Så kan du inreda uteplatsen vår fin - 6 tips

Så kan du inreda uteplatsen vår fin – 6 tips

Finns det något mer underbart än när våren kommer och vi känner solens värme för första gången? Det har varit en lång kall vinter på fler sätt en bara ett, så det är dags för ljusare tider. Då har det också blivit dags att piffa till altanen och göra uteplatsen hemtrevlig och rustad för sommaren. Här får du 6 grymma tips på hur du kan inreda din uteplats redor för sommaren!

LÄS MER: Inred med pergola och få en skyddad lyxig uteplats

Alla uteplatser ser olika ut och har olika förutsättningar. Vissa är stora, vissa är små. Men oavsett hur just din altan ser ut så kommer dessa tips att vara användbara för dig. Här är 6 tips hur ni kan inreda uteplats till en grön oas!

Inreda uteplats – 6 tips

Dela in uteplatsen i sektioner

Ett bra tips för dig som vill ge mer liv åt din uteplats är att försöka skapa olika rum eller sektioner. Rummen kan avgränsas med små enkla medel, som till exempel genom att placera ut blomkrukor på altanen. Om du skapar en sitthörna med bord och stolar, behöver du ingenting annat för att markera ut rummet.

Inred olika typer av rum för att göra din uteplats så optimal som möjligt. Du kan till exempel ha en enklare sittdel med cafébord och stolar för att ta en liten fika, medan du har en del med mysiga soffor och infravärme för de sena sommarnätterna. Om du gillar att odla kan du ha en hörna där du odlar kryddor. Eller varför inte bygga ett utekök och förflytta matlagningen utomhus?

Glöm inte bort ljussättningen

Ljus är superviktigt om du vill få rätt stämning på din uteplats. Det finns många snygga lampor som är speciellt framtagna för utomhusbruk. Om du har blomlådor och rabatter, kan du med fördel sticka ned LED-lampor som laddar upp sig med solceller under dagen. Detta är både lättskött, miljövänligt och supermysigt.

En bordsvärmare eller terassvärmare som det också heter, kan även vara en god idé. Då kan ni sitta kvar på uteplatsen sent in på natten, även om det blir kyligt ute.

Piffa med kuddar och filtar

Kuddar och filtar behöver nödvändigtvis inte bara finnas inomhus. Det kan göra mycket för myskänslan på uteplatsen, om du exempelvis piffar till din soffa med några fluffiga kuddar eller hänger en skön och värmande filt över armstödet på soffan. Tänkt dock på att det blir lite extra arbete med att ta in allting på kvällen eller om regnet kommer. Många väljer att ha en förvaringslåda på uteplatsen så att man enkelt kan plocka fram och ta bort filtar och kuddar.

Foto: Colorama

Växter ger liv till uteplatsen

Om du känner att din uteplats saknar liv och myskänsla, kan växter vara exakt det som behövs för att råda bot på problemet. Du kommer förvånas över vilken skillnad ett litet träd i en kruka kan göra om den placeras på en central plats på din altan eller uteplats. Som vi var inne på tidigare kan du med fördel använda växter för att skapa olika rum på din uteplats. Välj lättskötta växter om du inte har något större intresse för trädgård. För växter behöver få omsorg för att må bra och för att sprida liv till din trädgård.

Använd hyllor

Ett vanligt tips när man pratar om inredning av uteplatser är att man ska försöka tänka på samma sätt som när man inreder inomhus. Självklart kan man inte har samma typer av möbler utomhus som inomhus, av den enkla anledningen att möblerna i regel inte tål väder och vind.

Däremot kan man anamma mycket annat, såsom användandet av hyllor! Om du har möjlighet att använda dig av hyllor eller vitrinskåp på din altan, så kan den bidra till en mycket mer ombonad känsla till din uteplats. Fyll hyllorna med porslin eller glas så att du enkelt kan duka fram detta när det vankas middag i vårsolen!

Mattor ökar myskänslan

Det finns speciella mattor för utomhusbruk som gör underverk för inredningen på din uteplats. När man inreder är det viktigt att tänka på alla nivåer – fågel, fisk och mittemellan. Men mattor blir det enkelt att göra skillnad på golvnivån och det blir dessutom skönare för fötterna att trampa på en matta än på trall eller sten.

Vanliga frågor om att inreda uteplats

Många frågor dyker upp när man funderar på inredning av uteplatsen och hur man ska gå tillväga för att inreda just sin altan. Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna.

Hur gör man en mysig uteplats?

Om man vill höja mysfaktorn på uteplatsen så finns det några enkla och relativt billiga knep att ta till. Köp filtar och kuddar och piffa till soffan och stolarna. De kommer genast kännas mysigare. Du kan också investera i en utomhuslampa för att få lite mysig belysning när solen gått ned.

Hur möblera stor altan?

Om du har en stor altan är det lätt hänt att inredningen känns lite plottrig. Ett bra tips här är att använda sig av blomkrukor för att dela av altanen och skapa olika sektioner. Många gånger behövs det så lite som en blomkruka centralt placerad på en stor altan, för att det genast ska kännas mindre plottrigt.

Hur inreder man en veranda?

En veranda kan med fördel inredas med stolar och bord, men även med blomkrukor som man hänger över räcket på staketet. För att skapa dynamik på ett ganska begränsat utrymme kan kan även jobba med hängande blomkrukor och även krukor som man ställer direkt på golvet.

Foto Fiskarhedenvillan

Summering – Inreda uteplats

Nu har vi gått igenom några smarta tips på hur du inreder en uteplats på bästa sätt. När våren kommer vill man gärna sitta ute och då vill man att det ska vara en trivsam miljö. Det behöver inte kosta mycket pengar att piffa till sin uteplats och många gånger kommer man långt bara genom att tänka till när det gäller själva möbleringen av altanen. Vart man ställer stolar och bord, blomkrukor och lampor.

 

  1. Underbara bilder..inspirerande! snygg blogg också:) kolla gärna in min om du vill!/Karro

  2. Men du våren, nu längta jag verkligen :) fina bilder

    Marion

  3. Vad fina bilder, ger en riktig vårkänsla! Gillar de färgglada kaffekopparna :)

    • Supertack, då har jag lyckats förmedla rätta känslan och visst är de söta kopparna, mycket pasteller nu i vår. Du har en kanonblogg by the way:) Ha en supermysig helg…Love Maria

  4. Heeej, vilka fina bilder..smakfullt sammansatt :)))) kul att du kiade in till mej :)) och tack för du gillar mitt tema..ha det gott
    kram krma

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Annonsering

Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024