosa färg som lätt förknippas med bloggen. Vi ser denna accentfärg lite som en krydda i köket: för lite krydda och maten smakar inget – för mycket och maten är förstörd. (Ja, jag gillar att laga mat för de som inte sett mina inlägg om t.ex glutenfritt bröd och Shepherd’s Pie! :)

bloggtrafik

Inredningsbloggar: Trafik!

 


Nu har du kanske din egen blogg i cyberspace. Så hur får man trafik? Här kommer ett par enkla tips för att skapa trafik till inredningsbloggar.

Tips #8: Kommentera hos andra

En gammal och beprövad metod för att få nya läsare till din blogg är genom kommentarer. Gå in på andras bloggar, läs inläggen och skriva en kommentar till författaren. Skriv gärna om inlägget du läst precis.

Exempelkommentar 1: Rätt:
”Jattebra tips! Jag älskar ocksa ordning och reda och avskyr när det ar rörigt och en massa småprylar overallt! Kram!”

Exempelkommentar 2: Fel:
”Gå in på MIIIN BLOGG och läsa mitt nya inlägg!!!!!”

Exempel 1 visar att du a) läst inlägget b) har något i gemensamt med författaren c) kan stava d) skickar positiva vibbar till författaren. Med andra ord, din kommentar ger värde till författarens blogg.

Exempel 2 visar att du a) är desperat. Inte snyggt :P

När du skriver din kommentar, skriv gärna in din bloggadress i URL-fältet så att andra kan klicka vidare till din blogg. Skriv inte ”Följ mig på facebook. Följ mig på bloglovin. Följ mig på twitter. Följ mig på pinterest. Följ mig på…” osv. med men massa html länkar i kommentarsfältet. Varför? Jo, igen för att det visar att du är desperat.

Istället för att be om en massa besökare, tänk snarare på: ”Hur kan jag locka en massa besökare genom att erbjuda något av värde för dem?”

Tips #9: Socialamedia och inredningsbloggar

Du har nog läst om detta förut så jag skriver lite kortfattad här:

Så här får du Facebook och Twitter på din blogg:
https://inredningsvis.se/tips-fa-facebook-och-twitter-till-din-blogg

Många andra socialamedia kanaler finns också och det gäller att hitta de som är mest passande för dig och din blogg. Vi använder Bloglovin, Instagram, Tumblr och Pinterest.

När du har öppnat socialamedia kanaler gäller det att vara aktiv dock inte spammig. Skicka ett till tre uppdateringar om dagen till att börja med och mäta resultaten med Google Analytics – en gratis tjänst som ingen bloggare kan leva utan!

Tips #10: Skriv intressanta inlägg!

Detta är det allra viktagast tips jag kan ge för att hjälpa dig skapa en populär inredningsblogg.

Det låter för enkel för att vara sant, men jag har pratat med så många inredningsbloggare som säger saker så som: ”Jag fattar inte. Jag får ingen trafik och inga kommentarer.” När jag väl gå in på bloggen och kikar är det inte svårt att förstå varför. Förutom en oftast otilltalande design har bloggaren tagit en halv-suddig bild på en kudde och skrivit något i stilen av:

”Titta på min nya kudde – visst är den fin!”.

Det här kanske låter lite taskig nu, men jag menar, vem f*n bryr sig! :P Vi vet inte vem du är och du ger mig inget värde med ditt inlägg. Det hade varit mycket bättre med något i den här stilen:

”Kuddar: Höstnyhet från IKEA” som rubrik och sedan ”Jag åkte till IKEA idag för att handla en ny kudde till vardagsrummet. Denna tilltalade mig extra mycket. IKEA har just nu rea på alla kuddar så jag passade på. Om du istället vill tillverka egna kuddar, så här gör du… …Vad gillar ni min nya kudde?”

Ser du skillnaden? I mitt exempel ger du läsaren något av värde. Du berättar att ”IKEA har rea på kuddar” (läsaren kanske inte visste detta?) och dessutom visar du hör man tillverkar egna kuddar ”Så här gör du:”. Läsaren känner att du är en auktoritet inom kuddar och kommer gärna tillbaka till bloggen.

Slutsatsen: Ge dina läsare något av värde.

Sammanfattningsvis handlar det om att hitta DIN grej att blogga om som du brinner för. Folk ser igenom fejk direkt så försök inte blogga om något du inte gillar, bara för att bli känd.

Jag hoppas att mina tips för en framgångsrik inredningsblogg har hjälpt dig kommit igång.

Har du några tips att dela med dig av? Använd gärna kommentarsfältet nedan!

/Jon

Vidare läsning:

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis