Inreda med växter – 10 bästa tips nånsin

Inreda med växter – 10 bästa tips nånsin

Att inreda med växter i din heminredning,  ger inte bara en touch av naturens skönhet utan ger också många fördelar för ditt luft i hemmet. Från att förbättra inomhusluftkvaliteten på luften, till att minska stress har växter en transformativ inverkan på atmosfären och välbefinnandet i ditt hem. Oavsett om du har en grön tumme eller är nybörjare, kommer den här artikeln att ge dig tio inspirerande och praktiska tips om hur du dekorerar ditt hem med gröna växter och skapar en frodig och inbjudande fristad.

LÄS MER: 8 bästa gröna IKEA växter nånsin

Här får ni 10 bästa sätt att inreda med gröna växter hemma!

4 tips på hur du kan inreda med växter:

 • Börja med att välja rätt växter för ditt hem. Tänk på hur mycket solljus ditt hem får, och välj växter som passar dina förhållanden. Det finns många olika typer av växter som är lättskötta och passar bra för inomhusbruk.
 • Placera växter på strategiska platser i ditt hem. Växter kan användas för att fylla i tomma utrymmen, skapa intressanta kontraster eller ge en känsla av rymd. Prova att placera växter i fönster, på bord och i hörn.
 • Variera storlekar och former på dina växter. Detta kommer att skapa en mer intressant och levande inredning. Kombinera stora och små växter, och blanda växter med olika bladformer och färger.
 • Använd växter för att skapa rumsindelning. En stor växt kan fungera som en naturlig rumsavdelare, eller du kan använda flera mindre växter för att skapa en ombonad känsla i ett hörn.

Inreda med växter

Kruka ovan finns HÄR

1. Förstå ditt utrymme och din belysning

Innan du väljer växter, bedöma ljusförhållandena i olika delar av ditt hem. Vissa växter trivs i starkt, indirekt ljus, medan andra föredrar miljöer med svagt ljus. Placera solälskande växter som suckulenter och kaktusar nära fönster, medan lågljustoleranta växter som pothos eller ormväxter kan lysa upp mörkare hörn. Att förstå ditt utrymme och dess belysning hjälper dig att välja rätt växter och säkerställa deras hälsosamma tillväxt.

LÄS MER: 10 lättskötta träd inomhus

Vilka inomhusinredningsväxter som ger bättre syre hemma?

Inomhusinredningsväxter som ormväxten, spindelväxten, freden, aloe vera och pothos är kända för sin exceptionella förmåga att rena luften och släppa ut stora mängder syre, vilket gör dem till utmärkta val för att förbättra inomhusluftkvaliteten och ge en fräschare och hälsosammare atmosfär i ditt hem.

2. Blanda och matcha växtstorlekar 

Att skapa en visuellt tilltalande inomhusträdgård innebär att man väljer växter av olika storlekar och former. Blanda höga och efterföljande växter med mindre, kompakta för att lägga till dimension och intresse för ditt utrymme. Lek med mångfalden av lövformer, som breda löv, fjäderblad och invecklade mönster, för att skapa ett visuellt stimulerande och dynamiskt växtarrangemang.

3. Välj planteringskärl som kompletterar din inredning

Välj planterare som inte bara passar dina växters behov utan också smälter sömlöst med din heminredning. Från eleganta moderna krukor till rustika terrakottabehållare, välj planteringar som förbättrar den övergripande estetiken i ditt utrymme. Var inte rädd för att experimentera med olika färger och texturer för att skapa en harmonisk och elegant växtdisplay.

REA PÅ DESIGNMÖBLER

Trendig krukhållare HÄR

4. Skapa gröna kontaktpunkter

Utse specifika områden i ditt hem som gröna kontaktpunkter genom att gruppera växter tillsammans. Skapa en frodig skärm på en hylla, ett växtställ eller en fönsterbräda för att uppmärksamma den naturliga skönheten i din inomhusträdgård. Att arrangera växter i kluster hjälper också till att skapa ett mikroklimat som uppmuntrar deras tillväxt och stöder fuktälskande arter.

5. Använd hängande växter 

Hängande växter lägger inte bara grönska till ditt hem utan introducerar också ett fängslande vertikalt element. Häng efterföljande växter som pothos, murgröna eller spindelväxter från takkrokar eller väggmonterade växthängare. Dessa upphängda gröna accenter skapar en nyckfull och livlig atmosfär, perfekt för små utrymmen eller för att lägga till intresse för oanvända hörn.

6. Gruppera växter efter vårdkrav

Gruppering av växter med liknande vårdbehov gör det lättare att underhålla och sköta din inomhusträdgård. Placera anläggningar med högt underhåll tillsammans och se till att de får nödvändig uppmärksamhet, medan gruppering av anläggningar med lågt underhåll möjliggör en mer praktisk strategi. Denna organisation ser till att alla dina växter trivs och håller sig friska med minimal ansträngning.

7. Hur för jag in funktionell grönska i min inredning?

Växter kan tjäna funktionella ändamål tillsammans med deras estetiska värde. Till exempel ger aloe vera inte bara en uppfriskande touch till din inredning utan erbjuder också de helande egenskaperna hos sin gel. Örter som basilika och mynta ger inte bara fräscha dofter utan ger också läckra tillägg till dina kulinariska strävanden.

8. Lägg till Statement växter som mittpunkter

Överväg att införliva uttalande växter som fiolbladsfikon, monstera deliciosa eller paradisfågel som fängslande mittpunkter i ditt vardagsrum eller matplats. Dessa djärva och iögonfallande växter blir kontaktpunkter, förankrar rummets design och infunderar det med en touch av naturlig elegans.

9. Regelbundet underhåll och vård

För att hålla din inomhusträdgård blomstrande är regelbundet underhåll och vård viktigt. Vattna dina växter efter deras specifika behov och undvik övervattning, eftersom detta kan leda till rotröta. Damma av löv regelbundet för att säkerställa att de kan absorbera solljus effektivt och beskära vid behov för att uppmuntra hälsosam tillväxt och bibehålla formen.

10. Experimentera med växtarrangemang och teman

Var inte rädd för att experimentera med olika växtarrangemang och teman. Du kan skapa ett frodigt djungelinspirerat hörn med olika tropiska växter eller välja en minimalistisk installation med några noggrant utvalda suckulenter. Låt din kreativitet blomstra när du utforskar olika sätt att införliva gröna växter i din heminredning.

Vilka inomhus dekorativa växter passar bäst för de olika rummen?

För vardagsrum, välj större, uttalande växter som fiolbladsfikon eller ormväxt, vilket skapar en kontaktpunkt. Sovrummen drar nytta av lugnande växter som lavendel eller aloe vera, vilket främjar avkoppling. På hemmakontor trivs anläggningar med lågt underhåll som ZZ-växten eller suckulenter med minimal vård.

Kök kommer till liv med örter som basilika, rosmarin och mynta, vilket ger både praktisk och estetik. Badrum, ofta fuktiga, passar växter som spindelväxten eller fredsliljan som trivs i fukt. Slutligen blomstrar korridorer med hängande växter som pothos eller boston ormbunke, vilket höjer vertikalt utrymme. Att skräddarsy växtval efter varje rums egenskaper förbättrar både atmosfären och välbefinnandet i dina bostadsutrymmen.

Slutsats – Inreda med växter

Att dekorera ditt hem med gröna växter är en givande och transformativ upplevelse som inte bara förskönar ditt bostadsutrymme utan också främjar en hälsosammare och mer harmonisk miljö. Genom att förstå ditt utrymme och belysning, blanda växtstorlekar och former, välja lämpliga planterare, skapa gröna kontaktpunkter och införliva hängande växter kan du designa en fängslande inomhusträdgård.

Gruppera växter efter vårdbehov, införliva funktionell grönska och lägga till uttalande växter som mittstycken höjer din inredning ytterligare. Regelbundet underhåll och skötsel säkerställer att dina växter trivs, medan du experimenterar med växtarrangemang och teman gör att din kreativitet kan blomstra. Omfamna naturens skönhet inomhus och skapa en livlig och välkomnande fristad med tillägg av gröna växter i ditt hem.

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024