fbpx

Inreda med textilier i hela hemmet – bästa tipsen

Vill du skapa mer liv och färg i ditt hem? Då är att inreda med textilier någonting för dig att fokusera på. Med små enkla medel kan man sätta lite extra färg på tillvaron eller sätta tonen för ett helt rum. Textilier kan användas på många olika sätt och för många olika syften.

LÄS MER: BÄSTA BLACK FRIDAY DEALS 2022 – 70 % rabatt på inredning

Häng upp ett klädesplagg på en galge på väggen för att skapa en fin kontrast till tapeten, eller köp ett nytt överdrag till kuddarna i soffan. Här finns det massvis med inspiration att hämta! Textilier kan också användas för mer funktionella syften, såsom att avgränsa rum eller för att dämpa ljud och skapa en bättre akustik.

Inreda med textilier tips

Ni hittar gardin ovan HÄR

Denna extra breda gardin passar perfekt som rumsavelare!

Textilier som rumsavdelare

Det finns många olika sätt att dela upp ett rum i avdelningar. Allt från att sätta upp en permanent vägg, till avskiljare och draperier. Ett draperi är en relativt billig lösning och enkelt att montera och sätta upp. Här får du också chansen att välja och vraka när det gäller val av tyg och färg.

När du använder textilier som rumsavdelare, blir inte känslan av två olika rum lika påtaglig, som om du slår upp en vägg. Känslan blir fortfarande att du befinner dig i ett stort rum, men att det finns två tydliga avdelningar. Här kan du till exempel inreda en läshörna, där man kan sitta i avskildhet, men ändå närvarande och uppmärksam på vad som händer i rummet.

Just nu är det väldigt trendigt med naturliga färgval på textilier, speciellt i vardagsrum. Även klassiska pastellfärger från 70-, 80- och 90-talet är hett just nu. Strukturen i tygerna får gärna vara böljande, så se till att ha ett långt draperi så att du kan skapa lite vågor.

SHOPPA TRENDIG INREDNING

Foto hkinteriors.com

Textilier för ljudabsorbering

Textilier lämpar sig också bra för att fånga upp och absorbera ljudvågor. Du har säkert sett de klassiska skärmväggarna som används flitigt på kontor och hur dessa är inslagna i textil för att dämpa ljudet maximalt.

Det finns textilier som tagits fram specifikt för att verka ljuddämpande. Dessa är alltså vävda på ett sådant sätt, att ljudvågorna som träffar tyget in studsar tillbaka i samma utsträckning som de gör på vanliga tyger.

Dessa tyger kan hängas upp som gardiner eller draperier och på så sätt göra ljudvolymen i ett rum mer behaglig. Om man till exempel har ett sparsamt inrett rum, där det lätt blir en ekoeffekt, kan man dämpa den effekten genom att sätta upp den här typen av gardin.

Inreda med textil i vardagsrum

Även om textilier gör sig bra i alla rum, gör dom sig lite extra bra i ett vardagsrum. För att få en riktig myskänsla i vardagsrummet kan du dekorera med kuddar och andra textilier i olika färger. Det är alltid snyggt att bryta av färgen på soffan med kuddar i någon lämplig färg.

Om du inte tidigare kikat på färgcirkeln, bör du ta en titt på den nu. Där ser du snabbt vilka färger som är så kallade harmoniska färger, det vill säga att dom ligger nära varandra och således passar bra ihop.

Men det finns också något som heter komplementfärger och det är alltså färger som ligger på motsatt sida om varandra i färgcirkeln. Dessa färger skapar en bra kontrast till varandra och det är alltid bra att se den här cirkeln framför sig när man väljer färg på sina textilier.

Om du exempelvis har en lila soffa, kan du piffa till det med kuddar och textilier som är gula. Gul är alltså en komplementfärg till lila. Vill du inte skapa samma kontrast, kan du välja en harmonisk färg till lila, exempelvis mörkblå.

Beige gardin ovan finns HÄR

Inreda med textil i köket

När vi tänker på textilier till köket tänker vi oftast på gardiner och dukar. Men har du tänkt på vad en liten handduk kan göra? Du kan sätta upp en vacker krok på ett noga utvalt ställe i köket och hänga upp olika handdukar beroende på årstid. Bara fantasin sätter gränser och du kan variera dig så mycket du vill.

En handduk blir en trevlig färgklick i köket och kan faktiskt bidra till att sätta tonen för känslan i köket.

Inreda med textil i sovrummet

Textilier i sovrummet? Ja, självklart! Här kan du hänga upp gardiner och ha många piffiga kuddar som sätter tonen för hela sovrummet. Men glöm inte bort vilka möjligheter väggarna har. Här kan du faktiskt dekorera med kläder. Du behöver en snyggare galge än den klassiska vita galgen. Sedan hänger du upp ett fint plagg med någon fin färg som matchar eller skapar en fin kontrast till övriga färger i ditt sovrum.

Inreda med textil på uteplatsen

Textilier på uteplatsen kan vara lite mer utmaning än i rummen inomhus. Anledningen är att textilier inte alltid mår så bra av väder och vind. Om du är duktigt på att plocka undan kuddar och annat varje kväll, finns det dock fina möjligheter till att dekorera och göra snygg på uteplatsen med hjälp av textilier.

Om du har mycket gröna växter på din uteplats, kan det vara riktigt snyggt med kuddar som går i gula toner. Det skapar ännu mer liv till din uteplats och kudden kan lysa som en sol.

Ett tips är att ha en förvaringslåda på uteplatsen så att du enkelt kan stoppa ner kuddar och filtar där på kvällen och slippa springa in med allt varje gång. Detta underlättar hanteringen och gör det lite roligare att använda textilier på uteplatsen.

Ni hittar lyxiga percale sängkläder ovan HÄR

Vanliga frågor om att inreda med textilier

Frågorna gällande textilier och hur man kan inreda med dessa är många. Här samlar vi svaren på några av de vanligast förekommande frågorna.

Vilka textilier dämpar ljud?

Textilier som dämpar ljud är ofta sydda på ett visst sätt för att fånga upp ljudvågorna. Dessa används främst som gardiner eller draperier, då effekten blir som bäst om man har en stor yta som kan fånga upp ljuden.

Hur delar man in rum med textilier?

Textilier kan användas som avskiljare om man vill dela upp ett rum på två och skapa en avskild avdelning. Då kan man med fördel sätta upp ett draperi som man kan öppna och stänga.

Vilka färger på textilier är trendiga?

Just nu ser vi hur naturfärgade textilier blir allt mer trendiga. Men samtidigt har vi också fäger och då framförallt pastellfärger som fortfarande är mycket trendiga.

Foto mywindow.se

Summering – inreda med textilier

Textilier är en av de viktigaste beståndsdelarna när vi pratar om inredning. Här kan man laborera med såväl färger, som mönster, strukturer och material. Det finns också speciella textilier som fungerar ljudabsorberande och kan göra att ekoeffekter minskar i sparsamt inredda rum. I den här artikeln har vi gått igenom hur man inreder med textilier, rum för rum, samt vilka färger som är trendiga just nu.

REA FYND SHOP

Soffadirekt
59956995
Soffadirekt
42956495
Soffadirekt
8003995 - 80 %
Soffadirekt
1139 - 70 %3795
Soffadirekt
27954395
Soffadirekt
10952255 - 51 %
Soffadirekt
17954495 - 60 %
Soffadirekt
12953495 - 63 %

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

COSORI AIRFRYER

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis