Livsstil och mode för självsäkra individer

Inredning och mode: Hur påverkar de varandra?

En osynlig länk har alltid funnits mellan inredning och mode. Genom åren har de två smält samman till en knutpunkt, där de påverkar varandra fullkomligt. Det finns mer i mode än bara våra kläder och de kläder vi tar på oss. Från de platser vi bor till bilarna vi kör, utgör mode mycket av vårt dagliga liv. Modetrender styr till synes allt i den moderna tiden.

Mode har varit särskilt genomgripande i hemmen de senare decennium. Idag är det vanligt att sitta på Ralph Lauren-stolar och ha Gucci-sängkläder. Sedan 1980-talet har det varit vanligt att designers sätter sina namn på hushållsartiklar. Ändå är det först nyligen som deras design har haft mer tillgänglighet, med mer högprofilerade designers som Armani som lägger till inredning till sina modekollektioner. Dessa linjer översätter sina couture-detaljer och tekniker till tapeter och klädsel.

Följaktligen har inredningsföretag börjat ha koll på mode scenen löpande. Vissa inredare arbetar även nära modedesigners för att erbjuda skräddarsydda tjänster till kunder.

LÄS MER: Historien om Chanel – världens största mode ikon

Inredare hämtar helt klart inspiration från modevärlden, och många möbelaffärer som speglar modetrenderna under de senaste säsongerna. På samma sätt lånar modehus från den inre världen. Yung Wong erkänner till exempel att han avgudade Zara Hadid, som såg henne replikera sin stil med geometriska mosaiker i hans mönster.

Inredning och mode i symbios

Likheter mode/inredning

Inredningsarkitekter och modedesigners har slående likheter. Båda delar en lekplats för att studera trender, designa, välja färgscheman och tyger och experimentera med olika material och färgkombinationer.  Dessutom finns det alltid en fascinerande koppling mellan materialen och berättelsen som designers försöker skapa.

Trender som sätter trender

Medan modetrender härrör från historiska, sociala och ekonomiska resultat, är trender i inredningsvärlden vanligtvis ett resultat av modetrender. Landningsbanor, till en stor, definierar alltid nästa trend inom inredning.  Detta kan vara ett mönster som blommigt eller en kombination av tyger. På grund av modets impulsiva natur och höga efterfrågan är hoppning på modetrender ett utmärkt sätt att tillgodose människors hembehov.  Till exempel är jordnära toner och neutrala nyanser trenderna i 2022 års inredningsfärger. På samma sätt är det här färgerna du hittar inom hela mode scenen det nya året.

Vilka inredningstrender bör du förvänta dig 2023?

Några av de trender som var höjdpunkten i inredningstrenderna 2022 inkluderar jordnära och ljusa toner, tidlösa stilar och användningen av hållbara material. Dessa trender är här för att stanna; Du kan förvänta dig att se dem 2023 och de följande åren.

Liknande material

Kläddesign och möbeldesign är mycket lika. Att dra en outfit är dessutom som att designa interiören i ett hus. Mode handlar om att kombinera mönster, färger och texturer. Inredning följer den exakta vägen.

Uttryck av själv statement

Både inredning och mode är det bästa sättet för en person att kommunicera själv. När det gäller empowerment är det inget som slår att ta på sig plagg som uttrycker vem du är som person. Inredningen är densamma, bara det att istället för att må bra i din egen hud kommer du att må bra i ditt härliga hem.

Hur ser du till att ditt hem speglar din stil?

Du kan uppnå detta genom att köpa vintergröna grunder som du alltid kommer att älska. Det kan vara en fåtölj eller tartanmönstrad skinnsoffa. Då kan du naturligtvis fylla på detta med antikviteter, lampor och souvenirer som talar din stil.

Metalliska detaljer

En annan sak som mode och inredning har gemensamt är användningen av metalldetaljer. En gyllene dragkedja på kläder skiljer sig inte från en mässingssconce. I båda världarna är gyllene armaturer praktiska och ger estetik.  Dessutom hjälper metaller som guld och mässing att framhäva fokusbitar eller ge ditt utrymme en känsla av glamour.

Naturen som inspiration

Från fjäderklänningar till tropisk inredning spelar naturscener och sevärdheter en viktig roll i mode-  och inredningstrender.  För att få tillbaka denna trend kan du använda tropiska tapeter och liva upp din garderob med en vintergrön blommig klänning.

Miljövänlighet

Modeindustrin är bland de största bidragsgivarna till föroreningar.  Kampanjer från konsumenter gör dock branschen mer miljövänlig.  Även om inredningen är mer miljövänlig upplever branschen också förändringar.

Båda branschernaändrar ständigt sina värderingar och de tjänster de erbjuder. Det är inte ovanligt att stöta på upcyclade möbler och kläder.  Även snabbt mode har blivit grönare eftersom vanliga klädmärken erbjuder produkter av återvunnet material.  På samma sätt har konsumenterna nu lagrat vintageartiklar i sina garderober. Faktum är att de största e-handelsplattformarna erbjuder begagnade kläder, och detsamma gäller möbler. Inom inredning och mode har värdet av ikoniska mönster och högkvalitativa föremål lika vunnit popularitet.

Vilka är måste-ha-bitarna för vardagsrummet?

Ankarstycket i ett vardagsrum är utan tvekan en bra soffa. Du kan accessorisera med andra möbler, konstverk och bra belysning.

Modetrender för att inspirera ditt nästa inredningsprojekt

Här är några av trenderna som orsakar vågor i mode- och inredningsvärlden som kan inspirera ditt nästa moderniseringsprojekt:

Chic neutraler

Sommar och vår är de bästa tiderna för att ge ditt hem och garderob en smak av neutrala nyanser. Ingenting slår en palett bestående av beige, taupe, grädde och vitt på ljusa ljusa dagar. Designers går för dämpade toner och ljusare nyanser när temperaturen ökar.

Foto: Douglas Friedman

Det naturliga utseendet

De flesta väljer lättare, lösare material till sin sommargarderob. Denna naturliga look är perfekt för din garderob och ditt hem, särskilt när hållbarhet är avgörande. Naturmaterial används för de flesta kläder, möbler och hemtillbehör. Du kan krydda ditt bostadsutrymme med material som bambu, jute och linne.

Hållbart & vintage

Vintage är bland de mest spännande inrednings- och modetrenderna. Att få vintagekläder och accessoarer och fylla ditt hem med urgamla skattbitar är ett utmärkt sätt att minska svinnet samtidigt som du experimenterar med olika utseende.

Slutsats Inredning och mode

Vilken är din garderobs dominerande färg? Och hur är det med ditt hus? När du har kommit fram till vilka typer av kläder som får dig att känna dig bekväm och de möbler i ditt hem som sticker ut, kommer du att inse att det finns en koppling mellan de två. Mode och inredning, även om de kan ha några skillnader, har mycket gemensamt.

 

 1. It makes perfect sense for these talented designers to bring their craft out of the closet and into the home! Those Versace pillows are beautiful. Happy weekend, Maria!
  xxoo
  Carolyn

 2. PS: Dear Maria, I’m already following you on Twitter. :) Have a wonderful weekend! xo
  Ada

 3. This is so inspiring! I love seeing the similarities between fashion and interior design. My brain often links the two as well. :)

  Have a wonderful weekend! xoxo

 4. Sometimes I get the feeling that there is such a thin line between fashion and interior design. And so it is in all the creative fields, that’s the beautiful part. :)

  Thank you for stopping by my blog. It gave me the chance to discover your lovely blog. xo
  Ada

  • Thank you very much:) I wish you a lovely weekend.

   LOVE M

 5. Very pretty items and colors! Looking forward to the warmer weather so I can wear these types of outfits. Thanks for stopping by my blog! :)

  • Yes we all want summertime:) Thanks for sweet words….Have a great weekend

   LOVE M

 6. It is so true. Inspiration is everywhere! You just have to look for it. Love Trina Turk. So cheerful!

 7. Great post, I love to see how fashion influences decor and vice-versa! xo

 8. Hallo Maria,

  thanks for your comment by my blog. Your blog is so wonderful!!!

  lovely greetings
  Rena

  • Thank you very much…and follow me on twitter and facebook, I follow you:)
   Have a great weekend

   LOVE M

 9. Så nydelig inspirasjon!
  Elsker fargene hos Donna Karan :)
  Takk for veldig hyggelig hilsen hos meg for en tid tilbake!
  Klem fra Barbro

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024