Inreda Vardagsrum – 20 bästa tips

Att inreda vardagsrum kan vara skrämmande, särskilt om du är osäker på var du ska börja. Men med lite planering och kreativitet kan du förvandla ditt bostadsutrymme till ett elegant och välkomnande rum som återspeglar din personlighet och dina intressen. Den här guiden ger tips och idéer för att dekorera ditt vardagsrum, inklusive att välja ett färgschema, välja möbler och tillbehör och lägga till personliga detaljer. Så vi har täckt dig oavsett om du börjar från början eller bara vill fräscha upp ditt utrymme.

LÄS MER: Köpa ny soffa – bästa tips och råd

Här är våra bästa tips hur ni kan inreda vardagsrum snyggt oavsett storlek och form.

INREDA VARDAGSRUM – TIPS

Inredning ovan finns HÄR

Hur inreder man ett smalt vardagsrum?

Här är några idéer för att inreda ett smalt vardagsrum större:

 • Använd ljusa färger: Ljusa färger på väggar och möbler kan hjälpa till att få ett smalt utrymme att kännas mer öppet och rymligt.
 • Välj möbler med ben: Möbler med ben kan hjälpa till att skapa en illusion av mer utrymme eftersom det tillåter ljus att passera igenom, vilket gör att rummet känns mindre rörigt.
 • Använd speglar: Speglar kan reflektera ljus och skapa en illusion av mer utrymme. Häng en stor spegel på en vägg eller använd ett speglat skåp för att lägga till djup i rummet.
 • Använd områdesmattor: En områdesmatta kan definiera sittgruppen och hjälpa till att förankra möblerna. Välj en matta som är lagom dimensionerad för utrymmet och som kompletterar rummets färgsättning.
 • Go high: Använd vertikala element, som höga bokhyllor eller växter, för att dra ögat uppåt och skapa en illusion av höjd i rummet.
 • Använd multifunktionella möbler: Överväg att använda möbler som tjänar flera syften, till exempel ett soffbord med förvaring eller en futon som kan användas som sittgrupp och gästsäng.
 • Håll det enkelt: Undvik att överbefolka rummet med för mycket möbler eller inredning. Välj istället några nyckelplagg som är både funktionella och snygga.

Foto: entrancemakleri.se

Hur får man ett vardagsrum mysigt?

Det finns några viktiga element för att göra ett vardagsrum mysigt:

Ha mjuk belysning

Istället för hård takbelysning, använd mjuka, varmtonade lampor eller strängljus för att skapa en mysig atmosfär. Du kan också ha flera levande ljus för att höja stämningen mer.

Det absolut bästa belysningstipset för mjukt ljus, är dimmer. Installera dimmer i era strömbrytare och ni kan enkelt dimra ner ljuset i alla rum till önskad nivå. Inget ger sådan bra effekt på belysning snabbt som dimmers gör.

Ni hittar design belysning ovan HÄR

Fokus på bekväma sittplatser

Ett mysigt vardagsrum bör ha gott om bekväma sittmöjligheter, såsom plysch soffor, fåtöljer och kuddar. Överväg också att lägga till en kastfilt eller två för att mysa på kallare dagar.

Texturer och mönster

Att lägga till textur och mönster genom kuddar, filtar, mattor och väggbonader kan hjälpa till att skapa ett mysigt och inbjudande utrymme. Välj material som ull, bomull och sammet för en varm och inbjudande känsla.

Foto: entrancemakleri.se

Personliga detaljer

Att lägga till personliga detaljer som familjefoton, konstverk och växter kan få ett vardagsrum att kännas som hemma och lägga till den övergripande mysiga atmosfären.

Ren och rörig

Ett rörigt och rörigt vardagsrum kan kännas kaotiskt och stressigt. Så ta dig tid att rensa och städa utrymmet för att skapa en avkopplande atmosfär.

Hur väljer jag en färgskala för mitt vardagsrum?

Tänk på din personliga stil och den övergripande estetiken i ditt hem. Tänk till exempel på vilka färger som får dig att känna dig lugn och bekväm och överväg att integrera dem i ditt vardagsrum. Du kan också överväga att använda ett färghjul för att hjälpa dig att välja kompletterande eller kontrasterande färger.

Inredning ovan finns HÄR

Hur man dekorerar ett fyrkantigt vardagsrum

Consider dessa viktiga punkter när du dekorerar ett fyrkantigt vardagsrum:

Bestäm syftet med rummet

Är det ett formellt vardagsrum för att underhålla gäster eller ett avslappnat utrymme för avkoppling? Naturligtvis kommer rummets syfte att påverka den övergripande designen och inredningen.

Välj en kontaktpunkt

Varje rum ska ha en kontaktpunkt, och i ett fyrkantigt vardagsrum kan det vara en öppen spis, ett stort fönster eller ett konstverk. Välj en kontaktpunkt och bygg rummets inredning runt den.

Använd möbler för att definiera utrymmet

I ett fyrkantigt vardagsrum kan möbler användas för att skapa separata områden för olika ändamål, till exempel en sittgrupp för konversation och en separat plats för att läsa eller titta på TV.

Speglar förstorar!

Speglar ovan: 1. HÄR 2. HÄR 3. HÄR 4. HÄR 5. HÄR

Balansera utrymmet

Ett fyrkantigt vardagsrum kan kännas obalanserat om alla möbler ligger på ena sidan av rummet. Balansera istället utrymmet genom att placera möbler på motsatta sidor av rummet. Alternativt kan du dela upp rummet i kvadranter.

Lägg till intresse med färg och textur

Använd färg och textur för att ge rummet visuellt intresse. Du kan uppnå detta genom att använda mönstrade tyger, texturerade tillbehör eller djärva färgklickar.

Inkorporera växter

Växter kan ge liv och intresse till ett vardagsrum, samt förbättra luftkvaliteten. Välj olika växter i olika storlekar och former för att ge visuell dragningskraft och få in naturen.

Anpassa utrymmet

Var inte rädd för att lägga till personliga detaljer i vardagsrummet, till exempel familjefoton, konstverk eller samlarobjekt. Dessa element gör att utrymmet känns mer som hemma.

Ni hittar soffa ovan på HÄR

Soffor ovan hittar ni: 1. HÄR 2. HÄR 3. HÄR 4. HÄR 5. HÄR

Passa på och köp en ny soffa till det nya året att Fredagsmysa i på helgerna!

Var placerar jag soffan?

Det är bäst att placera soffan i mitten av vardagsrummet, mot rummets huvudfokuspunkt, till exempel eldstaden eller ett stort fönster. Detta möjliggör en naturlig samlingsplats för människor att sitta och samtala. Om vardagsrummet är stort, överväg att placera soffan mot en vägg med sidobord och lampa för en mysig läshörna. Lämna tillräckligt med utrymme runt soffan för enkel rörelse och cirkulation.

Foto wallribbon.se

Var placerar jag TV: n?

TV: n kan placeras på flera olika platser i vardagsrummet, beroende på rummets layout och storlek. Här är några alternativ att överväga:

 • Montera TV:n på väggen: Detta gör att TV: n kan ses var som helst i rummet. Det sparar också utrymme på golvet.
 • Placera TV:n på en TV-bänk: Tänk på detta om du har en stor TV eller vill flytta TV: n runt i rummet enkelt.
 • Placera TV:n i ett hörn av rummet: Detta kan vara ett bra alternativ om du har en mindre TV och vill använda ett tomt hörn av rummet.
 • Häng TV:n över eldstaden: Om det finns en öppen spis i ditt vardagsrum bör du hänga den ovanför den. Detta är perfekt om du har en mindre TV och vill använda utrymmet ovanför eldstaden.
 • Placera TVn i en ribbvägg som på bilden ovan. Detta är ett otroligt trendigt sätt att inreda med TV nu.

Foto: entrancemakleri.se

Hur man dekorerar ett litet vardagsrum

När du dekorerar ett litet vardagsrum är målet alltid att få det att se större ut. Här är tips du kan använda för att uppnå detta:

Gå högt

När du skapar en illusion av ett större utrymme är nyckeln att designa upp. Se därför till att dina gardiner, konstverk och väggdekor byggs upp mot taket.

Gå lågt

Kontrastera de högre dekordetaljerna med lägre stylingar. Till exempel kan du använda stolar och soffor som sitter närmare marken. Denna kontrast av höga och låga mönster sträcker ditt utrymme, vilket ger en illusion av ett större rum.

Dissa Soffan

Istället för att krampa ditt vardagsrum med flera soffor, välj mindre stolar. Placera dem mot ditt rums kontaktpunkt, som soffbordet, eldstaden eller nöjescentret.

Mattor ovan HÄR HÄR HÄR & HÄR

Vilken vardagsrumsmatta ska jag välja?

När du väljer en vardagsrumsmatta, överväga stilen på ditt hem, nivån på hur mycket ni vistas i rummet och dina personliga preferenser. Här är de saker du kan nackdelar med när du fattar ditt beslut:

 • Stil: Välj en matta som kompletterar den övergripande stilen i ditt hem. En plyschmatta med neutral färg kan vara ett bra val för ett traditionellt hem. För ett modernare hem kan en mönstrad matta eller en matta med en djärv färg passa bra.
 • Mycket spring: Om ditt vardagsrum får mycket fottrafik,  bör du välja en hållbar matta som tål slitage. Nylon- och polypropenmattor är båda mycket hållbara alternativ.
 • Personliga preferenser: Tänk på din personliga stil och vad du vill ha ut av en matta. Föredrar du en mjukare, plyschmatta eller en fastare, låghög? Vill du ha en neutral färg eller ett djärvt mönster? Tänk på dina svar på dessa frågor när du fattar ditt beslut.

Hur väljer jag rätt storlek på mattan för mitt vardagsrum?

Mät utrymmet och ta hänsyn till storleken och layouten på dina möbler. Mattan ska vara tillräckligt stor för att förankra möblerna men inte så stor att den täcker hela golvet. Lämna minst 6-12 tum exponerat golv runt mattans kanter. Har ni en soffgrupp ska mattan vara minst en halv meter utanför soffgruppen. Välj alltid hellre för stor matta, hellre än för liten.

Slutsats – Inreda vardagsrum

Sammanfattningsvis innebär att inreda ett vardagsrum att överväga utrymmets layout och syfte, välja en färgskala och stil och lägga till möbler. Sist kommer mindre detaljer och konstverk som återspeglar personlig smak och återspeglar rummets avsedda användning. Oavsett om du föredrar ett modernt, minimalistiskt utseende eller en mer traditionell, mysig estetik, finns det oändliga sätt att göra ditt vardagsrum till ett välkomnande och elegant utrymme. Genom att följa dessa tips kan du skapa ett vardagsrum som är både funktionellt och visuellt tilltalande och som verkligen känns som hemma och inte som ett stelt showroom.

REA FYND SHOP

Soffadirekt
59956995
Soffadirekt
42956495
Soffadirekt
8003995 - 80 %
Soffadirekt
1139 - 70 %3795
Soffadirekt
27954395
Soffadirekt
10952255 - 51 %
Soffadirekt
17954495 - 60 %
Soffadirekt
12953495 - 63 %

Foto längst upp: erikolsson

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

8 kommentarer

Ekenäsliv måndag, september 7, 2015 - 13:08

Det blir till att hem o ”boa” till det lite tror jag ;-)
Ha en fin dag!
Kram anna

Svara
Maria tisdag, september 8, 2015 - 22:36

Här var det sexigt må jag säga ;) Roligt inlägg :)
Och jodå… jag har faktiskt besökt Brännö också. Förra året när vi husvagnscampade i Göteborg. ;) Tokgillar skärgården!
Kram/Maria

Svara
Netti tisdag, september 8, 2015 - 22:40

Vilka bra tips och härlig inspiration! Kram

Svara
Comsi Comsa torsdag, september 10, 2015 - 19:56

Vardagsrum nr 2 är helt i min smak! :-)

Kramen ♥

Svara
Susjos lördag, september 12, 2015 - 02:07

Oj, vilka fantastiskt heta tips man kommer in på när man dyker in i denna blogg!!

Svara
Biggeros söndag, september 13, 2015 - 15:03

Vilket inlägg!! Wow!! Jag håller med att bli lite mer vådlig med att placera mer romantik och sex på väggarna. Även lite färgsprakande sådana bonader. Vi har ett Koskinen under vårt matbord och även ett lejonskinn som inte är placerat ännu. Vi har fått det. Lite ovanligt. Vitt är alltid ett säkert kort på soffa inte minst stilfint. Kram

Svara
Maria Ljungström söndag, september 13, 2015 - 18:23

TACK :) söta du vad glad jag blir och vi måste ju sexa till det hemma i stundande mörker och kyla :)

Svara
Lotta fredag, september 25, 2015 - 03:14

Förlåt, att det var så länge sedan! Tycker så mycket om dina bilder och blev jätteglad att du kikade in hos mig, tack rara <3

Gillar det här inlägget!!

KRAM och trevlig helg

Lotta

Svara

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

8 kommentarer 1,7K visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis